DONOSIMO NA ŠTO SE SVE ODNOSI

POPUŠTANJE MJERA Vlada održala sastanak sa Stožerom, Beroš: Naša epidemiološka situacija je dobra

Autor

bkk/ig/h

Otvaranje fitness centara i teretana te sportskih aktivnosti za djecu, daljnje parcijalno otvaranje škola i ujednačavanje ugostiteljskih objekata u okviru dozvole izdavanja "kave za van" najizglednija su popuštanja mjera nakon 1. veljače. Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u nedjelju da prema dokumentaciji koju je dobio iz Klinika za dječje bolesti i Klinike za infektivne bolesti, nije bilo propusta u liječenju 11-godišnjeg dječaka koji je najvjerojatnije umro od multisistemskom inflamatornog sindroma.

24.01.2021. u 15:14
Ispiši članak

O tome se razgovaralo na višesatnom sastanku u nedjelju na kojem su sudjelovali premijer Andrej Plenković, resorni ministri, članovi Stožera i HZJZ-a.

Ipak, konkretne odluke još nema. Naime, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, svi ministri su izložili svoje argumente, epidemiolozi dali svoje viđenje situacije, a tijekom ponedjeljka odvijat će se pojedinačni sastanci predstavnika ministarstava na koje epidemija direktno utječe i epidemiologa kako bi se izbrusila konačna stajališta.

Važno je, kažu izvori za dnevnik, da se nađe balans za popuštanje, a da se u isto vrijeme održi povoljna epidemiološka situacija.

Što se škola tiče, po svemu sudeći neće biti otvorene za sve i najizglednije je da će od veljače na nastavu uživo, uz niže razrede i maturante, krenuti i učenici osmih razreda zbog specifične situacije i upisa u srednje škole.

Konačna odluka bit će najvjerojatnije donesena u srijedu, piše dnevnik.

Ministar zdravstva Vili Beroš dao je izjavu nakon međuresornog sastanka "i svih nas koji analiziramo situaciju".

"Otpočetka gledajući svjetsku situaciju, situaciju u Europi, Hrvatskoj, na razini županije zaključili smo da je naše epidemiološko stanje je iznimno zadovoljavajuće što nam dozvoljava donošenje odluka o određenim popuštanjima", rekao je Beroš.

Beroš je najavio da će se kroz tjedan dana razgovarati o popuštanju mjera. 

"Iako veliki broj zemalja zaoštrava mjere, budite sigurni da ćemo sve detaljno analizirati. Ovo je težak posao, filingranski posao, gdje smo analizirali učinkovitost svih dosadašnjih mjera", rekao je ministar. Aktualne mjere istječu 31. siječnja, podsjetio je.

"Tijekom sljedećeg tjedna ćemo još evaluirati situaciju u svaki resor je dobio zadatak da sa strukom razmotri situaciju  Mi sada možemo planirati nešto ali ako za tri četiri dana iskrsne nova situacija, ako npr. se u Hrvatskoj pojavi novi soj virusa sve pada u vodu.

Sportske aktivnosti su prvi plan i inače je sport bitan za zdravlje. Razgovara se i da se učenici viših razreda, od 5. do 8. razreda vrate u školu, ali ni to vam sada ne mogu potvrditi. I tu je rizik ako dozvolimo njihov povratak u školu, općenito se povećava mobilnost. Imamo jako dobru epidemiološku situaciju, međutim moramo gledati širi kontekst.

Jedna od tema Europskog vijeća i kod nas danas je sekvenciranje genoma virusa. Sukladno tome je potrebno razraditi metodu sekvencioniranja na čemu radimo. Preko 100 sekvencioniranja je napravljeno, i rezultati pokazuju da je u sjevernoj županiji bilo promjena u genomu virusa slično onome sekvencioniranom u Škotskoj", rekao je ministar i dodao da za sada nemamo širenje u populaciji.

Komentirao je i cijepljenje.

"Kolega Capak garantira da imamo dovoljan broj Pfizerovog cjepiva za docjepljivanje i tu neće biti problema, ali s novim brojem cijepljenja moramo biti apsolutno oprezni i u ovom trenutku nećemo širiti broj cijepljenja", rekao je.

Još nije dobio detaljno izvješće o partiju koji je početkom siječnja održan u Covid bolnici, odnosno KB Dubravi. Beroš kaže da sankcioniranje nije u njegovom djelokrugu rada. "Ukoliko nije bio obavješten i nije mogao spriječiti događaj, ne vidim njegovu krivnju", komentirao je ministar na pitanje o mogućoj odgovornosti ravnatelja Ivice Lukšića.

Komentirao je i slučaj preminulog dječaka u bolnici Fran Mihaljević.

"Prema medicinskoj dokumentaciji koja mi je dostavljana tijekom jutra, ne mogu reći da je bilo bilo kakvih propusta u liječenju, odnosno u brzini liječenja jer je dijete adekvatno zaprimljeno i  obrađeno", izjavio je novinarima ministar Beroš nakon međuresornog sastanka Vlade RH i Nacionalnog stožera civilne zaštite.    

"Nažalost, to je jedna najtužnijh vijesti od početka ove pandemije. Jutros sama saznao za tu vijest i ovom prilikom izražavam sućut obitelji. Dječak je bio pozitivan na Covid-19 te je najvjerojatnije preminuo od multisistemskog inflamatornog sindroma, odnosno multisistemske upalne reakcije", istaknuo je ministar zdravstva.

Prema literaturi, kod djece u dobi od 2 do 15 godina zbog infekcije može doći do prekomjernog upalnog odgovora koji zahvaća krvne žile te može zahvatiti više organa - srce, pluća, bubrege i nerijetko završava najtežim ishodom, i to se najvjerojatnije  dogodilo u ovom slučaju, dodao je.

Istaknuo je i kako je dijete na prvom testu prilikom inicijalnog bolničkog prijama bilo negativno te je dominirala probana simptomatologija, zbog čega je dijete i operirano, no slijed zbivanja doveo do smrtnog ishoda.

Kazao je i kako je ovakav slučaj iznimka te da u ovom trenutku nema sličnih prijetećih slučajeva  kao što nije zamijećen ni  povećan broj zaraze korona virusom kod djece.

"Izimno je malo djece u ovom trenutku zaraženo koji su simptomatski, te nitko nije teže bolestan niti je približnog stanja poput ovog. Ovo što se dogodilo  dešava se iznimno i na svjetskoj razini, a pogotovo na razini zemlje od 4,5 milijuna stanovnika. Stoga možemo reći da je iznimka; u ovom trenutku nema prijetećih sličnih slučajeva kao što nismo ni primijetili povećanu zarazu kod djece", rekao je Beroš. 

Dječak u dobi od 11 godina umrlo je tijekom noći sa subote na nedjelju u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu od posljedica Covida, izvijestio je  ranije danas pročelnik Zavoda za infektivne bolesti Klinike prof. Goran Tešković. Riječ je o najmlađoj žrtvi korona virusa u Hrvatskoj.

'Razgovara se o popuštanju mjera u sportu i osnovnim školama'

Idući tjedan odlučit će se o mogućem popuštanju epidemioloških mjera, o otvaranju  sportskih dvorana i teretana, te o mogućnosti nastave uživo za učenike viših razreda osnovnih škola, potvrdio je u nedjelju Beroš.

Naime, sadašnje epidemiološke mjere na snazi su do 31. siječnja, a o mogućem popuštanju razgovaralo se danas na međuresornom sastanku članova Vlade, epidemiologa i Nacionalnog stožera civilne zaštite. 

Ocijenjeno je kako je epidemiološko stanje u Hrvatskoj iznimno zadovoljavajuće, što dopušta razmišljanje i o nekoj relaksaciji, izjavio je ministar zdravstva Beroš nakon sastanka.

No, istaknuo je da će do popuštanja doći samo ako se nova varijanta korona virusa ne pojavi u Hrvatskoj, jer, dodaje, tada sve pada u vodu i bit će potrebna nova prilagodba.

U sklopu eventualnih popuštanja mjera, Beroš je potvrdio kako se razgovara o tome da se učenici viših razreda osnovne škole vrate na nastavu u škole, da se sportske aktivnosti stave u prvi plan i otvore teretane, a nastojat će se ujednačiti mjere za ugostitelje.

 "Donijet ćemo mjere koje će biti primjerene trenutku, epidemiološkoj situaciji u Europi i Hrvatskoj te činjenici da su oko nas i neke nove varijante virusa", istaknuo je.

Na sastanku je, kaže, bilo riječi i o poremećaju s cijepljenjem protiv korona virusa, jer proizvođači cjepiva nisu ispoštovali potpisane ugovore koji su definirali dinamiku i količinu isporuke.

Usuglašeno je kako će Hrvatska i sama i u okviru EU, tražiti još jednom da nadležni razgovaraju s proizvođačima cjepiva, i nađu način da se ranije dogovorene isporuke realiziraju.

Dogovoreno je da se razradi strategija sekvenciranja genoma korona virusa kako bi se detektirala eventualna pojava novih varijanti virusa u Hrvatskoj.

Ministar zdravstva Beroš izvijestio je da je u sklopu Zaklade za znanost do sada napravljeno preko sto sekvenciranja genoma virusa, a po preliminarnim rezultatima, među uzorcima iz županija sjeverne Hrvatske bilo je nekih elemenata sukladnim genskim promjenama virusa u Škotskoj.

"To može i objasniti onako nagli porast broja novozaraženih u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji. No, u ovom trenutku nema takvih žarišta i može se vjerovati da takvog virusa nema u Hrvatskoj, no nismo izolirani", upozorio je.

Podsjetio je i da se niz europskih zemalja zatvara u strahu o novih varijanti virusa, te poručio kako će to sve biti uzeto u obzir prilikom donošenja novih mjera sljedeći tjedan.

Upitan za dostatnost Pfizerovog cjepiva za docjepljivanje, odgovorio je kako ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak garantira da imamo dovoljne količine i da tu neće biti problema.

No, poručio je i da s novim dozama cjepiva moramo biti krajnje racionalni, jer je dinamika dostave nešto smanjena. Cilj je procijepiti sve koji su dobili prvu dozu, no u ovom trenutku neće se širiti obuhvat cijepljenja, objasnio je.

Ministar Beroš je potvrdio da je na međuresornom sastanku članova Vlade, epidemiologa i Nacionalnog stožera civilne zaštite, bilo riječi i o nabavi cjepiva iz drugih izvora, no, kaže, nije donesena nikakva definitivna odluka o tome.

"Suglasni smo da ćemo tražiti ono što je dogovoreno i što je Europa očekivala od proizvođača", istaknuo je.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.