'DONEKLE ME PODSJEĆA NA SLOBODANA MILOŠEVIĆA'

PITANJE KOSOVA Korać: Paradoks je da je ovu krizu proizveo sam Vučić; Cvrtila: Srbijanski predsjednik vješto manipulira događajima

Autor

Na sjeveru Kosova napetosti ne prestaju već drugi tjedan. Srbi s tog područja prosvjeduju nezadovoljni odlukom kosovskih vlasti o zamjeni registarskih pločica na vozilima, piše HRT.

 

29.09.2021. u 07:28
Ispiši članak

Žarko Korać, bivši potpresjednik srbijanske vlade, kazao je kako je zapravo paradoks da je upravo srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izazvao ovu krizu. Vlatko Crvrtila smatra da će doći do deeskalacije situacije, ali da na sastanku u Bruxellesu između srbijanskih i kosovskih predstavnika neće doći do bitnih pomaka.

"Iskustvo svega što se događalo na prostoru bivše Jugoslavije upozorava nas da trebamo biti jako oprezni", kazao je Žarko Korać, bivši potpredsjednik srbijanske vlade. Nikada ne bih mogao reći da je to sve jedna politička igra koja će se završiti nekakvim kompromisom, rekao je i dodao da se prije pet godina u Bruxellesu razgovaralo o registarskim tablicama.

Aleksandar Vučić je potpisao da je to jedno privremeno rješenje, da vozila s Kosova ne mogu kroz Srbiju prolaziti sa svojim tablicama, već moraju imati te privremene tablice Srbije, napominje Korać. 

"Potpisao je da će nakon pet godina doći do sporazuma, a pet godina je isteklo. Kosovski premijer Albin Kurti rekao je da je jedino rješenje da se vozilima iz Srbije počnu stavljati privremene tablice ili da vozila i jedne i druge države mogu slobodno prolaziti bez ikakvih graničnih formalnosti. Paradoks je da je ovu krizu proizveo sam Vučić. On je to vješto okrenuo i rekao da Kosovo nije provelo druge odredbe bruxelleskog sporazuma.

To je točno, ali stvarno ne vidim nijedan razlog zašto se ovo ne bi moglo riješiti na najednostavniji mogući način, a to je da vozilo s kosovskim tablicama prolazi kroz Srbiju. U nekom drugom univerzumu, gdje su racionalni ljudi, Srbija bi od toga imala koristi. Mnoga  vozila s Kosova samo prolaze kroz Srbiju jer Kosovo ima mnogo radnika koji rade u zapadnoj Europi. Oni bi kupovali gorivo, plaćali putarinu i Srbija bi sigurno imala neku ekonomsku korist", smatra Korać.

"Centralni problem je Vučić, koji se na trećem prostoru pojavljuje kao zaštitnik ugroženih Srba. Naravno, ne ograđuje se od Milorada Dodika nijednom riječju. U Crnoj Gori, preko srpske pravoslavne crkve otvorila se ogromna kriza. A sada se pojavljuje i Kosovo. Interesira me kada će Vučić prestati proizvoditi krize, koje njega trebaju pokazati kao nekakvog lidera Srba, makar u ovim okolnim područjima. Ovo je dugoročno jedna vrlo opasna igra.

Njega žele ustoličiti, što on i sam isto želi, kao nekakvog lidera nekog imaginarnog "srpskog svijeta" koje je potpuno nejasno što bi zapravo predstavljalo. Jasno je da proizvodnjom kriza u susjedstvu ili podrškom tim krizama, on želi sebe promovirati kao velikog zaštitnika i lidera Srba. Pod drugim okolnostima, u drugom vremenu, moram reći da me donekle podsjeća na Slobodana Miloševića", izjavio je bivši potpredsjednik srbijanske vlade u mandatu Zorana Đinđića.   

Odgovarajući na pitanje o tome kakvi su ruski interesi u svemu, Korać je kazao da je ruski veleposlanik bio na granici s Kosovom. 

"To je evidentan skandal. Nije bio niti jedan drugi veleposlanik neke države ondje. To je uz izjave ruskog ministra vanjskih poslova jako velika potpora Vučiću. Oni govore neprekidno da je ovu krizu proizvelo Kosovo. Da nema kriza, teško da bi Rusija bila prisutna u regiji, a prije svega u Srbiji. Ako ga već sama nije proizvela, Rusija potiče sukob. Ponašanje Rusije u ovom slučaju je jasno i javno. Oni kažu: krizu je napravilo Kosovo, a sve jedinice se moraju povući", rekao je Korać i pita se zašto je onda Vučić prije pet godina potpisao u okviru jednog dijela bruxelleskog sporazuma to o tablicama, ako nije namjeravao ispuniti sporazum. 

Nema budućnosti u Srbiji s postojećom strankom

S postojećom strankom na vlasti u Srbiji nema budućnosti, smatra Korać i naglašava da se Vučić postepeno vraća na onu politiku koju je 10 godina zastupao. 

Sintagma "srpski svijet" poznata je iz 19. stoljeća, objašnjava Ivo Lučić iz Hrvatskog instituta za povijest i dodaje da se radi o kulturnom, duhovnom povezivanju pripadnika jednog naroda. Napominje da to nije nešto što je novo u svijetu jer postoji i francuski svijet, britanski, turski.

"Kad se radi o nekom kulturnom povezivanju, duhovnom, jezičnom onda to i nije ništa problematično. To je sasvim opravdano. Međutim ovdje je Aleksandar Vulin dao jednu političku dimenziju, čak vrlo agresivnu. Rekao je da se radi o objedinjavanju srpskih zemalja, odnosno o tome da će svi Srbi ponovno živjeti u jednoj državi. Govorio je o povezivanju Srba i da je proces ujedinjenja počeo i da ga više nitko ne može zaustaviti. Naravno, to je adresirao na Vučića i da je on na čelu toga procesa", dodaje Lučić. 

Istaknuo je da se poslije Vulinovih izjava Vučić nije od toga ogradio, već je dobio atraktivniju poziciju u Vučićevoj vladi. "Priča o 'srpskom svijetu' nakon svega što smo prošli devedesetih godina, uvijek zvuči zlokobno, što god da netko pod tim misli, dodao je i naglašava da Hrvatska nema straha od toga. Mi smo taj problem koji smo imali sa 'srpskim svijetom' efikasno riješili. Danas smo u situaciji da nam to može malo smetati, može nas malo provocirati, može nas podsjećati na neka prošla vremena, međutim nema Srbija apsolutno nikakvih kapaciteta da bi ugrozila Hrvatsku i da bi Hrvatskoj bila problem, na način kako je to bilo nekada". 

Kaže kako je Vulin istaknuo tri cilja "srpskog svijeta": rješavanje nacionalnog pitanja Srba, sprječavanje nastanka stvaranja velike Albanije i sprječavanje progona nad Srbima. 

'Doći će do deeskalacije'

Između Kosova i Srbije doći će do deeskalacije, smatra Vlatko Cvrtila, rektor na Sveučilištu Vern. "Na sastanku sutra u Bruxellesu vjerojatno će se otvoriti neke teme koje trebaju biti na stolu, ali bi sadašnja situacija možda mogla prekriti neke teme koje su možda neugodne za jednu ili drugu stranu", kazao je.

"To se ne događa prvi put. Ako pogledamo pregovore posljednjih godina, onda možemo vidjeti da u nekim trenucima, kada se stvorila međunarodna klima koja je mogla pojačati pritisak na jednu ili drugu stranu da se dođe do određenog rezultata, pojavi se neki događaj pa onda odustaju jedna ili druga strana".

To je češće radio predsjednik Srbije, kaže Cvrtila i dodaje da sada nije moguć nikakav pomak koji bi se mogao interpretirati kao slabost predsjednika Vučića, budući da njega čekaju izbori.

"Dakle, on mora svaku situaciju pretvoriti u neku vrstu svoje pobjede. On je npr. dao ultimatum NATO-u, ali nije objasnio što je sadržaj tog ultimatuma. Vrlo vješto manipulira određenim događajima. On će to i dalje raditi", istaknuo je Cvrtila.

Ne očekuje velike pomake. Kaže da bi oni bili mogući kada bi postojali jaki pritisci ili oni koji imaju jake argumente da stvore pritiske.

"U ovome trenutku to EU nije. EU nije odustala, ali izbjegava bilo kakav pomak koji bi eventualno mogao dovesti do daljnjeg otežavanja situacije", rekao je.
 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.