O DEMAGOGIJI DOBRIH DOKTORA

U polemiku o povlaštenim braniteljskim mirovinama uključio se i Herman Vukušić

Autor

mo

"Mirando Mrsić, predsjednik stranke "Demokrati", godinama je radio na KBC-u Zagreb, gdje je slovio za izvrsnog liječnika-internistu. Dapače, mnogi moji pacijenti, hrvatski branitelji, koji su uz PTSP imali i neku hematološku bolest, o kolegi Mrsiću imali su samo riječi hvale", napisao je u svojoj objavi na društvenim mrežama Herman Vukušić koji se na taj način uključio u raspravu o braniteljskim mirovinama.

24.05.2019. u 11:30
Ispiši članak

Podsjetimo, Mirando Mrsić nedavno je upozorio da je nužno uvesti reda u mirovinski sustav ako se želi sačuvati stabilnost sustava i omogućiti veće mirovine. Rekao je da mirovine po posebnim propisima, pa tako i braniteljske, treba financirati iz proračuna, a ne iz mirovinskog sustava te kako materijalni status branitelja, ne smije biti "moneta HDZ-a za osiguravanje glasova i opstanak na vlasti na uštrb onih koji su cijeli radni vijek izdvajali u mirovinski sustav". 

Ministar branitelja Tomislav Medved Mrsiću je, zbog te izjave poručio da je "uznemiravanje javnosti, a posebice braniteljske populacije opasan i protuzakonit presedan, koji u dobrom dijelu podliježe i kaznenom progonu".

U raspravu se uključio i Herman Vukušić psihijatar s Klinike za psihološku medicinu KBC-a koji je dugi niz godina radio s braniteljskom populacijom. Njegovu objavu na Facebooku prenosimo u cijelosti. 

"LOŠA DEMAGOGIJA DOBROG DOKTORA📣

Mirando Mrsić, predsjednik stranke 'Demokrati', godinama je radio na KBC-u Zagreb, gdje je slovio za izvrsnog liječnika-internistu. Dapače, mnogi moji pacijenti, hrvatski branitelji, koji su uz PTSP imali i neku hematološku bolest, o kolegi Mrsiću imali su samo riječi hvale.

Ovih dana smo svjedoci pokušaja politikantstva tog uspješnog liječnika da na temi 'povlaštenih' braniteljskih mirovina ušićari koji glas na predstojećim izborima za EU parlament.

Pri tome se, eto, čudom čudi zašto na njegovo lamentiranje o razdvajanju braniteljskih i radničkih mirovina oštro reagiraju iz Ministarstva hrvatskih branitelja.

Evo sada nekoliko činjenica za širu hrvatsku javnost koje je kolega Mrsić možda zaboravio od kada je prestao biti ministar rada:

1) Zašto se ne razdvajaju i mirovine aboliranih pripadnika neprijateljskih paravojnih snaga koje su započele agresiju na Republiku Hrvatsku, a nosioci tih mirovina mahom su na državnom proračunu države protiv koje su ratovali?

Iste se broje u tisućama, a kolega Mrsić vodio je upravo resor rada kada je smanjivao braniteljske mirovine.....

2) Za vrijeme mandata ministra Mrsića uveden je sustav vještačenja po kojem se ratni PTSP u prethodno navedenoj aboliranoj populaciji odmah cijeni sa 30% tjelesnog oštećenja za stalno, dok hrvatski branitelji dan danas (četvrt stoljeća nakon rata!) za istu bolest dobijaju isklhučivo privremena rješenja!

3) Niti jedna civilna radnička invalidska mirovina nije prošla VIŠE OD DESET revizija u proteklih dvadeset godina, dok branitelji jesu, u pravilu uz huškačku medijsku kampanju sa dugotrajnim negativnim psiho-socijalnim posljedicama.

Ovo se posebno odnosi na vrijeme prvog vladajućeg mandata SDP-a (2000. - 2004.) dok je kolega Mrsić još uvijek bio istaknuti član te stranke.

4) Sve 'privilegirane' braniteljske mirovine uvjetovane su stupnjem oštećenja organizma, odnosno branitelji moraju imati status HRVI-ja.

Ovo ne vrijedi NITI ZA JEDNU civilnu radničku mirovinu, što sa medicinsko-vještačkog stajališta predstavlja popriličnu prednost u odnosu na braniteljsku populaciju, a ne obrnuto.

Štoviše, za sve 'nove' slučajeve HRVI-ja, prije njihovog vještačenja obavezna je i klinička stručna procjena koja kroz bolničku obradu dokazuje eventualnu povezanost njihovog tjelesnog oštećenja sa sudjelovanjem u Domovinskom ratu.

Niti jedna radnička invalidska mirovina ne pretpostavlja slični postupak.

4) U sve ovo predizborno 'kukanje' na političkoj sceni o 'povlaštenim' braniteljskim mirovinama oglasili su se i neki navodni branitelji koji su svoju poslovnu karijeru započeli preprodajom ukradene audio-tehnike.

Naravno da tu mislim na Krešu Beljaka koji je svojim govorom mržnje prema političkim oponentima već više puta zgrozio hrvatsku javnost, ali to 'demokratu' Mrsića do sada niti jednom nije zasmetalo.....

Na koncu kada doktor Mrsić i bivši mu kolega ministar Matić govore o porastu broja hrvatskih branitelja zaboravljaju sa se porast dogodio upravo za njihovog mandata, što se jasno već tada vidjelo u notornom Registru hrvatskih branitelja!

A ministar Medved posve je u pravu kada govori o kaznenoj odgovornosti članova bivše vlade: zamislite koliko njih bi sudski odgovaralo samo zbog objave spomenutog Registra nakon što je prošle godine donešena Opća uredba o zaštiti podataka?

Srećom po njih, upravo je Medved taj sramotni Registar i ukinuo.....", napisao je dr. Herman Vukušić. 

 

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.