U SKLADU S USTAVOM

PITAMO VAS Nakon odluke Ustavnog suda, vjerujete li u rad Stožera?

Na sjednici koja je iza zatvorenih vrata održana u ponedjeljak Ustavni sud nije prihvatio ili je odbacio većinu prijedloga koji su osporavali zakonitost ovlasti i odluka Stožera civilne zaštite. Međutim, ne slažu se svi s takvom odlukom.

Saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto je komentirala je za portal Direktno da je "u Hrvatskoj ništa ne može iznenaditi"

"Trenutačna i prošla vlast došle su protuustavno na vlast. Svi izborni ciklusi su također protuustavni", rekla je te dodala da je cijela "hrvatska vlast nelegitimna pa čak i ovaj saziv Sabora".

S njom se donekle slaže i saborski zastupnik Mosta Nino Raspudić koji je rekao da ga nije iznenadila odluka i da "zna s kim imamo posla". "Znamo i kako se puni Ustavni sud. Dakle, jednim 'dealom' dvije stranke, odnosno HDZ-a i SDP-a", rekao je tada za Direktno Raspudić.

Profesor Mato Palić s Katedre ustavnih i političkih znanosti Pravnog fakulteta u Osijeku također je komentirao odluku Ustavnog suda.

"U najvećoj mjeri mogu reći da je odluka Ustavnog suda bila očekivana. Isto tako je potpuno očekivano da neće biti potpuno jednoglasna", rekao je za portal Direktno. O zabrani rada nedjeljom Ustavni sud je odlučivao bez da je itko podnio prijedlog za ocjenu ustavnosti, ukazao je Palić. "To je jedina odluka koju je Ustavni sud ukinuo na vlastitu inicijativu. Sam je pokrenuo postupak, a ne na temelju prijedloga nekog od predlagatelja kao što je odlučivao o prijedlozima za sve ostale odluke i za zakone koji se odnose na rad Stožera civilne zaštite'', rekao je Palić.

Odluku Ustavnog suda komentirala je i predstojnica Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci, profesorice Sanja Barić, koja je pojasnila da je odluka bila očekivana s obzirom na to da je bilo jasno iz same činjenice koliko dugo se čeka na tu odluku te da ipak većina ne vidi nikakvu neustavnost jer bi reagirala ranije bez obzira na izbore.  

Posebno je zadovoljna zbog odluke o zabrani rada nedjeljom koju je Ustavni sud ocijenio protuustavnom. "Što se tiče odluke o nedjelji jako sam zadovoljna. To je doista bio najočitiji primjer nerazmjernih odluka Stožera. Smatrala sam i neke druge mjere i preporuke Stožera sumnjive ustavnosti, međutim te mjere i preporuke nisu se našle pred Ustavnim sudom", rekla je prof. Barić za Direktno.

Već ste ocjenjivali rad Stožera

Odluke Stožera dosta se propituju, od strane oporbenih političara, nekih analitičara, ali i samih građana. S obzirom da se u prvom valu epidemije činilo kako je riječ o herojima nacije, neki su naglo okrenuli ploču.  

Iz tog razloga u svibnju smo imali anketu o radu Stožera, a pitanje je bilo jednostavno, koju biste im dali ocjenu. U anketi ste sudjelovali više od 20.000 puta, a Vas 67 posto odlučilo se za ocjenu odličan (5), 13 posto za vrlo dobar (4), sedam posto se odlučilo za ocjenu dobar (3).  Pet posto naših čitatelja rad Stožera tada je ocijenilo dovoljnim (2), a sedam posto je nezadovoljno radom te je Stožer ocijenilo nedovoljnim (1).

Neko vrijeme nakon toga, predsjednik Republike Stožer je nazvao paraustavnim tijelom pa izrazom 'ništa', a predsjednik Vlade ga je prozvao da reciklira iste stvari. Tim povodom pitali smo Vas kome više vjerujete, a u anketi smo bili postavili i treću opciju

Ukratko, najviše vas, 52 posto, odgovorilo je tada da više vjeruje Stožeru, dok se vas 32 posto odlučilo za predsjednika Milanovića. Treću opciju, 'Ma neka se ohlade, popiju sok ili nešto kratko i puste nas na miru', odabralo je vas 16 posto. 

Pitamo vas i treći put. Sada, nakon odluke Ustavnog suda, vjerujete li radu Stožera?

Glasova: 4605

Glasovanje je završeno

Vjerujem, rade najbolje što mogu u neviđenim uvjetima

76%

Ne, kompromitirani su politikom

18%

Podijeljenog sam mišljenja, neke odluke su u redu, druge nisu

6%

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.