KARLOVAČKI ŽUPANIJSKI SUD

Poduzetnik Pašalić nepravomoćno osuđen na tri godine zatvora zbog slučaja Karlovačke banke

Autor

mjš/h

Na tri godine zatvora nepravomoćno je u srijedu, na karlovačkom Županijskom sudu, osuđen poduzetnik Zdravko Pašalić i to zbog poticanje na zlouporabe bivših članova uprave Karlovačke banke.

19.06.2019. u 13:48
Ispiši članak

Jučer su na istom sudu osuđeni bivši članovi uprave te banke Mijo Bursić, Sandra Cvitešić i Danko Seiter za zloporabu položaja i ovlasti, jer su tvrtki Zagrebdrvo, otpisom kreditnog duga pribavili protupravnu imovinsku korist od oko 13,4  milijuna kuna.

Kao i jučer i danas je suđenje provedeno u odsutnosti okrivljenika jer se sutkinja Elma Kaleb Mamić pozvala na Zakon o kaznenom postupku po kojem se okrivljenicima može suditi u odsutnosti, ako nisu dostižni državnim tijelima i postoje osobito važni razlozi da im se sudi u odsutnosti. Naime, ovom je suđenju prethodilo osam odgoda suđenja zbog nedolaska okrivljenika, pa i izdvajanje suđenja Zdravku Pašaliću u poseban predmet.

Kaleb Mamić: Optuženik potaknuo članove Uprave Karlovačke banke na otpis djela kredita

Obrazlažući presudu Kaleb Mamić naglasila je da se presuda temelji na materijalnoj  dokumentaciji i da je "nedvojbeno da je optuženik potaknuo članove Uprave Karlovačke banke na otpis djela kredita, a na što su članovi Uprave osuđeni radi zlouporabe položaja i ovlasti“.

"Nedvojbeno je da je optuženik kao odgovorna osoba u inkriminiranom razdoblju s Karlovačkom bankom sklopio pet ugovora o kreditu, zadnji sklopljen 2. rujna 1998.godine , a odgovorna je osoba prestao biti 12. travnja 1999.godine, kada je odgovoran postao Mate Mišetić. Međutim, kažnjiva je štetna posljedica koja je nastupila 24. lipnja 1999. godine i to je trenutak zastare, kako za njega, tako i za Upravu. Imajući u vidu težinu kaznenog djela, prouzročenu posljedicu i društvenu opasnost kazna zatvora od tri godine primjerena je“, rekla je Kaleb Mamić u usmenom obrazloženju presude.

Ustvrdila je i da je takvo kazneno djelo zakonom predviđena kazna od jedne do deset godina trajanja.  

Ivanović: Apsolutna zastara već je nastupila

Pašalićev odvjetnik Marin Ivanović u završnom je govoru ustvrdio da je apsolutna zastara već nastupila, jer je 24. lipnja 1999. godine došlo samo do izmjena i dopune odluke o otpisu djela kredita, da je odluka o tome donesena 26. svibnju 1999. godine. Ivanović je također ustvrdio da Pašalić u inkriminirano vrijeme nije više bio ni direktor, odnosno predsjednik Uprave Zagrebdrva d.d,, te da u spisu ne postoji ni jedan materijalni dokaz da je on Upravu Karlovačke banke poticao na pribavljanje imovinske koristi Zagrebdrvu d.d.

"Postoji samo ničim potkrijepljena izjava Danka Seitera koji se u svoju obranu prisjetio da ga je sredinom lipnja 1999. godine pokojni predsjednik Uprave Karlovačke banke Vladimir Trvdinić upozna sa činjenicom da je bio u Zagrebu na sastanku sa Zdravkom Pašalićem“, rekao je Ivanović.

U daljnjem je govoru Ivanović objašnjavao da su se u ono vrijeme banke, pa i institucije poput Hrvatskog fonda za privatizaciju, ponašale prema rizičnim potraživanjima tako da su se dugovanja otpisivala, a da je Zagrebdrvo na ime otpisa duga platilo Karlovačkoj banci pola duga u gotovini i odreklo se dionica Karlovačke banke.

Za okolnost da je sutkinja sedam dana uoči apsolutne zastare provela dokazni postupak čitanjem dokumenata iz istrage, uz odbijanje dokaznih prijedloga obrane, Ivanović je rekao Hini da su to sve elementi za žalbu.

"Sada se ne može reći kako će odlučiti Vrhovni sud, ali mom je klijentu uskraćeno pravo na obranu, a za slučaj protupravnog suđenja postoji Europski sud za ljudska prava“, rekao je Ivanović u pauzi prije izricanja presude i pri tom ustvrdio da je u tom procesu povrijeđeno pravo njegovog klijenta na pravično suđenje, te da je on sudu predao dokumentaciju da je Zdravko Pašalić na liječenju zbog pretrpljenog infarkta, a ne u bijegu.

Sve troje jučer osuđenih bivših članova uprave Karlovačke banke, Bursić, Cvitešić, i Seiteru, već su bili u zatvoru zbog otpisa oko milijun kuna duga karlovačkom poduzetniku Nikoli Hanželu, koji je osobođen krivice na poticanje tog djela, ali je danas Pašalić dobio osuđujuću presudu za poticanje na zloporabu i stjecanje protupravne imovinske koristi.

Naime, u završnom je govoru županijski državni odvjetnik Mladen Krajačić rekao da je uz sve dokaze dokazano da je okrivljenik Zdravko Pašalić počinio kaznen djelo, da je s Karlovačkom bankom sklopio pet ugovora o kreditu, te da je razvidno da dio duga nije vraćen, te da Karlovačka banka nije poduzela konkretne radnje prisilne naplate.

"Smatram da je okrivljenik potaknuo članove Uprave Karlovačke banke da donesu odluku otpisa duga, što je i učinjeno odlukom od 24. lipnja 1999. godine, bez opravdanog interesa Karlovačke banke, već da se trgovačkom društvu Zagrebdrvo d.d. pribavi protupravna imovinska korist i to prema dokumentaciji i nalazu knjigovodstveno-financijskog vještaka na iznos od oko 13,5 milijuna kuna“, rekao je Krajačić i naglasio da je u ovom predmetu bila pribavljena opsežna dokumentacija.

U izjavi za Hinu sutkinja Kaleb Mamić je pojasnila da se sudsko vijeće u odmjeravanju kazne rukovodilo zakonom koji propisuje da se "poticatelji na kazneno djelo osuđuju jednako kao i počinitelji, u ovom slučaju kao i članovi Uprave banke koji su za zloporabu položaja i ovlasti na štetu banke, a u imovinsku korist Zagrebdrva d.d., jučer osuđeni na po tri godine zatvora“.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.