NISU ISPUNJENE KVOTE ZAPOŠLJAVANJA

Predstavnici udruga osoba s invaliditetom podržali Bedeković u odluci prenamjene sredstava iz Fonda novčanih naknada

Autor

av/h

Predstavnici osoba s invaliditetom u ponedjeljak su na sastanku s ministricom socijalne skrbi Vesnom Bedeković podržali prenamjenu sredstava iz Fonda novčanih naknada zbog neispunjenja obveze kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom, jer neće utjecati na zaštitu prava tih osoba.

25.05.2020. u 17:56
Ispiši članak

Predstavnici udruga osoba s invaliditetom pozitivno su komentirali ovu prenamjenu kao prihvatljivo rješenje, stoji u priopćenju Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku nakon sastanka.

Odluka o namjeni korištenja sredstava novčane naknade zbog neispunjenja obveze kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom donesena je kako bi se umanjili negativni efekti izvanredne situacije uzrokovane epidemijom korona virusa i održala stabilnost poslovanja gospodarskih subjekata.

Odlukom je utvrđeno da se sredstva novčane naknade mogu koristiti u svrhu očuvanja 600.000 radnih mjesta i zadržavanja radnika u zaposlenosti, uključujući i osoba s invaliditetom.

Na sastanku ministrica Vesna Bedeković je istaknula je da su u mandatu ove Vlade izdvojeno ukupno 358 milijuna kuna za zapošljavanje osoba s invaliditetom.

U mjere aktivne politike zapošljavanja koje provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) uključeno je 4700 osoba s invaliditetom za što je isplaćeno više od 95 milijuna kuna.

Uz potpore za zapošljavanje, mjere obrazovanja i osposobljavanja, osobe s invaliditetom uključuju se i u mjeru javni rad.

Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI) isplatio je 263 milijuna kuna poticaja za zapošljavanje osoba s invaliditetom. Poticajima se subvencionira plaća osoba s invaliditetom, troškovi obrazovanja, kao i prilagodba radnih mjesta i uvjeta rada.

Iz Ministarstva ističu da se kontinuitet pružanja usluga nastavlja, i u tijeku je obrada prijava pristiglih na Natječaj za financiranje trogodišnjih programa za razdoblje 2020. do 2023. "Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju udruge", ukupne vrijednosti 33,37 milijuna kuna za prvu godinu provedbe.

Nastavlja se i proces obrade projektnih prijedloga zaprimljenih na natječaj za dodjelu jednokratnih financijskih podrški udrugama za 2020. u vrijednosti od pet milijuna kuna.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.