'PING-PONG ĆE SE NASTAVITI'

OPET MOŽE NA POSAO Vrhovni sud po drugi put ukinuo odluku o suspenziji Jelenića

Autor

bkk/h

Vrhovni sud ponovno je ukinuo odluku Državnoodvjetničkog vijeća (DOV) kojom je bivši glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić udaljen s dužnosti zamjenika glavne državne odvjetnice, uz obrazloženje da ni nova odluka ne sadrži pravilno obrazloženje pa je nije moguće ispitati.

23.09.2021. u 18:03
Ispiši članak

Bivši glavni državni odvjetnik Jelenić podnio je ostavku na tu dužnost 19. veljače 2020. godine, nakon što se otkrilo da je član masonske lože, a potom je njegova nasljednica Zlata Hrvoj Šipek, kojoj je u međuvremenu bio zamjenik, zatražila pokretanje stegovnog postupka i privremeno udaljenje s dužnosti.

Novu odluku o Jelenićevom privremenom udaljenju Državnoodvjetničko vijeće donijelo je nakon što je Vrhovni sud zbog formalnih razloga ukinuo i vratio na ponovno odlučivanje raniju odluku o suspenziji, a tada je Jelenićeva odvjetnica Vesna Alaburić najavila žalbu ističući da je i ovaj put "vrlo nedostatna u pogledu valjanih razloga".

Vrhovni sud je kao drugostupanjsko tijelo u postupku za stegovnu odgovornost prihvatio žalbu i ukinuo prvostupanjsko rješenje Državnoodvjetničkog vijeća kojim je produljeno privremeno udaljenje od obavljanja državnoodvjetničke dužnosti zamjeniku glavne državne odvjetnice na rok od daljnja tri mjeseca.

Za tvrdnju Državnoodvjetničkog vijeća o negativnom utjecaju daljnjeg obavljanja dužnosti na "međuljudske odnose i efikasno funkcioniranje Državnog odvjetništva Republike Hrvatske" Vrhovni sud je utvrdio da nije potkrijepljena konkretnim podacima.

Odluka, dodaju, ne sadrži ni obrazloženje o navodnom Jelenićevom članstvu "u jednoj udruzi", dok su razlozi kojima se obrazlaže produljenje privremenog udaljenja i dalje manjkavi, zaključio je Vrhovni sud koji je uputio Državnoodvjetničko vijeće da u ponovljenom postupku donese novu na zakonu utemeljenu odluku koju će pravilno i potpuno obrazložiti i pritom otklonit uočene nedostatke.

Stegovni postupak, napominje Vrhovni sud nije po automatizmu osnovan razlog koji uvjerljivo opravdava donesenu odluku o produljenju privremenog udaljenja.

"Zakon koji regulira takve situacije propisuje da zamjenik može biti privremeno udaljen od obavljanja dužnosti, ali to ujedno znači da to toga i ne mora doći. Ako doista za vrijeme trajanja stegovnog postupka nije moguće redovno obavljanje dužnosti zamjeniku glavne državne odvjetnice, onda to treba jasno obrazložiti, a to nije učinjeno", zaključio je Vrhovni sud.

Odvjetnica Alaburić kazala je da će nakon odluke Vrhovnog suda Jelenić doći na posao, ali i da očekuje da će Državnoodvjetničko vijeće ponovno donijeti odluku o udaljenju. Smatra da ni ta odluka neće biti dobro obrazložena pa će Vrhovni sud donijeti novu ukidnu odluku te će se "ping-pong" nastaviti do kraja stegovnog postupka.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.