PRVI REBALANS

Proračunski prihodi u Rijeci manji za 14,6 posto, evo što kaže Obersnel

Autor

ls/h

Prvim rebalansom proračuna prihodi Grada Rijeke će se smanjiti za 193,2 milijuna kuna ili 14,6 posto u odnosu na početni proračun, a rashodi za 136,8 milijuna kuna ili 10,7 posto, stoji u prijedlogu koji je s kolegija gradonačelnika Vojka Obersnela upućen na usvajanje Gradskom vijeću.

07.07.2020. u 14:43
Ispiši članak

Gradonačelnik Vojko Obersnel obrazložio je da je osnovni razlog za prvi rebalans proračuna opći ekonomski pad uzrokovan pandemijom bolesti Covid-19.

Prema prijedlogu, prihodi proračuna bili bi milijardu i 125,6 milijuna kuna, a rashodi milijardu i 146,4 milijuna kuna. Razlika između prihoda i rashoda od 20,7 milijuna kuna uravnotežit će se prenesenim sredstvima iz prethodnog razdoblja.

Pokriće manjka proračuna, koje je bilo planirano početnim proračunom, od 35,3 milijuna kuna, rebalansom se ne planira, jer nije bilo moguće osigurati višak tekućih prihoda kojima bi se mogao podmiriti manjak iz prethodnih godina.

Kako je rečeno, gradski proračun je pretrpio velike gubitke na prihodnoj strani. Tako su smanjeni prihodi od poreza na dohodak za 40,6 milijuna kuna ili 12,2 posto, od poreza na promet nekretnina za 10,2 milijuna kuna ili 31,7 posto, od poreza na potrošnju za 1,5 milijun kuna ili 50 posto, od komunalne naknade za 7,9 milijuna kuna ili 7,1 posto, od komunalnog doprinosa za 14,9 mil. kuna ili 56 posto, od zakupa poslovnog prostora za 14,6 milijuna kuna ili 22,6 posto, itd.

S obzirom na novonastalu situaciju i manje prihode, rebalansom se predlaže smanjenje sredstava za program Rijeka - Europska prijestolnica kulture (EPK). Rashodi za program Rijeka – EPK rebalansom planiraju se u iznosu 45,5 milijuna kuna, što je 22,6 milijuna kuna ili za 33,2 posto manje odnosu na početni plan

Predlaže se i smanjenje ukupnih rashoda Dječjih vrtića Grada Rijeke, smanjenje rashoda poslovanja i programskih aktivnosti ustanova u kulturi, rashoda koji se financiraju iz sredstava spomeničke rente, smanjenje rashoda na programu održavanja komunalne infrastrukture, smanjenje na stavkama javnih potreba u sportu, uštede na stavkama protokola, manifestacija i pokroviteljstava i drugo.

Glasova: 30645

Glasovanje je završeno

Naravno, pobijedila je daleko najbolja opcija

44%

Nisu moj izbor, ali mogu proći

19%

Ne, ovo je užasno

30%

Svejedno mi je

7%

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.