OGLASIMA PREPLAVIO INTERNET I DRUŠTVENE MREŽE

PONOVNO SKRIVA TKO GA FINANCIRA: Mislav Kolakušić netransparentan i u predsjedničkoj kampanji

Autor

Lucija Brailo

Zagrebački sudac, koji je svojevremeno objavio rat korupciji, pa i otvorio udrugu pod nazivom Antikorupcija.hr, kampanju za izbore za EU parlament ipak nije vodio transparentno, što mu je zamjerilo i Državno izborno povjerenstvo (DIP), ocijenivši kako koristi nedopuštena sredstva za kampanju za izbore za EU parlament. Na DIP-ove prozivke, Kolakušić se branio šutnjom, a istu retoriku, kao i isti način financiranja pretkampanje, odlučio je koristiti i za ove, predsjedničke izbore.

26.10.2019. u 08:17
Ispiši članak

Mislav Kolakušić, sada hrvatski zastupnik u EU parlamentu, već neko vrijeme vodi jaku internetsku pretkampanju za predsjedničke izbore. Njegovo ime iskače na Google oglasima, na Facebooku, a web stranica udruge Antikorupcija.hr, kojoj je predsjednik, gori isključivo od reklamiranja njegovog imena i članaka koji prate njegovu nadolazeću kandidaturu za predsjedničke izbore koji bi se trebali održati krajem godine.

No iako bi kampanju svake osobe koja pokaže čvrstu namjeru za kandidaturom na izborima trebala pratiti i transparentnost u vidu otvaranja posebnog računa za financiranje iste, Kolakušić ga nema otvorenog. I nije mu prvi put.

Pravne rupe i zaobilaženje transparentnosti

Za izbore za Europski parlament, Državno izborno povjerenstvo zaključilo je kako je koristio više promo pultova za njegovu udrugu Antikorupcija, pa je od njega traženo da dostavi dokumentaciju kojom bi potkrijepio svoje tvrdnje da je on vlasnik navedenih pultova. Koristio je nedopušteni izvor financiranja jer je koristio sredstva od strane udruge, a u Facebook grupi ‘Građani za Mislava Kolakušića objavljivani su sponzorirani politički oglasi.

Prema zakonu, udruge ne smiju financirati političke kampanje, što bi jedan sudac, osobito onaj kojemu je glavna krilatica kojom se predstavlja svekolikoj javnosti ‘borba protiv korupcije’, svakako morao znati.

“DIP ga je za netransparentnost za financiranje kampanje na izborima za EU parlament trebao sankcionirati, a ne mu davati packe. Ovo je sve ostalo izbjegavanje zakona. Ako se zalaže za borbu protiv korupcije, čudno je da odabire takav način funkcioniranja. Traži pravne rupe i tako zaobilazi transparentnost, prije svega financiranja kampanje”, govori Krešimir Macan, stručnjak za političke komunikacije i PR stručnjak za odnose s medijima, kojega smo pitali za komentar.

 

Sve ovo, u najmanju je ruku čudno, osobito ako uzmemo u obzir da se radi o osobi koja se ‘kune’ u antikorupciju, a pogotovo što iste pogreške ponavlja i u ovoj, još uvijek neslužbenoj predizbornoj kampanji, koja je za Kolakušića već krenula. Pogotovo na internetu.

Financiranje kampanje

Pokušali smo doći do Mislava Kolakušića, međutim, suludo je bilo povjerovati da bi se medijima očitovao o svojim namjerama na izborima i financiranju kampanje, kada ne odgovara niti na prozivke DIP-a o istome. Borac protiv korupcije brani se šutnjom.

Iste upute, kako se čini, imaju i njegovi kolege iz udruge, budući da nismo uspjeli doći niti do potpredsjednika udruge Antikorupcija.hr, Dražana Dizdara.

Jedino nam se javio Davor Banović, također član udruge i drugi na Kolakušićevoj listi za EU Parlament, inače iskusni stalni sudski vještak za financije i knjigovodstvo, koji nije htio komentirati ništa oko Antikorupcija.hr, pa je samo kratko poručio kako ćemo se morati još strpiti kako bismo dobili odgovore.

Zato Krešimir Macan komentira situaciju s netransparentnošću:

“On cijelo vrijeme govori o tome da se bori protiv korupcije, ali to bi trebao dokazivati svojim primjerom i poštovati sva pravila, koja su i stvorena kako bi sve bilo transparentno i legitimno. Ali, ako on to ne želi, to govori o njemu i o njegovom stavu. Dakle, predsjednička je kampanja iznimno personalizirana i kandidat se mora pojavljivati. Može on komunicirati na društvenim mrežama, samo je pitanje može li na taj način doći do dovoljnog broja birača za neki rezultat. Ako je njemu cilj sada zadržati ovih 5 ili 6 posto koje sada ima, to je sasvim dovoljno da ostvari dobar rezultat na parlamentarnim izborima"

Uzgred, o Kolakušićevoj pretkampanji ne zna se ništa, ali čim upalimo internet, ona kreće. Svatko zna da svaka promocija košta, pa tako i internetska.

“On koristi besplatnu promociju, a ovo preko interneta mu financira udruga. To nije puno, ali nije niti transparentno. Zakon zabranjuje financiranje izbornih kampanja iz inozemstva, zato se sve transakcije moraju objavljivati. On na ovaj način može dobivati podršku iz inozemstva, a to je zabranjeno, jer onda bi to značilo da primjerice Rusi utječu na naše izbore. Hrvatska nije tako zanimljiva, ali može se dogoditi da se netko sa strane upetlja. Zbog toga je važno da se zna odakle dolazi novac za kampanju. Njegova udruga može njega financirati, ali jedino uplatom na poseban račun”, rekao je Macan i dodao:

“Vidjet ćemo je li njegova kampanja koju vodi preko interneta pravi način tek na kraju izbora, ovisno kakav on cilj postavi. Nikad ne treba isključiti mogućnost da on ne koristi nešto novo što će raditi, ali društvene mreže u Hrvatskoj imaju više ograničenja nego u nekim drugim zemljama. Malo je teže dosegnuti ljude iznad 50 godina, a to su birači ovih standardnih stranaka. Ako želi napraviti štetu HDZ-u ili SDP-u, onda bi morao ići drugim kanalima u kampanji. Ako, pak, želi privući samo neodlučne, odnosno protestne, takvih ima oko 20 posto, svaki peti birač je protestni birač i na njih Kolakušić može utjecati. Oni su sada podijeljeni između ove dvije frakcije Živog zida i njega.”, ističe Macan.

Medijska šutnja

O predsjedničkim ambicijama Kolakušić je govorio za RTL nakon europarlamentarnih izbora. "Garantiram vam da promjene u Hrvatskoj dolaze sigurno već na ovim predsjedničkim izborima i da više sigurno ništa neće biti isto", rekao je početkom srpnja te dodao kako će u veljači biti izabran za predsjednika države. 

“Medijska šutnja mu odmaže, ali ako nema što pametno za reći, onda bolje da šuti. Ako želi što kraću kampanju kako ne bi izazivao neke negativne napade na sebe i to mu je legitimno. No svakako, on želi smanjiti prostor da se njega kritizira, želi proći ove predsjedničke izbore sa što manje štete”, rekao je Macan.

Budući da nam se čini kako je Kolakušić za javno medijsko istupanje odabrao isključivo televizijske medije, kako bismo dobili odgovore o financiranju njegove pretkampanje, očito nam ostaje pogledati emisiju Nedjeljom u 2, za koju je najavljen kao gost ove nedjelje, jer do zaključenja ovog teksta do nikakvih odgovora o tome nismo uspjeli doći.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.