UPITNA OPRAVDANOST TROŠKOVA

'PITAJTE SVOJU MAMU' Čačić reviziji odbio otkriti na što je potrošio više od pola milijuna kuna reprezentacije

Autor

iz/Dora Koretić/Jutarnji list

Varaždinska županija na reprezentaciju je u 2018. utrošila 530.873 kune, od čega na ugostiteljske usluge 366.860 kuna. Nakon što je pročešljala poslovanje Varaždinske županije, Državna je revizija mogla odgovoriti na pitanja koliko je novca uprihođeno na ime biljega i upravnih pristojbi te koliko se troši na službeničke plaće.

19.02.2020. u 08:33
Ispiši članak

Ali ne i koje je točno poslovne suradnike i u koje svrhe častio župan Radimir Čačić čija je županija, otkrili su to u svojem izvješću za 2018. godinu, na ime reprezentacije utrošila 530.873 kune.

Točnije, od tog je novca na ugostiteljske usluge potrošeno točno 366.860 kuna, od čega za dobar dio uopće nije bilo navedeno s kim su se to župan Čačić i njegovi suradnici družili, je li uopće bila riječ o poslovnim sastancima, a kamoli što su bile teme i motivi njihovih zajedničkih druženja u raznim restoranima i kafićima.

Upitna opravdanost takvih troškova

S obzirom na to da je nedostajalo informacija, revizija je zaključila da je upitna opravdanost takvih troškova. Nezadovoljni su bili i kad je riječ o načinu na koji je županijska uprava bilježila informacije o dobrom dijelu službenih putovanja. Revizija je otkrila da je za dobar dio putnih naloga nemarna županijska uprava, po inerciji, upisivala samo informaciju "sastanak", ne navodeći pritom s kim se i u koju svrhu održavao, a za dio putovanja nedostajalo je čak i izvješće sa službenog puta. Manjkava je i evidencija o korištenju vozila.

Varaždinski župan Radimir Čačić poručio je reviziji da ga, s obzirom na praksu Ministarstva uprave i presudu Visokog upravnog suda, kao dužnosnika nemaju nikakva prava pitati s kim je to i kad ručao.

"Ukratko, lijepo sam im rekao da sve to što ih zanima fino pitaju svoju mamu, s obzirom na to da mene ne smiju", odrješit je bio Čačić u utorak u telefonskom razgovoru.

'Ni vama ne namjeravam reći na koga sam i zašto potrošio taj novac'

Čačić tako tvrdi da su troškove reprezentacije i službenih putovanja za koje, prema navodu revizije, ne postoji dovoljno detaljna dokumentacija napravili njegovi zamjenici i on sam - dakle dužnosnici, a oni pak, tvrdi župan, prema službenoj praksi nemaju dužnost polagati račune Državnoj reviziji, nego isključivo glasačima.

“Državna revizija nema pravo ispitivati s kim se župan i njegovi zamjenici nalaze, o čemu međusobno razgovaramo i koji su bili motivi naših nalaženja, a posebno nije zabilježeno da bi ta ista revizija, na temelju ovih podataka, procjenjivala jesu li naši sastanci bili opravdani ili ne”, izjavio je Čačić. Napomenuo je kako mu je revizija, u očaju što nije uspjela pronaći nikakve zamjerke po pitanju usklađenosti putovanja, odlučila prigovoriti po osnovama po kojima nije imala pravo.

Čačić smatra da račune trebaju polagati isključivo Županijskoj skupštini. "Ni vama ne namjeravam reći na koga sam i zašto potrošio taj novac”, zaključio je Čačić za Jutarnji list.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.