aktualac

OKRŠAJ PETROVA I PLENKOVIĆA 'Ako nemate snage, vratite se u Bruxelles'

Autor

iz/h

Čelnik Mosta Božo Petrov pitao je na aktualcu u srijedu premijera Andreja Plenkovića hoće li zaštiti sindikalca Predraga Sekulića iz sisačke Rafinerije koji je dobio otkaz, a premijer je rekao kako će resorni ministar utvrditi sve činjenice.

08.11.2017. u 12:34
Ispiši članak

"Hrvatska javnost bi trebala znati Vaš stav i drugih predstavnika Vlade kao i članova Uprave Ine o rafineriji Sisak i je li on isti kao stav mađarskih članova i mađarske vlade. Danas se lideru borbe za opstanak sisačke rafinerije, čelniku sindikata Predragu Sekuliću daje otkaz zbog njegovog sindikalnog djelovanja i nastojanja da Rafinerija nastavi s radom. Što planirate napraviti da biste zaštitili tog čovjeka", pitao je Petrov Plenkovića.

Plenković mu je pak uzvratio da se stav Vlade o Rafineriji Sisak nije promjenjio još od vremena kada je Most bio u Vladi. "Želimo da Rafinerija Sisak radi  i proizvodi što je dulje moguće. Oko konkretnog pitanja koje se odnosi na jednog od zaposlenika i čelnika sindikata i jednog od kandidata Mosta na lokalnim izborima, to je informacija koju sam ja dobio iz medija, zatražit ću od kolege Ćorića da detaljno izvidi o čemu je riječ", odgovorio mu je Plenković.

Petrov mu je uzvratio kako bi se sada trebao našaliti i reći da je "trebao biti HDZ-ov kandidat kako bi ga se zaštitilo".

"Ovo pitanje nije bila politička igrica. Trebali ste donijeti jasne mjere i odluke a ne demagoške diplomatske  priče. Zamolio bih Vas da nam ne darivate lažne božićne poklone. Konačno donesite iskrenu odluku, Hrvatska je ili nije (za to) da se INAotkupi. Most je bio za to da se INA vrati u Hrvatske ruke, jer mislimo da Hrvatska može postati energetski lider u regiji. Ako vas nije briga za njega, onda vas nije briga ni za energetiku ni za sisačku rafineriju. Ako nemate snage za to, vratite se u Bruxelles", poručivao je Petrov.

Anku Mrak Taritaš (Glas) zanimala je sudbina Istanbulske konvencije. 

"Da li se sukladno najavama očekuje da će do kraja ove godine u Sabor doći zakon o ratifikaciji Istanbulske konvencije", pitala je.

Plenković je naglasio kako Istanbulska konvencija ima za cilj sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji ali i poručio: "To je Konvencija koja je potpisana dok ste Vi bili u Vladi . To inzistiranje lijevog spektra kao da je to nešto što se dogodilo jučer ili prekjučer pa sve gori zbog desnog spektra.... Bilo je više nego dovoljno vremena da tadadšnja koalicija stavi tu konvenciju u proces ratifikacije".

Svi su, kazao je, na  istoj strani. "Želimo pojačati okvir pravnih mehanizama u RH uključujući i  međunarodno pravne instrumente da to učinimo", rekao je.

Kada je riječ o procesu javnog savjetovanja, rekao je, resorno ministarstvo u ovom trenutku još konsolidira sve komentare, a kada taj proces bude gotov, oni će biti objavljeni. "Nakon toga će Vlada u primjerenom trenutku odlučiti kada i u kojem trenutku nastaviti s procesom ratifikacije ove konvencije. Očekujem da i ovdje malo otvorenije raspravimo neka ideološka pitanja koja su na dnevnom redu vezana za tu konvenciju i kada je riječ o korištenju pojma roda, koji se ne bi pojavio u našem pravnom sustavu prvi put kroz ovu konvenciju, on postoji i u nekim drugim zakonima i dokumentima ranije usvajanim", odgovorio je Plenković.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.