OTVORENO PISMO VLADI

'PONIŽAVAJUĆI PRIJEDLOG' Nacionalnom sindikatu policije neprihvatljivo smanjenje prava i plaća zaposlenika MUP-a

Autor

bl/h

Nacionalni sindikat policije uputio je otvoreno pismo Vladi u kojem ističu kako je prijedlog o smanjenju prava i plaća zaposlenika MUP-a neprihvatljiv i ponižavajući te poručuju da, ustraje li Vlada na tome, neće birati dopuštena sredstva u cilju njihove zaštite.

10.05.2020. u 17:37
Ispiši članak

U pismu podsjećaju i kako je Vlada Slovenije policajcima povećala plaću za vrijeme Covid-19 krize s 1400 na 2200 eura.

"Gospodine Plenkoviću kakvu Vi to poruku šaljete policijskim službenicima u RH? Vašim prijedlogom za smanjenjem prava želite reći da Hrvatski policajac manje vrijedi nego policajac u Sloveniji ili da smo lošije odrađivali svoj posao nego policajci u Sloveniji", pitaju sindikalci.

Neprihvatljiv im je, kažu, Vladin prijedlog kojim umjesto nagrade želi kazniti policijske službenike "pa je stoga 6. svibnja započela pregovore s reprezentativnim sindikatima koji djeluju u MUP-u RH o sklapanju dodatka II. Sporazumu o visini dodatka i dinamici isplate dodatka u osnovnoj plaći za policijske službenike".

Nacionalni sindikat policije MUP-a poručuje kako nisu reprezentativan sindikat, ali smatraju da treba čuti i njihov stav jer zastupaju interese oko 4000 članova i zaposlenika MUP-a koji, ističu, ne smiju biti uskraćeni za materijalna prava koja im pripadaju, a koja su im zajamčena i potpisanim Kolektivnim ugovorom.

U pismu podsjećaju da su zaposlenici MUP-a zadnjih nekoliko godina uslijed raznih kriza podnijeli najveći dio tereta te su zbog toga njihova prava umanjivana protivno njihovoj volji, a ističu i kako je velik broj njih koji su bili na prvoj crti borbe protiv korona virusa i obolio od te bolesti. 

Vrijeme je da kažemo dosta

"Vrijeme je da kažemo dosta! Kada govorite o smanjenu materijalnih prava, predlažemo da prvo krenete od raznih "stranačkih vojnika" koje ste Vi i Vama  prethodni,  godinama postavljali na plaću u razna ministarstva, državne agencije, razne nevladine udruge koje se financiraju iz državnog proračuna, općinama, županijama, raznim javnim poduzećima koje godinama stvaraju gubitke na teret poreznih obveznika", ističu u pismo.

Poručuju i kako se svaka ozbiljna država rješava gubitnika, a poštuje i vrednuje svoju policiju. 

"Shvatite ozbiljno našu poruku i dajte si truda da ponovno razmotrite naše primjedbe i prijedloge. U protivnom, ako ustrajete na smanjenju prava zaposlenima u MUP-u,  Nacionalni sindikat policije neće birati dopuštena sredstva u cilju zaštite interesa i materijalnih prava zaposlenika MUP-a te ovaj put to zasigurno neće ostati samo slovo na papiru. Već smo razradili moguće mjere i radnje koje ćemo u skladu sa Zakonskim pravima i u dogovoru sa zaposlenicima poduzimati u cilju zaštite materijalnih prava. One svakako neće biti popularne, a samim mjerama i radnjama vjerujte nam nastat će ozbiljne posljedice u dijelu posla kojeg svakodnevno obavljamo", zaključuje se u pismu kojeg potpisuje predsjednik Nikola Kajkić.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.