DODATNA SREDSTVA

Osječko-baranjska županija povećala zalihe proračuna za borbu s korona virusom

Autor

bl/h

Osječko-baranjska Županijska skupština u četvrtak je, zbog osiguranja dodatnih sredstva za nabavu materijala i opreme u borbi s epidemijom korona virusa, prihvatila prijedlog o povećanju sredstava proračunske zalihe s 800 tisuća kuna na 2,5 milijuna kuna.

23.04.2020. u 14:30
Ispiši članak

Sjednica je održana na osječkom Fakultetu agrobiotehničkih znanosti, uz poštivanje epidemioloških mjera držanja razmaka od dva metra, korištenja zaštitnih maski i rukavica, provođenje dezinfekcije i mjerenje temperature na ulazu u dvoranu.

Budući da će se negativni učinci epidemije odraziti na proračune jedinica lokalne samouprave i proračunske korisnike, Skupština je donijela i odluku o ograničavanju korištenja sredstava iz ovogodišnjeg županijskog proračuna.

Odluka, uz ostalo, predviđa preuzimanje samo onih obveza i rashoda nužnih za obavljanje osnovnih poslova, obustavu zapošljavanja  službenika i namještenika na neodređeno i određeno vrijeme i sklapanja novih ugovora o djelu.

Obustavljaju se i  rashodi koji se odnose na donacije i pomoći, osim ako za to postoji opravdani razlog, za koji je potrebno dobiti prethodnu suglasnost župana, a obustavljaju se svi javni pozivi, i postupci javne nabave.

Iznimno se mogu pokretati novi postupci ako je nabava potrebna radi provedbe mjera za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije korona virusa, zbog nabave materijala i opreme za borbu protiv epidemije, i ako je nabava nužna za redovno funkcioniranje  proračuna.

Predsjednik Skupštine Dragan Vulin kazao je kako se sjednica mogla održati i elektroničkim putem, ali je, nakon konzultacija s klubovima vijećnika odlučeno da bude javna, kako bi se omogućila rasprava o bitnim odlukama te postavljanje vijećničkih pitanja, ali uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.

Anušić: Idući tjedan ugovor o nastavku gradnje 5C koridora

Govoreći o projektima koji će se nastaviti realizirati i u okolnostima epidemije korona virusa župan Ivan Anušić za idući tjedan najavio je posjet premijera Andreja Plenkovića i nekoliko ministara te potpisivanje ugovora o nastavku gradnje hrvatske dionice međunarodnog cestovnog 5C koridora i otvorenje mosta na Dravi kod Petrijevaca na toj dionici.

Kazao je kako se jedan dio projekata, zbog novonastale situacije, neće moći realizirati u planiranim rokovima, ali će se inzistirati na nastavku projekta izgradnje lučkog terminala za rasute terete u Osijeku te regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće, kao ključne infrastrukturne točke za poljoprivredne proizvođače.     

Anušić i Vulin na sjednici su zahvalili svim službama koje sudjeluju u borbi protiv korona virusa i osiguranju normalnog funkcioniranja života u uvjetima epidemije.

Anušić je ocijenio kako se, u slučaju nastavka usporenog rasta broja oboljelih može očekivati daljnje popuštanje mjera nacionalnog Stožera Civilne zaštite. Upozorio je građane kako se, unatoč popuštanju nekih  mjera, i dalje treba pridržavati epidemioloških preporuka o ograničavanju socijalnih kontakata kako bi se zadržali sadašnji trendovi.       

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.