DRŽAVNI ZAVOD ZA STATISTIKU

Prijedlog Zakona u e-savjetovanju; popis stanovništva bi se održao od 13. rujna do 17. listopada

Autor

ig/h

Državni zavod za statistiku (DZS) u javnu je raspravu uputio prijedlog izmjena Zakona o popisu stanovništva, prema kojima bi se ovogodišnji popis stanovništva proveo od 13. rujna do 17. listopada.

05.03.2021. u 12:19
Ispiši članak

Popis stanovništva najsloženije je i najopsežnije statističko istraživanje koje se provodi svakih deset godina, a još uvijek važećim Zakonom bilo je predviđeno da se ove godine provede od 1. travnja do 7. svibnja, no s obzirom na pandemiju korona virusa i potres koji je krajem prošle godine pogodio područje Sisačko-moslavačke županije već se najavljivala njegova odgoda. Tako je DZS početkom veljače u e-Savjetovanje bio uputio obrazac prethode procjene prijedloga izmjena i dopuna Zakona o popisu stanovništva, koji je predviđao da se popis provede od 1. lipnja do 4. srpnja. 

No, u najnovijem nacrtu prijedloga izmjena Zakona, o kojemu će javna rasprava trajati do 12. ožujka, predlaže da se popis provede još kasnije - od 13. rujna do 17. listopada, prema stanju na dan 31. kolovoza u 24 sata. 

Pritom bi se popis stanovništva 2021. proveo u dvije faze - prvoj od 13. do 26. rujna samostalnim popisivanjem stanovništva kroz elektronički sustav e-Građani, a u drugoj fazi, od 27. rujna do 17. listopada popisivanje putem osobnog intervjua od strane popisivača. 

U obrazloženju predloženih rokova, statističari navode kako je zadnja tri mjeseca prošle godine došlo do značajnog pogoršanja epidemiološke situacije na cjelokupnom teritoriju Hrvatske, što je rezultiralo dodatnim i sveobuhvatnim mjerama nadležnih tijela za zaustavljanje i sprječavanje daljnjeg širenja korona virusa, a dodatno su situaciju na području Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije otežali potresi koji su se dogodili 28. i 29. prosinca 2020. godine.

"Kako je epidemiološka situacija u ovoj godini  još uvijek nepovoljna, a s obzirom na to da se popis provodi na punom obuhvatu stanovništva, potrebno je voditi računa o potpunoj suradnji i uzajamnom povjerenju stanovništva i sudionika popisivanja što je u ovakvoj epidemiološkoj situaciji itekako otežano. Za očekivati je izuzetno otežanu dinamiku izbora popisivača na područjima zahvaćenim potresom, kao i otežano funkcioniranje jedinica lokalne samouprave koje sudjeluju u popisu kao logistička i organizacijska podrška provedbe druge faze popisivanja putem osobnog intervjua", obrazlažu iz DZS-a. 

Predlažu i da se zakonskim izmjenama propiše da, u slučaju nemogućnosti provođenja popisa u utvrđenim rokovima (od 13. rujna do 17. listopada) uslijed pojave posebnih okolnosti, nove rokove utvrditi Vlada posebnom odlukom koja će biti objavljena u Narodnim novinama.

Posebne okolnosti podrazumijevaju događaj ili određeno stanje koje se nije moglo predvidjeti i na koje se nije moglo utjecati, a koje ugrožava život i zdravlje građana ili imovinu veće vrijednosti, precizira zakonska norma, pri čemu se u obrazloženju spominje primjer "pojave zarazne bolesti uzrokovane Covid-19, a koja mogu dovesti do toga da se popis mora provesti u drugim rokovima od naznačenih".

Kako još uvijek važeći Zakon predviđa provođenje popisa od 1. travnja do 7. svibnja, predložene bi se izmjene s novim rokovima popisa Saboru uputile na donošenje po hitnom postupku. 

"Pojava epidemije korona virusa Covid-19 i njeni učinci do današnjeg dana, utječu na dovršetak pripremnih aktivnosti na provedbi popisa, uključujući pozivanje i izbor popisivača za provedbu popisa metodom osobnog intervjua, a posljedično tome i na provedbu popisa te druge popisne aktivnosti u rokovima utvrđenim osnovnim Zakonom", obrazlažu statističari, dodajući kako će se donošenjem predloženih izmjena osigurati pravna osnova za kvalitetniju pripremu i provedbu popisa usklađenu s posebnim okolnostima uzrokovanim epidemijom korona virusa. 

Inače, Hrvatski sabor je Zakon o popisu stanovništva 2021. donio prije nešto više od godinu dana odnosno 28. veljače 2020. godine. Tim je izvornim zakonskim tekstom predviđeno da će se popis provoditi prema stanju na dan 31. ožujka, kao i da se u prvoj fazi (samostalno popisivanje kroz elektronički sustav e-Građani) provede od 1. do 10. travnja ove godine, a u drugoj fazi (popisivanje putem osobnog intervjua od strane popisivača) od 16. travnja do 7. svibnja. 

No, prihvati li Sabor predložene izmjene referentni trenutak popisa bit će stanje na dan 31. kolovoza 2021. godine, a razdoblje popisivanja u prvoj fazi (samoopisivanje) od 13. do 26. rujna u prvoj, a u drugoj fazi od 27. rujna do 17. listopada ove godine, kada bi popisivači obavili popisivanje svih popisnih jedinica koje nisu samostalno popisane, putem osobnog intervjua sa stanovništvom s pomoću elektroničkih uređaja te obavili kontrolu podataka prikupljenih u prvoj fazi popisa.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.