NEJASNA PRIMJENA KOLEKTIVNOG UGOVORA

Plaće zdravstvenim djelatnicima koji rade s Covid pacijentima 20 posto manje nego ostalima?

Autor

bkk/Goranka Jureško/Jutarnji list

Može li se dogoditi da zdravstveni djelatnici koji rade s Covid pacijentima, a posebno oni koji su došli pomoći u covid-bolnicu KB Dubrava te u druge slične ustanove u Hrvatskoj, dobiju manju plaću za protekli mjesec nego za mjesec ranije kad su radili svoj redoviti posao u matičnim bolnicama?

03.12.2020. u 22:57
Ispiši članak

Početkom prošlog mjeseca v.d. ravnatelja KB-a Dubrava Ivica Lukšić odlučio je da oni koji rade u PRIC-u imaju pravo na dodatak na uvjete rada od 28 posto, ali to još uvijek nije riješilo problem.

Naime, u PRIC-u KB-a Dubrava se ne dežura, satnica je tek temeljna plaća uz dodatak od 28 posto na uvjete rada jer se radi dnevno po principu četiri sata rada, četiri sata odmora pa onda opet povratak u bolnicu na četiri sata. Drugim riječima, kako god se računalo imat će manju plaću nego li u mjesecu u kojem su radili u matičnoj bolnici za najmanje 20 posto, piše Jutarnji list.

Najbolje se to može vidjeti na konkretnom, grubom izračunu. Ako neki specijalist koji je došao raditi u Covid bolnicu ima osnovnu plaću 10.000 kuna, a radi u jedinici intenzivne skrbi, na tu će plaću dobiti dogovorenih 28 posto više. Plaća će mu ugrubo iznositi 12.800 kuna, i tu priča završava jer taj liječnik nema dežurstava, prekovremenih... U svojoj bi bolnici imao također osnovnu plaću 10.000 kuna, zatim 19 posto dodatka na uvjete rada koje imaju gotovo svi, dežurao bi tri ili četiri puta i njegova bi plaća bila oko 16.000 kuna. Riječju, malo manji dodatak, ali ukupno primanje veće 20 posto.

"Nejasno je imaju li zaposlenici koji rade u navedenim uvjetima pravo na uvećanje osnovne plaće za posebne uvjete rada u istom postotku kao i prije epidemije Covida-19 od 28 posto (rad u jedinici intenzivnog liječenja te objedinjenom hitnom bolničkom prijemu ili temeljem neke druge osnove), imaju li pravo na uvećanje od 23 posto (rad u dijagnostici i liječenju pacijenata za koje je potreban 3. i 4. stupanj biozaštite), ili imaju pravo na neki drugi dodatak, odnosno neki od navedenih dodataka ali temeljem druge osnove", pitali su ministra iz Udruge poslodavaca u zdravstvu, ali odgovora za sad nema.

Ministar Vili Beroš u srijedu je na Vladi najavio "odluku o plaćama do kraja tjedna", ali bez ikakvih pojedinosti, premda su neke zdravstvene ustanove već isplatile plaće za studeni s dodatkom od 28 posto i tako moguće "prekršile propise jer ne mogu biti nepravedni prema svojim zaposlenicima" zbog "nejasne primjene Kolektivnog ugovora".

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.