najava iz gradske uprave

Osijek će umirovljenicima isplatiti uskrsnice

Autor

mn/h

Grad Osijek je među socijalno najosjetljivijim gradovima u Hrvatskoj, što dokazuju i financijska izdvajanja jer je za socijalne potrebe namijenjena gotovo petina ovogodišnjeg gradskog proračuna, izvijestili su u utorak predstavnici osječke Gradske uprave u povodu Međunarodnog dana socijalne pravde.

20.02.2018. u 15:39
Ispiši članak

Pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb, zdravstvo i umirovljenike Romano Kristić kazao je na konferenciji za novinare kako grad ima vrlo široko postavljen socijalni program, koji pokriva pomoći za novorođene, za predškolsku djecu, učenike, studente, invalide, radno nesposobne, osobe u socijalnoj potrebi i umirovljenike.

 Za podizanje kvalitete života i socijalnog standarda prošle godine grad je, kaže Kristić, izravno je izdvojio više od 30 milijuna kuna, a za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo 19 milijuna kuna. Naglasio je, međutim, kako se ne treba fokusirati samo na ublažavanje siromaštva, jer socijalna skrb općenito mora biti usmjerena na poboljšanje kvalitete života.

 Prvi potpredsjednik Gradskog vijeća Drago Šerić iznio je podatak da je u razdoblju od 2013. do 2017. grad Osijek izravno u program socijalne skrbi uložio 62,6 milijuna kuna, te još 13,4 milijuna kuna za potpore ustanovama i udrugama.

 "Osim programa socijalne skrbi i pomoći donacijama postoji još nekoliko vidova pomoći. Jedan od njih je davanje građanima na raspolaganje stanova u vlasništvu Grada, besplatni ili subvencionirani gradski prijevoz, nabava udžbenika i jeftinije usluge platnog prometa", istaknuo je Šerić.

 Dodao je kako grad raspolaže s 485 stanova koji su dodijeljivani u najam od 2005. godine bez mijenjanja cijene najma, za boravak djece u vrtićima se izdvaja 23,7 milijuna kuna, besplatan prijevoz ima 1.966 osoba, a subvencionirani 16.498 osoba. 

 "Kada sve to uzmemo u obzir, proizlazi da je grad Osijek sa svojim trgovačkim društvima u izravne i neizravne pomoći prošle godine uložio više od 108 milijuna kuna, a s obzirom na sva ovogodišnja izravna ulaganja u različite oblike pomoći i potpora, koja su predviđena u iznosu od 29,5 milijuna kuna, smatramo da Osijek socijalno osjetljiv grad", rekao je Šerić.

 Najavio je kako se već krenulo u pripremu isplate uskrsnica za umirovljenike s mirovinama do 2000 kuna ukupnih mirovinskih primanja (njih oko 8000 korisnika) u iznosima od 150 do 250 kn, a obiteljima korisnicima socijalnog programa Grada Osijeka u iznosu od 300 kn. Očekivani trošak je 1,6 milijuna kuna. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.