ROK TRAJANJA DO 23. SIJEČNJA
Omiljena delikatesa hitno povučena iz hrvatskih trgovina: Nemojte je slučajno jesti
Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) obavijestila je u ponedjeljak navečer da je zbog utvrđene bakterije Listeria monocytogenes Državni inspektorat RH opozvao proizvod Samoborska salama, proizvođača Mesnica Prelec i s rokom trajanja 23. siječnja 2025.
Proizvod nije u skladu s Uredbom Komisije o mikrobiološkim kriterijima za hranu, navodi HAPIH. Proizvod ima LOT 00050125.09.2024 i obavijest o opozivu odnosi se isključivo na njega.
Trovanje hranom ozbiljan je problem koji svake godine pogađa milijune ljudi diljem svijeta. Mikroorganizmi poput bakterija, virusa i parazita mogu kontaminirati određene namirnice, čineći ih potencijalno opasnima za konzumaciju.
Zbog toga mikrobiolozi, stručnjaci za nevidljive prijetnje u hrani, izbjegavaju konzumirati neku vrste hrane, koje su posebno sklone kontaminaciji.
FOTO: Pixabay
Nekoliko smjerica važnih za prevenciju rizika
Nedavno je Primrose Freestone, profesorica predmeta kliničke mikrobiologije na Sveučilištu Leicester, ponudila nekoliko smjernica: "Kao mikrobiolog, vjerojatno sam više svjesna rizika od infekcija koje se prenose hranom od većine drugih. Evo nekih stvari na koje pazim", rekla je.
Posebno je upozorila da se ne jede na otvorenom, poput piknika ili roštilja, zbog povećane šanse za trovanje hranom. "Rijetko jedem na otvorenom, bilo da je riječ o pikniku ili roštilju jer rizik od trovanja hranom raste kada se hrana daje na otvorenom", dodala je.
Hrvati oduvijek podgrijavaju ovu namirnicu: Sada otkrivena neugodna istina
Isto je tako naglasila važnost čistih ruku pri rukovanju hranom: "Održavanje ruku čistima kada rukujete hranom ključno je da se ne razbolite. Također, ako se hrana zagrije na 30 Celzijeva stupnja dulje od nekoliko sati, bakterije će se udvostručiti", savjetovala je.
Komentari
VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.