DOGOVORENA IZRADA NACIONALNE STRATEGIJE ZA SUZBIJANJE SEKSUALNOG NASILJA

Premijer održao razgovor s predstavnicama Ženske sobe, govorili o mjerama za suzbijanje nasilja nad ženama

Autor

lš/h

Predsjednik Vlade Andrej Plenković razgovarao je u srijedu s predstavnicama Ženske sobe o mjerama za suzbijanje nasilja nad ženama, a dogovorili su se i o izradi nacionalne strategije za suzbijanje seksualnog nasilja.

10.03.2021. u 13:25
Ispiši članak

Predstavnice Ženske sobe Maja Mamula i Anamarija Drožđan-Kranjčec predstavile su premijeru aktivnosti te neprofitne organizacije u sklopu koje djeluje i Centar za žrtve seksualnog nasilja, koji pruža izravnu pomoć i potporu osobama koje su preživjele seksualno nasilje. 

U razgovoru je istaknuta potreba senzibiliziranja javnosti o problematici seksualnog nasilja te jačanja prevencije i provođenja specijaliziranih edukacija na svim razinama.

Radi sveobuhvatnog i učinkovitijeg pristupa toj problematici, dogovorili su se o izradi nacionalne strategije za suzbijanje seksualnog nasilja u koju će biti uključeni svi relevantni resori i organizacije civilnog društva.

Bilo je riječi i o prijedlogu izmjena i dopuna Kaznenog zakona vezanih uz suzbijanje seksualnog nasilja, koji je izrađen te će uskoro biti upućen u javno savjetovanje.

Glavne izmjene odnose se na redefiniranje procesuiranja kaznenog djela spolnog uznemiravanja (iz članka 156. Kaznenog zakona) po kojem će se o kazneno djelo progoniti po službenoj dužnosti, kao što je Vlada već i najavila.

Osim toga, propisuje se nezastarijevanje kaznenog progona za teško kazneno djelo spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta iz članka 166. stavka 2. Zakona. Predložena izmjena rezultirat će i izmjenama instituta nezastarijevanja izvršenja kazne za kaznena djela iz spomenutog članka, stoji u priopćenju.

Predstavljene su i aktivnosti koje se provode na razini Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a vezane su uz osnivanje novih skloništa za žrtve nasilja u svim županijama, medijsku kampanju i suradnju s organizacijama civilnog društva.

Predstavnice Ženske sobe pozdravile su prepoznavanje potrebe donošenja strateškog dokumenta za suzbijanje seksualnog nasilja te dosadašnje i najavljene izmjene kaznenog zakonodavstva.

Premijer Plenković zahvalio je na suradnji i svakidašnjim nastojanjima Ženske sobe na osvješćivanju i suzbijanju fenomena nasilja, a posebno na radu i pružanju potpore žrtvama seksualnog nasilja.

Osim predsjednika Vlade, na sastanku je bio i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović te ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.