nije davao izjave

Ponovno odgođeno Optužno vijeće u slučaju druge optužnice protiv Zdravka Mamića

Autor

mjš/h

Na osječkom Županijskom sudu u petak je, zbog nepostojanja procesnih pretpostavki, ponovno odgođena sjednica Optužnog vijeća  u slučaju druge optužnice Uskoka protiv bivšeg čelnika "Dinama" Zdravka Mamića i još šestorice okrivljenika, koje se tereti da su izvlačenjem novca taj klub oštetili za oko 200 milijuna kuna.

15.12.2017. u 13:28
Ispiši članak

Uz Zdravka Mamića Uskok je ovom optužnicom obuhvatio i njegova sina Marija i brata Zorana, bivšeg "Dinamova" direktora Damira Vrbanovića, poduzetnike Sandra Stipančića i Igora Krotu te menadžera Nikky Artura Vuksana.  

Odvjetnik Zdravka Mamića Mate Matić rekao je novinarima kako je sjednica Vijeća odgođena jer okrivljenik Igor Krota nije uredno obaviješten o održavanju, niti se pismeno očitovao da se sjednica Vijeća može bez toga održati, pa je novo ročište sazvano 5. veljače iduće godine.

Sjednica Optužnog vijeća prvi put je odgođena 18. listopada jer okrivljenik Zoran Mamić nije uredno zaprimio poziv.

Obrana je danas najavila kako će, uz dostavljeni podnesak s procesnim i materijalno-pravnim prigovorima, tražiti i izdvajanje nezakonitih dokaza.

Matić je kritizirao odluku Vrhovnog suda o prebacivanju ovog predmeta iz Zagreba u Osijek, ocijenivši je "sramotnom" i "apsurdnom", posebice jer se povećavaju troškovi zbog prebacivanja preko dvije stotine svjedoka i mogli bi biti višemilijunski, čime se, ističe, narušava načelo ekonomičnosti postupka.

Matić smatra kako nije dopušteno delegirati predmet u trenutku kad se podiže optužnica, pa će stoga tražiti da se svi dokazi koji su provedeni, nakon delegacije prvog predmeta protiv Mamića i ostalih okrivljenika, izdvoje iz ovoga postupka kao nezakoniti.

U slučaju da osječki Županijski sud ne prihvati takvo stajalište obrane, Matić najavljuje da će koristiti sve raspoložive institucije, od Vrhovnog i Ustavnog suda do Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, kako bi se dokazivanjem nezakonitosti u postupanju zaštitilo pravo na pravično suđenje i vjeruje "da mogu biti optimistični".

Bilo bi nam puno lakše kada bi postojao zakon, zvao se on "Lex Mamić", ili "Lex delegacija", i onda bi nam neke stvari ovdje bilo puno shvatljivije, jer bez takvog novog specijalnog zakona ovo su sve apsurdi, rekao je Matić.

Drugi branitelj Zdravka Mamića Veljko Miljević kazao je novimarima kako je osječkom Sudu dostavio podnesak na osam stranica, s detaljnim prigovorima procesne i materijalno-pravne naravi, vezane uz članke 29. i 31. Ustava RH.

Građaninu se može suditi samo u sudskom postupku na zahtjev ovlaštenog tužitelja, a obrana tvrdi "kako u ovome postupku nema ovlaštenog tužitelja", rekao je Miljević i dodao kako Zakon o kaznenom postupku "kao posljedicu predviđa obustavu takvog kaznenog postupka".

S obzirom na tvrdnju optužbe da su kaznena djela počinjena u razdoblju od 2004. do 2015. godine Miljević smatra da je u optužnici primijenjen pogrešan zakon. Podsjetio je da su se u tome razdoblju promijenila dva kaznena zakona,  da Ustav propisuje primjenu onog zakona koji je vrijedio u vrijeme počinjenja kaznenoga djela, dok Kazneni zakon predviđa primjenu blažeg kaznenog zakona na okrivljenika.

Zamoljen da pojasni tvrdnju o nepostojanju ovlaštenog tužitelja u ovome postupku Miljević je kazao kako se obrazloženje nalazi u sudskom spisu, odnosno na više od polovice podneska od osam stranica, kojeg je dostavio osječkom Sudu.

Okrivljeni Zdravko Mamić, kojega u ovome postupku brani troje odvjetnika, pojavio se na sjednici Optužnog vijeća, ali nakon sjednice nije davao izjave medijima.

Optužnica Mamića tereti da je od prosinca 2004. do prosinca 2015. godine ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između "Dinama" i više stranih tvrtki te ispostavljanejm računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača klub oštetili za više od 144 milijuna kuna. U optužnici se tvrdi da je "Dinamo" neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7,35 milijuna eura, odnosno 55,8 milijuna kuna.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.