Inicijativa

Prometni stručnjak predlaže novi model borbe protiv požara

Autor

Direktno.hr

Nakon izbijanja katastrofalnih područja na splitskom području prometni stručnjak Željko Marušić podsjeća kako je još 2003. predlagao pokretanje Hrvatske protupožarne straže (HPPS).

18.07.2017. u 10:15
Ispiši članak

"Kako bih pomogao promišljanju bolje sustavne zaštite od požara, posebice u priobalju, u situaciji u kojoj se pola Dalmacije pretvara u prah i pepeo, podsjećam na projekt "Hrvatske protupožarne straže" (HPPS). Sa stručnim timom osmislio sam ga krajem 1990-ih, kao savjetnik i jedan od utemeljitelja Zajednice proizvođača dijelova i opreme za automobilsku industriju, a detaljno je predstavljen u članku u Slobodnoj Dalmaciji, od 1. kolovoza 2003.", ističe Marušić.

"Osim protupožarne zaštite, osnovni mu je cilj bilo poticanje proizvodnje specijalnih stražarskih i protupožarnih prometnih sredstava (vozila i letjelica/dronova) te opreme, što bi mogao biti snažan poticaj gospodarstvu. Kaos u organizaciji i zabrinjavajuće loša opremljenost protupožarnog sustava, koji na papiru funkcionira dobro, a u praksi vidimo kako, pokazuje da je nužno ustrojiti poseban sustav, koji bi za cilj, osim prevencije i stražarenja, imao i osiguranje kvalitete u ovom prevažnom poslu", naglašava Marušić.
Ono što mnogi građani slute, a pojavile su se i konkretne indicije u ovoj kataklizmi, naša je izvjesna realnost: većina najtežih požara promišljeno i ciljano je podmetnuto, ma koliko o tome šutjeli, jer ukazuje i na teške propuste u nadzoru. Stoga, pored postojećeg sustava kroz MUP i Hrvatsku vatrogasnu  zajednicu, treba utemeljiti poseban sustav Hrvatske protupožarne straže, ciljano usmjeren protiv piromana i onih koji neodgovornim ponašanjem izazivaju požar, upozorava Marušić.
Sustav HPPS trebao bi koristiti sve mogućnosti nove tehnologije, prvenstveno elektronički i video nadzor, ali i klasično stražarenje, uz posebnu opremu i sredstva koja možemo osmisliti i proizvoditi, ciljano se usmjeravajući na rizična područja i devijantne osobe/ponašanja, posebno pred ljetne bure. Ako piromani znaju gdje i kad treba paliti, jedan od glavnih zadaća HPPS-a bio bi predviđati te sustavno i organizirano se boriti protiv toga. Podjednako bi trebala kontrolirati stanje i provođenje svih mjera protupožarne zaštite, odnosno prevencije (prvenstveno izvan sezone). Konačno treba shvatiti da postojeći sustav protupožarne zaštite nije i ne može biti učinkovit, te da treba utemeljiti dodatan, komplementaran sustav, koji bi radio ciljano i odvojeno, ali koordinirano s postojećim sustavom protupožarne zaštite. Inovacija je u tome da bi oni koji stražare to radili s lakim i mobilnim vozilima opremljenim protupožarnim sredstvima uz najbolju informacijsku i organizacijsku povezanost, obrazlaže prometni stručnjak.
"Dobro je poznato da je za ugasiti šibicu dovoljno puhnuti, nakon desetak sekundi dovoljna je čaša vode, a nakon pola sata ponekad ne pomaže ni pet kanadera.
Samo pet posto nastale štete, koju ćemo zbrajati u ovom katastrofalnom požaru, bilo bi dovoljno za inicijalni korak. Stoga predlažem da se mediji i javnost uključe u ocjenu ovog prijedloga, dodaje Marušić".
 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.