PRONEVJERA

Pero Kovačević: 'Predlažem Vladi da joj besplatno napišem zakon kako bismo spriječili poplavu lažnih diploma i svjedodžbi!'

Autor

sp

Problem lažnih diploma i svjedodžbi je već niz godina aktualan u Hrvatskoj. Tako se o toj problematici za Direktno očitovao i Pero Kovačević iz Hrvatskih suverenista, koji analitički ukazuje na genezu, uzrok nastanka problema lažnih diploma i svjedodžbi te daje konkretne prijedloge što treba napraviti da se konačno riješi i prevenira kriminal i korupcija koji je poprimio velike i zabrinjavajuće razmjere u Hrvatskoj.

06.02.2020. u 16:57
Ispiši članak

"Budući da sam u Zagrebačkom holdingu 2014. proveo reviziju vjerodostojnosti diploma i svjedodžbi zaposlenika Holdinga držim da sam pozvan i ovlašten progovoriti o ovome problemu. Napominjem da je u postupku revizije provjere vjerodostojnosti diploma i svjedodžbi zaposlenika Holdingu otkriveno 333 lažne diplome i svjedodžbe.

Problem lažnih diploma i svjedodžbi ukazuje s jedne strane na duboku eroziju morala i sustava vrijednosti u društvu, a s druge strane ukazuju na nerad institucija pravne države odnosno ne funkcioniranje pravne države'', nastavlja Kovačević.

Nema političke volje

Zatim nam govori dalje:

''Činjenica da društvo, institucije i vlast do danas nisu poduzeli, niti poduzimaju učinkovite mjere i radnje da se obračunaju s korupcijom i kriminalom u vezi lažnih diploma i svjedodžbi, dokazuje da nije postojala odnosno ne postoji politička volja da se suzbije, sankcionira i prevenira problem lažnih diploma i svjedodžbi. Umjesto zemlje znanja postajemo zemljom lažnih diploma i svjedodžbi.

Andreju Plenkoviću, Zoranu Milanović puna su usta deklaratorne borbe protiv korupcije i kriminala, a ništa nisu ikako stvari stoje niti neće poduzeti da konačno kažemo ne lažnim diplomama i svjedodžbama. Dapače, svjedoci smo da se svakim danom pojavljuje novi slučaj lažne diplome i svjedodžbe'', kaže Kovačević.

Smatra da dubinu erozije morala i sustava vrijednosti najbolje može oslikati izjava, odnosno upit jednog zaposlenika Holdinga za kojeg je među prvima u postupku revizije provjere vjerodostojnosti diploma i svjedodžbi utvrđeno da ima lažnu diplomu, koju je kao pravu uporabio kod zaposlenja. Nazvao me i rekao: 'Kako je to moguće da je moja diploma lažna kad sam je pošteno platio 5000 eura?'.

Lažne diplome i svjedodžbe u Hrvatskoj počele su se pojavljivati u većem broju početkom '90-ih godina prošlog stoljeća i to upisivanjem u radnu knjižicu krivotvorenih podataka o stjecanju diplome, ili svjedodžbe.

Nakon tog prvog razdoblja razvojem informatičke tehnologije taj postupak krivotvorenja diploma i svjedodžbi poprima suvremenije oblike, jer krivotvoritelji novu tehnologiju primjenjuju u krivotvorenju. Bez problema pribavljaju službene obrasce na kojima se izdaju diplome, ili svjedodžbe, skeniraju pečate, zaglavlja institucija. Znači, već je riječ o sofisticiranijem obliku krivotvorenja. Naravno da se bez obzira na sofisticiranost izrade lažne diplome i svjedodžbe bez problema u postupku revizije utvrđuje da je riječ o lažnoj diplomi, ili svjedodžbi jer nije službeno zavedene i protokolirana u službene matice odnosno matične knjige obrazovanih institucija'', objašnjava ovaj Suverenist.

Opširno dodaje i ovo:

''Danas smo svjedoci najnovijeg visoko sofisticiranog modela krivotvorenja diploma i svjedodžbi u Bosni i Hercegovini jer se krivotvore i matice, odnosno matične knjige obrazovnih institucija, zbog kojih Hrvatska treba uvesti dodatan oprez u postupku nostrifikacije diploma i svjedodžbi iz Bosne i Hercegovine.

Naravno, a poglavito nakon najnovije revizije diploma u školstvu i pojave novih afera lažnih diploma i svjedodžbi društvo, vlast i institucije moraju žurno i učinkovito djelovati''.

Što nam je činiti?

Pero Kovačević, stoga iznosi sljedeći prijedlog:

''Da bi se konačno riješio problem lažnih diploma i svjedodžbi u Hrvatskoj nužno je žurno i učinkovito poduzeti sljedeće mjere i radnje:

1. Vlada RH mora naložiti ministrima,općinama, gradovima, županijama, javnim poduzećima i svim javnim institucijama da pokrenu postupak provjere vjerodostojnosti diploma i svjedodžbi svojih zaposlenika u razini svoje odgovornosti i nadležnosti i tako daju  svoj doprinos u borbi protiv korupcije;

2. Predsjednik Sabora treba naložiti provjeru diploma saborskih zastupnika,ministara i svih drugih dužnosnika;

3. Vlada RH treba zadužiti nadležna ministarstva da žurno izrade i pripreme radi upućivanje u postupak donošenja Prijedlog zakona o registru diploma i svjedodžbi u Hrvatskoj u cilju sustavnog, sveobuhvatnog rješenja ovog problema i preventivnog sprečavanja problema lažnih diploma i svjedodžbi''.

Podsjeća i kako se službeno obratio tadašnjem premijeru Zoranu Milanoviću i njegovoj Vladi 2014. s prijedlogom kako riješiti pitanje lažnih svjedodžbi i diploma koje godinama potresaju Hrvatsku. ''Naravno, nisam dobio odgovor. Jednako tako sam se obratio Andreju Plenkoviću, ministrici Divjak i predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović još 6. veljače prošle godine. Naravno da ni tada nisam dobio odgovor''.

I što reći na kraju?

''Rekao sam im Vladi ću besplatno napisati zakon. Sve diplome i svjedodžbe trebamo unijeti u jedinstveni registar u kojem se može u pet minuta provjeriti je li ispravna. Takvi podaci se jednostavno mogu unijeti jer svi fakulteti, ali i većina srednjih škola unose podatke u elektroničku bazu. Pa imamo Italiju i Nizozemsku u kojem takav registar savršeno funkcionira. Krajnji je čas za poduzimanje ovih mjera i za raskrinkavanje svih lažnih diplomaca. Nema se više što čekati. Prisilimo institucije na postupanje''.

 

 
 
 
 
 
 

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.