KADROVSKE ODLUKE

Pogledajte koga je Vlada imenovala i razriješila iza zatvorenih vrata

Autor

Na zatvorenome dijelu 86. sjednice Vlade u srijedu usvojena su stajališta Republike Hrvatske za sastanke Vijeća ministara: Vijeće za konkurentnost – unutarnje tržište i industrija (COMPET – Internal Market and Industry), 25. studenoga 2021., Vijeće za konkurentnost – istraživanje i svemir (COMPET – Research and Space), 26. studenoga 2021., Vijeće za obrazovanje, mlade, kulturu i sport (EYCS), 29. i 30. studenoga 2021. i Vijeće za vanjske poslove u trgovinskom formatu (FAC Trade), 29. studenoga - 3. prosinca 2021, izvijestili su iz Vlade.

24.11.2021. u 18:55
Ispiši članak

S obzirom da je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastanku Vijeća, tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ona prethodno ne objavljuju. Dodatno, dinamika rada i priprema tih sastanaka je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka.

Slijedom toga, moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati Hrvatska. Vlada će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima Republike Hrvatske, kao i o tijeku i rezultatima rasprave na razini Europske unije, izvještavati Hrvatski sabor.

Utvrđeni su odgovori Republike Hrvatske na pisma službene obavijesti Europske komisije broj 2021/0428, u vezi s digitalnim uslugama, broj 2021/0429, u vezi s ugovorima o kupoprodaji robe, broj 2021/0430, u vezi s informacijama javnog sektora, broj 2021/0431, u vezi s kaznenim djelima, broj 2021/0432, u vezi sa zajedničkim ulaganjima i broj 2021/0433, u vezi s pokrivenim obveznicama. Uobičajeno je da se sadržaj korespondencije s Europskom komisijom u ovakvim slučajevima javno ne objavljuje.

Usvojen je Zaključak o prihvaćanju prijedloga tehničkog dogovora i ugovora o kupnji. Točka je označena stupnjem tajnosti "povjerljivo" te je nismo u mogućnosti objaviti. Članovi Vlade usmeno su izviješteni o stanju iskorištenosti sredstava Europskih strukturnih i investicijskih fondova u Republici Hrvatskoj. 

Usvojeni su pregledi zakonskih i podzakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2021. godinu. Radi se o redovitom izvještavanju o učinjenom u procesu preuzimanja pravne stečevine Europske unije. Cjelovit materijal ove točke možete pronaći na poveznicama: Zakonski prijedlozi/Podzakonski prijedlozi.

Što se tiče kadrovskih pitanja, državnom službeniku Sebastianu Rogaču dano je ovlaštenje za obavljanje poslova glavnog tajnika Ministarstva vanjskih i europskih poslova, do provedbe javnog natječaja za imenovanje glavnog tajnika, s danom 3. prosinca 2021., a najduže do šest mjeseci, jer mu ovlaštenje ističe 2. prosinca 2021. 

Zdenko Lucić, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, imenovan je nacionalnim koordinatorom za praćenje provedbe Strategije za jugoistočnu Europu 2030 Vijeća za regionalnu suradnju. Barbara Škevin Ivošević razriješena je članstva u Koordinaciji za sigurnost pri odobalnom istraživanju i eksploataciji ugljikovodika, dok je Sandra Trošelj Stanišić imenovana novom članicom Koordinacije za sigurnost pri odobalnom istraživanju i eksploataciji ugljikovodika, kao predstavnica Ministarstava gospodarstva i održivog razvoja.

Zbog isteka mandata, Ivan Barbarić razriješen je članstva u Upravnom odboru Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije, dok je dr. sc. Tomislav Radoš imenovan novim članom Upravnog odbora Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije, kao predstavnik Hrvatske gospodarske komore.

Državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak imenovan je predstavnikom Vlade Republike Hrvatske u postupku  mirenja sa Sindikatom Prosvjetitelj.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.