suradnja Finske i Hrvatske

Predstavljen projekt podizanja svijesti od rodne diskriminacije

Autor

Direktno.hr

Ured za ravnopravnost spolova hrvatske Vlade i finski Institut za zdravstvo i socijalnu skrb predstavili su u utorak twinning projekt "Podrška ravnopravnosti spolova", kojem je glavni cilj podizanje svijesti i povjerenja javnosti u sposobnosti države da građane zaštiti od rodne diskriminacije, osnaži rad tijela koja su dio institucionalnih mehanizama za ravnopravnost spolova i osigura učinkovitost sudstva na području rodne diskriminacije.
24.05.2016. u 15:26
Ispiši članak

Rezultati projekta koji će trajati 15 mjeseci bit će usmjereni na uvođenje načela ravnopravnosti spolova u politike na svim razinama, istaknula je ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin. Zakonski okvir koji regulira tu problematiku dosta je dobar, no u praksi se često krše odredbe o ravnopravnosti spolova, a najčešće kod zapošljavanja, kada se žene ispituje o privatnom životu.

Ženama je obiteljski život još uvijek minus

Dok je obiteljski život muškarcima plus, ženama je još uvijek minus, upozorila je Štimac Radin dodajući kako mnoge žene niti ne znaju za odredbe koje ih štite od diskriminacije. Upravo zato je cilj projekta podizanje svijesti o poštivanju ravnopravnosti spolova i jačanje sudbene vlasti. U 2010. godini sudovima je prijavljeno tek pet - šest slučajeva o kršenju rodne ravnopravnosti, a u 2014. godini četrdesetak.

Finski veleposlanik Timo Rajakangs pozdravio je suradnju dviju država na već 19 zajedničkih projekata, a glavna tajnica finskog Vijeća za ravnopravnost spolova Hannele Varsa istaknula je kako su Hrvatska i Finska slične po broju stanovnika, obje države ravnopravnost spolova navode kao ustavne vrednote, no ipak postoje razlike o kojima jedni od drugih možemo učiti.

U Finskoj je zaposleno oko 78 posto žena, a u Hrvatskoj 52 posto. U Finskoj žene u plaćama za muškarcima zaostaju 17 posto, a u Hrvatskoj 11 posto. No, u Finskoj je puno bolja zastupljenost žena u državnim i javnim institucijama, u parlamentu je 42 posto žena, i bolje su organizirane usluge koje pomažu ženama, poput jaslica, vrtića i institucija za skrb o djeci, rekla je Varsa.

Podzastupljenost žena u Saboru

Predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol upozorila je da se zastupljenost žena u Saboru smanjuje, sada iznosi tek 15,6 posto, a ako se nešto ne poduzme takav trend mogao bi se prenijeti i na slijedeće lokalne izbore. Nažalost, u zadnjih 15 godina od donošenja Zakona o ravnopravnosti spolova nije se puno postiglo, i to bez obzira koja je politička garnitura bila na vlasti, dodala je Sobol.

U ime predsjednika Hrvatskog sabora, zastupnica Margareta Mađerić također je istaknula neprihvatljivu podzastupljenost žena u parlamentu te izrazila nadu da će se upravo na lokalnim izborima o tome voditi računa.

Zamjenik ministrice socijalne politike i mladih Ante Babić istaknuo je da će se ministarstvo uključiti u projekt promicanja ravnopravnosti spolova. Razlike su prisutne, a zadaća je naprednih društava da ih prepoznaju i otklanjaju, rekao je Babić.

Na otvaranju projekta bila je nazočna i veleposlanica SAD-a Julietta Valis Noyes. SAD je nositelj inicijative "Partnerstvo za jednake mogućnosti" u kojem sudjeluje 28 država, a Hrvatska je ove godine preuzela presjedavanje.

Za provedbu projekta osigurano je 600.000 eura, i to 570.000 iz EU fondova, a 30.000 eura iz hrvatskih izvora.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.