Prvi među jednakim

Predsjednik Vrhovnog suda položio prisegu pred predsjednicom Republike

Autor

Direktno.hr

Izabrani predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa položio je u četvrtak prisegu pred predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović, prisegnuvši da će se u obnašanju dužnosti pridržavati Ustava i zakona, štititi cjelovitost, suverenitet i državno ustrojstvo Republike Hrvatske te Ustavom i zakonom utvrđene slobode i prava čovjeka.

20.07.2017. u 16:24
Ispiši članak

U obraćanju nakon prisege Sessa je rekao kako su riječi prisege sukus obaveze i položaja svakog suca u Hrvatskoj, a to je dosljedno poštivanje i primjena Ustava i zakona, međunarodnih ugovora, nepristrano, autonomno i neovisno obavljanje dužnosti.

"Moja ambicija je sve suce, nositelje sudbene vlasti u jednoj od tri ravnopravne vlasti u Hrvatskoj, kao prvi među jednakim poticati i ohrabrivati, pa i na tu obvezu podsjećati. Čvrstog sam uvjerenja da sudstvo samo tako može biti djelotvorno i učinkovito, te time pridonijeti dobrobiti građana i razvoju i prosperitetu naše domovine i njenom ugledu u svijetu", kazao je Sessa.

Grabar-Kitarović je istaknula da je Vrhovni sud najviši autoritet sudbene vlasti u zemlji, a njegove odluke od iznimnoga značenja za pravnu praksu.

"Njegova je zadaća ne samo presudama nego i mišljenjima, zaključcima, očitovanjima i drugim oblicima izjašnjavanja utirati put jedinstvenoj primjeni prava i ravnopravnosti fizičkih i pravnih subjekata pred zakonom. Samim time Vrhovni sud ima velik utjecaj u stvaranju onoga što bismo mogli nazvati ukupnim pravnim ozračjem u Republici Hrvatskoj", naglasila je predsjednica.

Reforme još nisu poboljšale učinkovitost pravosuđa

Sudbena je vlast u Hrvatskoj doživjela znatne transformacije proteklih desetak godina, ocijenila je, ali reformski zahvati još nisu donijeli željeni uspjeh u glavnim ciljevima, a to su neovisnost, nepristranost, profesionalizam i stručnost pravosuđa, te posebice njegova učinkovitost.

"Višekratno ponavljanje, odnosno odugovlačenje postupaka, od kojih neki traju deset i više godina, i drugi problemi bitno umanjuju funkcionalnost sudova i potiru sam smisao sudovanja – ostvarivanje pravde kao vrijednosnog načela raspodjele dobara, tereta i obveza u životu raznih društvenih zajednica", rekla je Grabar-Kitarović.

Vrhovni sud, njegova riječ i opće djelovanje nedvojbeno imaju veliku važnost za nalaženje rješenja funkcioniranja pravosudnog sustava, pri čemu predsjednik Vrhovnoga suda ima posebno veliku stručnu i moralnu odgovornost, rekla je, posebno naglasivši ulogu predsjednika Vrhovnoga suda tijekom provedbe izbora, u kojima kao predsjednik Državnog izbornog povjerenstva bdije nad zakonitošću izbornog postupka.

Poželjela je Sessi uspješno vođenje Vrhovnoga suda, kazavši kako su u njegovim rukama sada "i platno i škare vrhovne sudbene vlasti u Hrvatskoj", te se zahvalila prethodniku Branku Hrvatinu na predanu radu tijekom tri mandata na čelu Vrhovnoga suda. 

Sessa je nakon prisege izjavio novinarima da treba poboljšati komunikaciju sudaca s javnošću i više ulagati u sudstvo. Ustvrdio je kako je pravosuđe neovisno u odnosu na politiku, ali tu svoju poziciju mora jačati u odnosu na javnost, da bi i javnost to shvatila.

Polaganju prisege u Uredu predsjednice nazočili su predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, suci Ustavnog i Vrhovnog suda, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.