KOMENTIRAO PRESUDU RATKU MLADIĆU

POVIJESNA NEPRAVDA Nobilo: Ostat će zapisano da je Hrvatska jedina učestvovala u ratu u BiH, ali ne i Srbija

Autor

Odvjetnik Anto Nobilo bio je gost RTL-a Danas gdje je komentirao presudu ratnom zločincu Ratku Mladiću.

09.06.2021. u 07:55
Ispiši članak

"Mnogi kažu ako pravda nije u razumnom roku onda i nije pravda. Međutim, što je alternativa? Bolje da je osuđen nego da je izbjegao pravdu. Dakle, ipak je osuđen na neki oblik pravde", rekao je.

Govoreći o tome da Mladić nije optužen za Hrvatsku, Nobilo je rekao: "Nije optužen za Hrvatsku, s naše, hrvatske pozicije je to propust".

"Ja bih rekao da je Haški tribunal odnosno tužiteljstvo na jedan racionalni način išlo zaokružiti jednu veliku sredinu, a to je Bosna i Hercegovina gdje je on počinio mega zločine. Dakle, nema većeg zločina od genocida i nema veće kazne od doživotne kazne i vrlo je logično da se tužilac centrirao na taj mega zločin.

S njegove poizicije ili s pozicije Srebrenice, Škabrnja je ipak manji zločin i on je zaokružio sve na Bosnu i Hercegovinu. To možemo shvatiti. Dobio je doživotnu kaznu i to je neka onda, apsolutna pravda", pojasnio je.

O tome da nema uloge Srbije rekao je: "To je najveći problem ove presude, ali ne samo ove presude već i i presude Karadžiću. Dakle mi imamo presude petorici, Prliću i ostalima, gdje imamo označeno međunarodno-oružani sukob. dakle, Hrvatska je bila involvirana u ratu u Bosni i Hercegovini , ali nemamo istu oznaku za Srbiju, ali je opće poznato da su se svi ovi ratovi vodili kako bi Srbija stvorila Veliku Srbiju, kako bi svi Srbi živjeli u jednoj državi.

Dakle, svi u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, ratovali su i bili u funkciji kao strani agenti strane države, to jest Republike Velike Srbije i ostvarivali su njihove političke ciljeve, ne samo ratom, već kao i što vidimo i zločinima. To je jedna povijesna nepravda i ostat će zapisano da je Hrvatska jedina učestvovala u ratu u BiH, ali ne i Srbija".

Spomenuo je i Republiku Srpsku. "Ispast će da je to njihova žrtva za domovinu, a uspjeli su uspostaviti barem entitet, ako ne i samostalnu državu koja će se uvijek nastojati priključiti Srbiji, ako će biti povijesnih prilika. Međutim, što je, tu je, tu je Dayton zacementirao, to je dio Ustava BiH i mislim da nije čak ni previše dobro stiskati političare i narod Republike Srpske: 'Vi ste nastali na genocidu i genocidna ste tvorevina' jer onda im ne damo nikakvu šansu da se distanciraju od genocida, da osude taj zločin, da osude Karadžića i Mladića".

"Teško je živjeti u jednoj državi, teško je živjeti i približavati se Europi s takvim teretom zločina. Treba dati novoj generaciji šansu i poticaj da se suprotstavi tim zločinima i da ih osudi. Vidimo, nažalost, reakcija Banja Luke je negativna i nema osude zločina. Vidjet ćemo kakva je reakcija Beograda i to je najveći problem ove presude i gotovo svih haških presuda jer nisu proizvele onaj efekt na javnost, na narod i na državu koju bi presude trebale imati. Ako nekog osudite na silovanje, pa cijelo susjedstvo će napraviti sanitarni kordon oko toga čovjeka. Kod nas su osuđenici, za neke sredine, još uvijek heroji. Dakle, sve te presude nisu proizvele efekt koji su trebale proizvesti i to je najveći nedostatak tih presuda", rekao je Nobilo.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.