ZNAČAJNA PROMJENA

POMILOVANJE UZ NADZOR Novim zakonom predsjednici se onemogućava samostalna odluka

Autor

pv/jl

Ministarstvo pravosuđa pripremilo je novi Zakon o pomilovanju, prema kojemu bi se na vrlo suptilan način predsjedniku(ci) države ograničilo pravo da udjeljuje akti milosti.

11.05.2019. u 10:00
Ispiši članak

Predsjedniku države i dalje bi ostalo pravo koje proizlazi iz Ustava da osobi koja je pravomoćno osuđena udijeli neki od oblika pomilovanja, bilo da je riječ o potpunom ili djelomičnom oprostu od izvršenja kazne, zamjeni kazne, djelomičnoj uvjetnoj osudi, prijevremenoj rehabilitaciji, kraćem trajanju pravnih posljedica osude, ukidanju osude ili nekom drugom, ali ga više ne bi mogao udijeliti ako nikoga ništa ne pita.

Dosad je bila praksa da predsjednici države formiraju svoju Komisiju za pomilovanja koja bi se bavila molbama za pomilovanje i davala preporuke kako na njih odgovoriti. No, u Zakonu o pomilovanju koji je na snazi od 2003. godine takva komisija nije predviđena, pa je ona bila stvar dobre volje dosadašnjih predsjednika države. Aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nema takvu komisiju, niti postoji ikakvo tijelo koje bi bilo između njezine odluke o pomilovanju i Ministarstva pravosuđa koje zaprima molbu, prikuplja sve podatke o osuđeniku i dostavlja ih predsjednici.

Prema novom Zakonu o pomilovanju, koje predlaže Ministarstvo pravosuđa, molbe bi se i dalje slale u Ministarstvo pravosuđa, no prije nego što se proslijede predsjedniku(ci) države njima bi se pozabavilo Povjerenstvo za pomilovanja koje bi se osnovalo pri Ministarstvu pravosuđa.

Povjerenstvo bi imalo sedam članova, a čine ga ministar kao predsjednik Povjerenstva, dva člana iz reda istaknutih pravnih stručnjaka te jedan liječnik, psiholog, defektolog i socijalni pedagog. Članove Povjerenstva imenuje ministar pravosuđa, i to na vrijeme od četiri godine.

Nigdje u zakonu ne navodi se da bi predsjednik(ca) bio obavezan slijediti upute Povjerenstva i držati se njihove preporuke, no jasno je da će morati imati dobre razloge ako odluči suprotno argumentiranom prijedlogu Povjerenstva, piše Jutarnji list

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.