POČIVAO U MIRU

Preminuo publicist, diplomat i političar Domagoj Ante Petrić, bio je povratnik iz Argentine

Autor

bl/h

U Zagrebu je u 83. godini umro istaknuti publicist i političar Domagoj Ante Petrić, povratnik iz Argentine koji je uz niz dužnosti u Ministarstvu povratka i iseljeništva RH te Ministarstvu vanjskih i europskih poslova bio i zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika.

 

24.10.2021. u 15:33
Ispiši članak

Kako se doznaje iz kruga obitelji, Petrić je rođen u Zagrebu 1938., a u svibnju 1945. zajedno s obitelji napustio je Zagreb.  Rano djetinjstvo proveo je u izbjegličkim logorima u Italiji, nakon čega se s roditeljima i sestrom 1947. nastanio u Argentini.

Novinarstvom se bavi od studentskih dana, bio je parlamentarni izvjestitelj, a među ostalima, članke su mu objavljivali španjolska agencija EFE, katolička agencija AICA te talijanske ANSA. Vodio je i uređivao emisije na radiopostajama u Buenos Airesu.

Petrič je obnašao i dužnosti u Predsjedništvu Republike Argentine, u Tajništvu za demokratizaciju kulture i u Savjetu predsjednika Republike, a bio je i gostujući profesor političkoga novinarstva na argentinskom sveučilištu „John F. Kennedy”. Kritičkim osvrtima na prilike u Hrvatskoj u vrijeme bivše Jugoslavije, Domagoj Ante Petrić omogućavao je mnogim hrvatskim iseljenicima u Južnoj Americi da se u svojim sredinama objektivno informiraju o tadašnjem položaju Hrvatske u jugoslavenskoj federaciji.

Nakon uspostave neovisne Republike Hrvatske, Domagoj Ante Petrić bio je i tajnik za kulturu i informiranje u prvome predstavništvu Republike Hrvatske u Argentini.

Godine 1995., nakon 50 godina egzila, na poziv prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana vratio se u Hrvatsku, gdje je imenovan pomoćnikom ministra u Ministarstvu povratka i useljeništva. Zatim je 2000-tih djelovao u službi za Hrvate izvan domovine u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, a potom do umirovljenja obnaša dužnost doravnatelja Hrvatske matice iseljenika.

Bio je član Argentinskoga društva pisaca i novinarskog društva "Circulo de la Prensa" te član predsjedništva Hrvatskoga žrtvoslovnog društva.

Nositelj je triju visokih državnih odličja za rad u korist Republike Hrvatske. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.