UBLAŽAVANJE POSLJEDICA UZROKOVANIH EPIDEMIJOM

POMOĆ UMIROVLJENICIMA Aladrović procjenjuje da će se za Covid dodatke isplatiti 600 milijuna kuna

Autor

bl/h

Vlada je u srijedu donijela odluku o isplati umirovljenicima jednokratnog novčanog primanja radi ublažavanja posljedica uzrokovanih epidemijom bolesti Covid-19, a ministar rada Josip Aladrović procjenjuje da će se za to isplatiti 600 milijuna kuna. 

14.04.2021. u 16:47
Ispiši članak

"Za isplatu jednokratnog novčanog primanja potrebno je osigurati sredstva u državnom proračunu u iznosu od 600 milijuna kuna za više od 850.000 korisnika", poručio je ministar rada i mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović na sjednici Vlade. 

Pravo na jednokratni, tzv. Covid dodatak imaju umirovljenici, korisnici mirovine iz obveznog mirovinskog osiguranja, zatečeni u isplati mirovine za mjesec ožujak 2021., ako im ukupna mjesečna mirovina ne prelazi limit od četiri tisuće kuna te ako nisu zaposleni. 

"Iznos jednokratnog novčanog primanja ovisan je o visini mirovinskih primanja", rekao je Aladrović pojasnivši da će umirovljenici s najnižim mirovinama, onima čija je vrijednost do 1500 kuna, biti isplaćen jednokratan dodatak od 1200 kuna. Oni s mirovinama višim od 1500,01 do 2000 kuna, jednokratno će dobiti 900 kuna dodatka. Nadalje, umirovljenici s primanjima od 2000,01 kuna do 3000 kuna, dobit će 600 kuna Covid dodatka. Oni s mirovinom koja iznosi između 3000,01 te 4000 kuna, primit će dodatak od 400 kuna. 

Isplata dodatka u travnju, za primatelje inozemnih mirovinu u srpnju

Prema Vladinoj odluci, na Covid dodatak imaju pravo i umirovljenici koji uz hrvatsku, primaju i inozemnu mirovinu, iz država s kojima je Hrvatska sklopila međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju ili koje primjenjuju uredbe EU o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti, a koja zajedno s hrvatskom mirovinom ne prelazi iznos od 4000 kuna.  Uvjet je da Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje do 30. lipnja dostave dokaz o neto iznosu inozemne mirovine za ožujak 2021. godine.  

Aladrović je istaknuo da će Covid dodatak biti isplaćen u dva navrata - koncem travnja za korisnike mirovine koji primaju samo mirovinu iz Republike Hrvatske te u srpnju za korisnike inozemnih mirovina te za one kojima rješenja za pravo na mirovinu bude doneseno naknadno.

Jednokratno novčano primanje nije oporezivo, ne može biti predmet ovrhe te se neće uračunavati u prihodovni cenzus za oslobađanje plaćanja premije dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Pravo na covid dodatak, imaju i korisnici obiteljske mirovine, a ako žive odvojeno, svakoj skupini korisnika podijeljene obiteljske mirovine isplata jednokratnog novčanog primanja pripada uz navedene uvjete i iznose, navodi se u odluci Vlade.

"To je važna poruka društvene solidarnosti i siguran sam da će pomoći našim umirovljenicima", istaknuo premijer Andrej Plenković

Nabava 15.000 doza lijeka Veklury (remdesivir) vrijedna više od 41 milijun kuna

Vlada je na sjednici zaključkom ovlastila ravnateljicu Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević"  Alemku Markotić za potpisivanje ugovora o provedbi Okvirnog ugovora za opskrbu lijekom Veklury (remdesivir) za liječenje covid-19 pacijenata kojima je potreban dodatni kisik, s tvrtkom Gilead Sciences, kojim se omogućava naručivanje navedenog lijeka u razdoblju od 1. travnja do 30. lipnja.

Planirana količine lijeka koju je potrebno osigurati za ovo tromjesečno razdoblje iznosi u prosjeku 15.000 doza s cijenom jedne doze lijeka od 2625 kuna po dozi (bez PDV-a), odnosno u ukupnom iznosu od 39.375.000 kuna (bez PDV-a), odnosno 41.343.750 kuna s PDV-om.

Za provedbu zaključka zaduženo je Ministarstvo zdravstva, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

"Zbog trenutne epidemiološke situacije od strane struke iskazana je potreba za dodatne količine lijeka. Predmetni ugovor omogućit će naručivanje lijeka remdesivir koji nije komercijalno dostupan na tržištu i predstavlja jedinu mogućnost nabavke lijeka za liječenje oboljelih od težih oblika bolesti Covid-19", naveo je ministar zdravstva Vili Beroš dodavši da je Hrvatska prethodno potpisala dva takva ugovora, u vremenu od 1. listopada do 31. ožujka ove godine.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.