SEKSUALNA AGRESIJA

Pokrenuta kampanja protiv seksualnog nasilja nad djecom u sportu

Autor

ig/h

Konferencijom "Kako spriječiti seksualno uznemiravanje i zlostavljanje nad djecom u športu?", koja je održana u petak u Zagrebu, Središnji državni ured za šport započeo je nacionalnu kampanju protiv seksualnog nasilja nad djecom. 

13.12.2019. u 16:19
Ispiši članak

Inicijativom "Start to talk", koju je pokrenulo Vijeće Europe, poziva se na djelovanje javne vlasti i športski pokret s ciljem zaustavljanja seksualnog nasilja nad djecom u športu, a dosad je pokrenuta u Nizozemskoj, Finskoj, Velikoj Britaniji, Španjolskoj, Portugalu i Francuskoj.

"Središnji državni ured za šport, kao tijelo koje aktivno sudjeluje u svim aktivnostima Vijeća Europe, odlučio je podržati ovu hvalevrijednu inicijativu kako bi se i u Hrvatskoj progovorilo o ovoj izuzetno važnoj temi. Cilj ove Konferencije je približiti taj problem svim pojedincima koji rade u sustavu športa, ali jednako tako i roditeljima, djeci i mladima te primjerima osvijestiti populaciju na njegovu prisutnost u športu i društvu. Želimo pozvati na zajedništvo u borbi protiv svih oblika nasilja nad djecom, a posebno u borbi protiv seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja", rekao je zamjenik državnog tajnika Krešimir Šamija na otvaranju Konferencije. 

Pokretanje kampanje simbolično je obilježeno puštanjem video-isječka prilagođenim za Republiku Hrvatsku, a na Konferenciji su sudjelovali mnogi eminentni stručnjaci u ovom području. O značenju kampanje govorio je direktor EPAS-a Vijeće Europe Stanislas Frossard, te Marlena Jukić, hrvatska predstavnica Lanzarote odbora Vijeća Europe, a moglo se čuti i potresno svjedočanstvo žrtve seksualnog nasilja u športu, bivše španjolske olimpijke Glorije Viseras.

Predstavnici nadležnih institucija i stručnjaci raspravljali su što je ključno u problemu seksualnog nasilja nad djecom, kako uspješno spriječiti nasilje nad djecom u športu, koje mjere poduzeti, koji su sve izazovi pred nama te kako prepoznati i kazniti takvo ponašanje. Kroz deset izlaganja i dvije panel rasprave dane su jasne upute o konkretnim mjerama koje treba poduzeti kako bi se spriječilo seksualno uznemiravanje i zlostavljanje djece u sustavu športa.

“Prema podacima, svako peto dijete u Europi žrtva je seksualnog nasilja, a u 80 % slučajeva djeca poznaju počinitelje. Seksualna agresija vrlo često implicira zloupotrebu i moći i povjerenja. Kad djeca treniraju povjerena su odraslim osobama koje bi ih morale štititi i koje vrlo često imaju jako velik utjecaj na njih. Nažalost, zlostavljanja se događaju i u športu i u tom području ima i svoje specifičnosti. Odnos moći između djeteta i trenera, autoritativno vođenje, izbjegavanje skandala, sustav nagrađivanja i tolerancija neprimjerenog ponašanja faktori su koji povećavaju dječju ranjivost. I zbog toga je djeci još teže govoriti o svemu što pokazuju i podaci prema kojima svaka treće žrtva nikad nikome nije rekla za zlostavljanje”, naglasio je izvršni direktor EPAS-a Vijeća Europe Stanislas Frossard.

Kao dio kampanje izrađen je i Priručnik za prevenciju i djelovanje u situacijama mogućeg seksualnog nasilja nad djecom i mladima u športu, koji je preveden na hrvatski jezik te će se distribuirati svim nacionalnim športskim savezima, klubovima i drugim športskim organizacijama kako bi na jednom mjestu bile dostupne sve informacije o tome kako postupiti u slučaju seksualnog nasilja nad djecom u športu.

Isto tako, Hrabri telefon otvorit će svoje linije i za slučajeve seksualnog nasilja nad djecom u športu, a prikazivanjem video-isječka na svim dostupnim platformama pokušat će se potaknuti djecu i roditelje da prekinu šutnju ukoliko takav problem postoji te ih osvijestiti da se neprihvatljivo ponašanje mora prijaviti.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.