pozivaju na uskladu

Otočni sabor: Prijedlog proračuna za sljedeću godinu nije u skladu s Rezolucijom EP-a

Autor

rj/h

Otočni sabor je u petak izrazio nezadovoljstvo Nacrtom prijedloga državnog proračuna Republike Hrvatske za 2018. godinu ocijenivši da nije u skladu s Rezolucijom Europskog parlamenta koja se odnosi na otoke, te je pozvao otočne zastupnike u Hrvatskom saboru da svojim amandmanom usklade predloženi nacrt proračun s tom Rezolucijom.

03.11.2017. u 19:17
Ispiši članak

"Otočni sabor očekuje od Hrvatskog sabora, a posebno otočnih saborskih zastupnika da će svojim amandmanima na predloženi Nacrt prijedloga državnog proračuna Republike Hrvatske za 2018. god. prilagoditi s Rezolucijom Europskog parlamenta o posebnoj situaciji otoka," priopćio je Otočni sabor.

Kako se navodi u priopćenju, predstavljeni proračun ne ide u cijelosti na ruku otočanima, a posebno njena projekcija na sljedeće godine i tako nije u skladu s Rezolucijom Europskog parlamenta od 4. veljače 2016. o posebnoj situaciji otoka (2015/3014(RSP), te Otočni sabor "ponovno poziva" Vladu Republike Hrvatske na "ozbiljno shvaćanje vrijednosti svojih otoka."

"U Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU pod stavkom za subvenciju vode dolazi do povećanja. Također dolazi do povećanja poticaja za otočno gospodarstvo i razvoj otoka. Fond za financiranje kapitalnih projekata od interesa za razvoj otoka je također povećan, ali nažalost dolazi do ukidanja subvencija EU projekata na potpomognutim i drugim specifičnim područjima u Republici Hrvatskoj. Nažalost kroz analizu Nacrta proračuna ne možemo vidjeti toliko najavljivanu izmjenu indeksacije za otoke, kad dolazi do smanjenja stavke za subvencije na potpomognutim područjima i provedbe strategije i Zakona o regionalnom razvoju," objašnjeno je u priopćenju Otočnog sabora.

Podsjeća se kako u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture nema promjena za 2018. godinu pod stavkom za subvencije redovnih brodskih, trajektnih i brzobrodskih linija, ali nažalost u projekciji za sljedeće dvije godine 2019. i 2020. dolazi do smanjenja istih.

"Otočni sabor stoga pita Vladu RH kako misli provoditi Odluku o državnim linijama u javnom linijskom obalnom pomorskom prometu donesenom na 13. sjednici održanoj 22.12.2016. na temelju predloženog Nacrta prijedloga državnog proračuna Republike Hrvatske koji je u svojim dijelovima u suprotnosti s donesenom Rezolucijom Europskog parlamenta o posebnoj situaciji otoka," navodi se u priopćenju Otočnog sabora.
 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.