OBLJETNICA MEĐUNARODNOG PRIZNANJA

Povjesničar Rajčić: Tuđman je bio vizionar i imao ključnu ulogu u međunarodnom priznanju RH

Autor

bl/h

U povodu 29. obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske u petak je u Splitu udruga  Prokultura organizirala tribinu na kojoj je istaknuto da je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman bio vizionar i imao  ključnu ulogu u uspostavi Republike Hrvatske i međunarodnom priznanju.

 

15.01.2021. u 18:43
Ispiši članak

"Tuđman je uspio progurati samostalnu Hrvatsku u vrlo neljubaznim međunarodnim okolnostima," rekao je povjesničar i publicist Tihomir Rajčić u uvodnom predavanju naslovljenom "Tuđman prvi hrvatski predsjednik - osobno."

Rajčić je Tuđmana usporedio s francuskim predsjednikom Charles de Gaulleom koji se zauzimao za Europu kao  zajednicu  naroda. "Tuđman je imao viziju stvaranja  suverene hrvatske države u Europskoj zajednici naroda. On je postao pravi europski suverenist, zauzimajući se za nešto što je i de Gaulle govorio o Europi, kao zajednici suverenih narod," kazao je Rajčić na javnoj tribini održanoj u Kući jezika i kulture na splitskom Peristilu.

Rekavši kako je Tuđman u mladosti prihvatio komunističke ideje, naglasio je da je Tuđman kasnije, sazrijevajući kao čovjek i povjesničar "raskrstio s komunizmom jer je vidio da je to prijevara."

Naglasio je da je Franjo Tuđman u svome znanstvenom radu isticao višestoljetnu važnost Crkve u hrvatskom narodu.

Rajčić je također podsjetio kako je Tuđman u jednom dopisu iz zatvora, gdje su ga zatočile tadašnje jugoslavenske komunističke vlasti,  napisao da  "iznad svega trebamo ljubiti Domovinu."

Predsjednica Prokultura - Opservatorij kulturnih politika, Nansi Ivanišević istaknula je kako je predsjednik Tuđman na dan Međunarodnog priznanja Hrvatske, 15. siječnja 1992., poručio da će taj dan biti "zlatnim slovim uklesan u cijelu, 14-stostoljetnu povijest hrvatskog naroda na ovim prostorima; za nas svetom tlu između Mure, Drave, Dunava i Jadrana."

 "Zemlje koje su prednjačile u diplomatskim nastojanjima za međunarodno priznanje Hrvatske, svakako su bile Sveta Stolica i Njemačka. Vatikanske diplomacija, kao prva u svijetu, još je 3. listopada 1991. godine objavila da radi na hrvatskom međunarodnom priznanju," rekla je Ivanišević.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.