'PROGRAM ZAPOŠLJAVANJA ŽENA'

POZIV 'ZAŽELI' Ministar Aladrović u Zadru uručio pet ugovora od 11,7 milijuna kuna

Autor

lš/h

U sklopu poziva "Zaželi", ministar rada Josip Aladrović u ponedjeljak je u Zadru uručio pet ugovora od 11,7 milijuna kuna kojima će se omogućiti zapošljavanje 130 teže zapošljivih žena i žena koje skrbe o starijima na području Zadarske i Ličko-senjske županije.

24.05.2021. u 15:52
Ispiši članak

Riječ je o ugovorima u sklopu poziva "Zaželi- program zapošljavanja žena- faza II.".

"Tim ugovorima omogućit ćemo posao za 130 teže zapošljivih žena i žena koje se skrbe za osobe starije životne dobi. Ono što je cilj ovog projekta jest, s jedne strane, zapošljavanje dugotrajno nezaposlenih i teže zapošljivih, a, s druge strane, povećanje skrbi za starije osobe diljem Zadarske i Ličko -senjske županije", rekao je ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

Dodao je kako je u Zadarskoj i Ličko-senjskoj županiji, kroz 33 ugovora, uloženo više od 63 milijuna kuna zahvaljujući čemu je zaposleno više od 500 žena koje pružaju potrebnu skrb.

"Program zapošljavanja žena 'Zaželi' jedan je od najkvalitetnijih programa za koji se novac osigurava iz Europskog socijalnog fonda. Od početno predviđenih 300 milijuna kuna narastao je na gotovo milijardu i 800 milijuna kuna", istaknuo je ministar.

U Zadru će se preko projekta "POKRET Plus Projekt osnaživanja konkurentnosti i efikasnosti žena na tržištu rada" zaposliti 20 gerontodomaćica.

"U Zadru je oko 36.000 zaposlenih, a nezaposlenih oko 1800. Na Zavodu za zapošljavanje imamo oko 300 radnih mjesta. Vjerujem da ćemo, kad počne turistička sezona, za koju očekujemo da će biti uspješna, imati i manjak radne snage", istaknuo je gradonačelnik Zadra Branko Dukić.

Što se tiče osoba starije životne dobi, dodao je, napravit ćemo sve što možemo da im poboljšamo život u gradu. Konačni cilj je i gradnja novog doma za starije i nemoćne, rekao je.

Ministar Aladrović kazao je i kako će država osigurati novac u proračunu za gradnju hospicija na Babindubu, što je projekt Centra za koordinaciju palijativne skrbi Zadarske županije, vrijedan 6,5 milijuna kuna, a u njemu će se pružati sveobuhvatna zdravstvena, psihološka, socijalna i duhovna skrb za bolesnike s neizlječivim bolestima.

Dodao je kako su u Šibeniku i zbog potpisivanja ugovora, ali i zbog podrške HDZ-ovim kandidatima Goranu Pauku i Željku Buriću u drugom krugu izbora za šibensko-kninskog župana i šibenskog gradonačelnika.

Župan Goran Pauk pohvalio je program "Zaželi" za zapošljavanje žena, i to onih, rekao je, u svojim najboljim godinama u dobi preko 50 godina, ali koje nateže pronalaze posao.

"To im se omogućuje kroz ovaj projekt, u kojeg je u našu županiju ušlo oko 110 milijuna kuna", dodao je Pauk. Naglasio je kako ti projekti puno znače za stanovništvo, pogotovo u ruralnim krajevima, i najavio da će se s njima nastaviti.

Aktualni šibenski gradonačelnik koji se u drugom krugu izbora bori za još jedan mandat, Željko Burić, najavio je i otvaranje nove zgrade Centra za socijalnu skrb u Šibeniku.

"Poziv 'Zaželi' gledam s aspekta deinstitucionalizacije boravka starijih i nemoćnih u domovima. Treba starije i nemoćne što duže zadržati u vlastitom domu, koliko god je to moguće, jer to je najkvalitetniji smještaj. To je politika koju će Grad Šibenik podržavati i za koju imamo partnera u Ministarstvu", rekao je Burić. Dodao je kako najavljuje da Grad Šibenik daruje cijelu upravnu zgradu nekadašnjeg TEF-a u potpunosti Centru za socijalnu skrb.

"Tako će naš centar konačno djelovati na jednom jedinom mjestu", a ne kao dosad na više lokacija po gradu, rekao je Burić.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.