SDP PODRŽAO

POMAKNULI TERMIN 'Manjinski' izbori, umjesto u listopadu, u svibnju

Autor

lb/h

Umjesto prve nedjelje u listopadu, izbori za članove vijeća i za predstavnike nacionalnih manjina, trebali bi se održavati svake četvrte godine u svibnju, predložio je u četvrtak Klub nacionalnih manjina u saborskoj raspravi o Vladinu zakonskom prijedlogu o tim izborima.

14.02.2019. u 13:00
Ispiši članak

Klub hvali zakon i pozdravlja Vladin prijedlog da se fiksira datum izbora, ali umjesto listopada predlaže prvi tjedan svibnja. U protekla četiri mandata imali smo izbore od ožujka do srpnja, saziv kojem ističe mandat, izabran je 31. svibnja 2015., podsjetio je Rober Jankovics koji drži da je izvedivo održati izbore već u svibnju, ako se dovoljno brzo predloženi zakon vrati u drugo čitanje.

Svibanj zagovara i Gordan Maras (SDP) koji predlaže povezivanje izbora za predstavnike i vijeća nacionalnih manjina s izborima za Europski parlament. To je europska vrijednost i tema, a povećala bi se i izlaznost birača koja je sada minimalna, oko 10-ak posto, tumači Maras.

Radi veće izlaznosti, izbori za predstavnike nacionalnih manjina u budućnosti bi se trebali održavati paralelno s lokalnim, smatra nezavisni Veljko Kajtazi koji upozorava i kako vijeća nacionalnih manjina, s izuzetkom Zagreba, teško ili nikako ne funkcioniraju, na rubu su opstanka. Većina ih na razinama općina, gradova i županija nemaju ni prostora, ni sredstava za rad, kaže zastupnik.

Prihvaćamo 5. svibnja kao datum izbora, no pojavit će se neki tehnički problemi, od registra birača do činjenice da se u svibnju održavaju euroizbori, odgovara državni tajnik Darko Nekić koji navodi i novine iz novog zakona.

Kandidate bi mogle predlagati udruge nacionalnih manjina i pripadnici manjina odnosno birači, brani se kandidiranje policijskim službenicima, djelatnim vojnim osobama itd., brani se višestruko kandidiranje u istoj izbornoj jedinici, uz kandidate za predstavnike manjina navodi se i njegovog zamjenika. Radi manjih troškova, liste kandidata za članove vijeća i za predstavnike objavljuju se na oglasnoj ploči i na mrežnim stranicama, ne i u javnim glasilima.

Klub manjina drži da bi bilo dobro da se iza svakog kandidata na glasačkom listiću napiše skraćeni naziv udruge predlagatelja, upozorava kako je jedan od razloga male izlaznosti na 'manjinske' izbore mali broj biračkih mjesta.

Je li drakonska kazna od 2000 kuna za kandidata koji daje netočne podatke?, pita nezavisni Tomislav Žagar.

Ustavnim zakonom propisano je da pripadnici manjina, radi unaprjeđivanja, očuvanja i zaštite položaja nacionalnih manjina biraju svoje predstavnike radi sudjelovanja u javnom životu i upravljanju lokalnim poslovima putem vijeća i predstavnika.

MIP odobrio pokretanje kaznenog postupka protiv Kustića

Sabor je bez rasprave 'saslušao' odluku Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) da je odobrio pokretanje kaznenog postupka protiv HDZ-ova zastupnika Marijana Kustića zbog izazivanja prometne nesreće. MIP se u svom radu drži načelnog stava da odobrava pokretanje i vođenje kaznenog postupka kada to traži Državno odvjetništvo, odnosno sud, kaže predsjednik MIP-a Žarko Tušek.

Ipak, Sabor će, vjerojatno u petak, glasovanjem formalno potvrditi MIP-ovo odobrenje te odluku da u HDZ-ove zastupničke klupe 'sjedne' Dražen Milinković, a napusti ih Davor Miličević.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.