'PUNO NEPOZNANICA'

POVRATAK U ŠKOLE Svi su obavezni doći na nastavu, ali će biti razumijevanja ako se to ne dogodi

Autor

bkk

Epidemiolozi su potvrdili da su škole sigurne za povratak zaposlenika i učenika razredne nastave. Učenici viših razreda osnovne te srednjih škola završit će nastavnu godinu na daljinu.

22.05.2020. u 08:03
Ispiši članak

Savjetnik ministrice znanosti i obrazovanja dr. sc. Marko Košiček, gostujući u emisiji Otvoreno HRT-a, rekao je da u ponedjeljak 25. svibnja sva djeca razredne nastave moraju u školu.

"Stav epidemiologa je da je to sigurno, stav ministarstva je da svi učenici razredne nastave u ponedjeljak moraju biti u školi. Što se tiče nedolaska u školu, kao i inače, postoje ispričnice. U nekim realnim situacijama razlog bi bila bolest učenika, a u ovim se okolnostima objektivni razlozi mogu proširiti na to da je učeniku stradao dom u potresu pa sada živi negdje drugdje, ako je škola stradala u potresu, ako osnivači nisu u mogućnosti osigurati prijevoz do škole, to su sve objektivni razlozi za nedolazak u školu. Međutim, s obzirom da je u pitanju specifična korona situacija, svjesni smo da su i roditelji u strahu i ako oni imaju neke subjektivne razloge zašto dijete u ponedjeljak ne mogu poslati u školu -  i to će biti opravdani razlog. Dakle, učenici bi u ponedjeljak trebali biti u školi, ali imat ćemo razumijevanja ako ih roditelji iz objektivnih ili subjektivnih razloga ne pošalju u školu", poručio je Košiček dodavši da ne bi želio spominjati rokove do kada će se takva situacija tolerirati.

"Mi još uvijek imamo mješoviti model, nastava na daljinu ide i dalje kao rezervna opcija", kaže. Ponovio je da roditelji moraju biti u kontaktu s nastavnicima i opravdati eventualni nedolazak djeteta u školu uz obvezu da osiguraju da dijete u tom slučaju prati nastavu na daljinu.

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. sc. Ivana Pavić Šimetin kaže kako je u protekla dva tjedna došlo do relaksacije brojnih mjera, uključujući i početak nastave. "I upravo nam je ta relaksacija mjera, kao i činjenica da smo zadržali vrlo povoljnu epidemiološku situaciju, dala snagu da kažemo - sada mogu svi u školu", kaže Pavić Šimetin.

Ističe kako su svjesni da će u vrtićima i nižim razredima osnovne škole biti teško držati preporučenu distancu jer je to jednostavno dio života u toj dobnoj skupini. Kao bitne je navela i pojačanu higijenu ruku, pojačanu higijenu prostora, redovito provjetravanje prostora, nedolazak u školu onih koji imaju temperaturu ili respiratorne sindrome.

"Zbog tehničkih razloga neće se djeci mjeriti temperatura prije početka nastave, ali molimo roditelje da oni to naprave pa da ono dijete koje ima povišenu temperaturu ne dođe taj dan u školu. Može doći već sutra ako sve bude u redu", poručila je.

Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje grada Zagreba, kaže kako je u protekla dva tjedna oko četiri posto učenika razredne nastave, od njih 32.500, dolazilo na nastavu. "Temeljem ovih dosta nejasnih preporuka koje je objavilo Ministarstvo, od jučer smo suočeni s brojnim upitima roditelja, nastavnika i ravnatelja što napraviti, dovoditi djecu u školu ili ne. Ono što ja mogu reći, da u gradu Zagrebu ima mjesta za svu djecu, da svi mogu doći", rekao je Lovrić.

Kaže i kako su radili ankete u školama u kojima imaju redoviti prijevoz učenika, 20 škola te u 22 škole koje su oštećene u potresu i čiji učenici moraju ići negdje drugdje u školu.

"Od onih učenika koji moraju koristiti prijevoz do škole, u školu će doći oko 30 posto učenika prema onome kako su se roditelji izjasnili do danas. U ostalim školama nismo radili ankete, vidjet ćemo u ponedjeljak. Moja je osobna procjena da će u gradu Zagrebu u školu doći između 30 i 50 posto učenika. Žao mi je što se nismo pozvali na zakonsku i ustavnu obvezu (čl. 66. Ustava RH) da ako je škola otvorena za učenike od prvog do četvrtog razreda - svi učenici imaju obvezu u školu i doći", kaže.

Odgovaranje od slanje djece u školu

Ima li istine u tvrdnjama pojedinih roditelja da su ih zvali iz nekih zagrebačkih škola s pitanjima hoće li poslati djecu u ponedjeljak u školu, što im je zvučalo kao da ih se odgovara od slanja djece jer se npr. lakira pod, Lovrić je rekao da to nije tako.

Košiček mu je odgovorio da su u Ministarstvu imali takvih prijava te da su ih provjerili. Poručio je roditeljima da i dalje prijavljuju takve slučajeve. Košiček je objasnio zašto u školu moraju ići učenici razredne nastave, a ne i stariji učenici.

"Mi moramo osigurati potrebnu distancu i određene sigurnosne pretpostavke koje ne možemo zadovoljiti ako škola radi u punom kapacitetu. I sam koncept izvođenja nastave je različit, razredna nastava se odvija u jednoj učionici, a  predmetna nastava se odvija u više učionica s više nastavnika", objasnio je.

Učiteljica Đurđica Krtanjek je rekla da su učitelji spremni za ponedjeljak. "Učitelji su uvijek spremni. Mislim da smo to dokazali u ova dva mjeseca. Škola nije samo Škola na trećem, svaka čast Školi na trećem, ali to nije zamjena za ono što su učitelji odradili cjelodnevnim radom u kontaktu s roditeljima i radu s učenicima. Mi smo spremni", poručila je sarkastično dodavši da joj je drago od g. Košičeka čuti da su krivi lakireri, a ne da učitelji ponovno nagovaraju učenike da ne dođu u školu, piše HRT.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.