NIJE SVE BAŠ SJAJNO

'Hrvatski turizam je mit': Stručnjak ukazao na ogroman problem o kojem se ne govori

Autor

bkk

O turističkim rezultatima za prvih osam mjeseci ove godine, ali i o novim trendovima u turizmu, bilo je riječ u HRT-ovoj emisiji "U mreži prvog".

06.09.2023. u 12:51
Ispiši članak

Gosti su bili ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove Ministarstva turizma i sporta Monika Udovičić, predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja Jelena Tabak, predsjednica Udruge obiteljskog smještaja Istre Lorena John i ekonomski analitičar Damir Novotny.

"Rezultati ove turističke sezone su dobri, dolasci i noćenja su na razini 2019. godine. Ono što nas posebno veseli jest da se promet povećao u predsezoni", rekla je Udovičić.

Predsjednica Udruge obiteljskog smještaja Istre Lorena John istaknula je da su ih neka strana tržišta iznenadila. "Iznenadila su nas neka tržišta, bilo je dosta Danaca, povratak Talijana, Nijemaca je bilo u nešto manjem broju, ali su zato su drugi popunili termine", rekla je.

U špici sezone pad prodaje

"Ovo nam je bila prva strateška sezona i popunjenost u ugostiteljstvu je u količinama bila nešto manja; špica sezone, odnosno sedmi i osmi mjesec su zabilježili količinski pad prodaje od 10 posto do 20 posto, no, financijski se to nadoknadilo. Nije bilo rasta u srpnju i kolovozu, ali to nas veseli jer nismo pucali 'po šavovima', a imali smo jako veliki rast u predsezoni i nadamo se da će postsezona biti dobra.

Nama ne treba rast ni ni u sedmom ni u osmom mjesecu, nego rast kvalitete", rekla je predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja Jelena Tabak.

Turistički djelatnici: Kritike su PR članci koje plaća konkurencija

"Hrvatski turizam je postao mit. Imamo čitav niz eksternih učinaka koji nisu povoljni za lokalne zajednice. Preopterećenost infrastrukture, velika koncentracija turista u kratkom vremenskom roku također donosi preopterećenost komunalne infrastrukture, stvara se trošak koje lokalne zajednice vrlo teško mogu procijeniti. 

Hrvatska nema dovoljno hrane za taj broj turista koji dođe u kratkom roku, nema dovoljno svih roba, pa onda na vanjskim računima imamo deficite jer se roba mora uvoziti", rekao je ekonomski analitičar Damir Novotny.

Foto: HINA/Zvonimir Kuhtić

Kada govorimo o održivom turizmu, imamo sve veći broj kapaciteta, govori se čak o 55.000 novih kreveta.

Veliki pritisak na lokalnu infrastrukturu

"Veliki je to pritisak na lokalnu infrastrukturu, plaže su postale preopterećene, gosti su počeli izbjegavati mjesta gdje se skuplja veliki broj kupača. To je ove godine bio problem u Puli i okolici. Recimo, objekti koji su imali bazene bolje su radili od onih koji ih nisu imali. Zbog prevelikog broja gostiju mjesta na plaži baš i nije bilo", rekla je John.

Mi se možda jesmo odmakli od onoga što smo bili zadnjih 15 godina, ali u redu je da smo se odmakli, u redu je da smo u zapadnom tržištu i da nismo više jeftina destinacija, ni ne bismo smjeli biti. Moramo biti kvalitetni i gosti nam moraju biti zadovoljni, rekla je Tabak.

"Trenutno su rezervacije za rujan gotovo sve popunjene i zatvorene. Za 10. mjesec se još uvijek ništa ne zna jer se ti zadnji mjeseci u sezoni popunjavaju otprilike tjedan, dva prije nego gosti dođu. Ali, za deveti mjesec je većina popunjena, osobito oni objekti koji imaju dodatne sadržaje (jacuzzi, sauna, grijani bazen...)", rekla je John.

Turisti nose sve više svoju hranu

Mnogi turisti sve više nose svoju hranu, ali Tabak kaže da se toga ne boje.

- Gost koji putuje na neku destinaciju uvijek će poželjeti otići u restoran, pojesti kuglicu sladoleda u centru, popiti kavu u kafiću... Možda je to sad slučaj zbog toga što imamo puno više obiteljskog smještaja nego u samim hotelima, ali vjerujemo da će se i to u konačnici promijeniti. Ta smještajna struktura koju destinacija ima diktira i želje gostiju za izvanpansionsku ponudu. U budućnosti se ne bojim da će ljudi sami nositi svoju hranu, u redu je da netko nešto poželi sebi sam pripremiti, ali kad prevagne hotelski smještaj nad obiteljskim, ta će se slika generalno promijeniti", istaknula je.

 

 

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.