PODACI NISU KONAČNI

Oko 7500 promatrača će nadzirati izbore u posebnim 'korona' uvjetima

Autor

bl/h

Prema podacima koji nisu konačni, izbore za Hrvatski sabor, 5. srpnja nadzirat će oko 7500 promatrača za koje će također vrijediti mjere zaštite od zaraze korona virusom.

02.07.2020. u 13:00
Ispiši članak

Aplikacija za unos promatrača zaključana je u ponoć, pa će se njihov konačan broj znati tijekom četvrtka, no za sada se zna da ih je 7483, a biračkih mjesta je ukupno 6999.

Promatrat će rad izbornih povjerenstava i biračkih odbora u Hrvatskoj i u inozemstvu te rad Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

'Zeleno svjetlo' za promatranje svoga rada, DIP je dao Udruzi Gong, Romskom nacionalnom vijeću (RNV) i HDZ-u, dok je promatranje rada biračkih odbora na biračkim mjestima u inozemstvu odobrilo Gongu, RNV-u, HDZ, Mostu NL, neovisnoj listi Željka Glasnovića i Klubu Ljubušaka Zagreb.

Pratiti izbore mogu promatrači političkih stranaka koje sudjeluju na izborima, neovisne liste i 'manjinski' kandidati, udruge nacionalnih manjina koje imaju kandidate, nevladine udruge te strani promatrači.

Uz izuzetak ovih posljednjih, svi drugi zahtjeve za promatranje rada biračkih odbora i izbornih povjerenstava podnose izbornim povjerenstvima jedinica u kojima namjeravaju promatrati. Žele li, pak, pratiti rad DIP-a i biračkih odbora u inozemstvu, obraćaju se DIP-u kojem svoje zahtjeve šalju i strani promatrači.

Promatrači imaju pravo nadzirati cjelokupni izborni postupak, a osobito glasovanje, rad izbornih tijela i uvid u cjelokupni izborni materijal, osim izvadaka iz popisa birača.

Obvezna zaštitna oprema

Kad je riječ o epidemiološkim mjerama kojih će se morati pridržavati, one uključuju dezinfekciju ruku prije ulaska u prostoriju je birački odbor.

Predsjednik ili zamjenik predsjednika biračkog odbora vodi brigu da je razmak između promatrača  međusobno i ostalih osoba najmanje metar i pol.  

Promatrači obavezno nose maske, rukavice i nazuvke za obuću, osiguravaju ih sami ili njihovi predlagatelji. Ako ne nose zaštitnu opremu, predsjednik ili zamjenik predsjednika biračkog odbora može ih udaljiti s biračkog mjesta.

Njihovo promatranje mora biti organizirano tako da ne napuštaju ustanovu sve dok ne završe promatranje rada biračkog odbora. S ciljem ostvarenja navedenog, predlagatelji mogu odrediti najviše jednog promatrača za promatranje rada svakog pojedinog biračkog odbora, a ne izmjenjivati promatrače tijekom izbornog dana.

Zabranjeno je jesti i piti u prostoriji gdje je birački odbor. Ako promatrač to treba napraviti za vrijeme glasovanja, mora skinuti rukavice, dezinficirati ruke i napustiti prostoriju. Zatreba li iznimno za vrijeme glasovanja izaći iz objekta u vanjske prostore objekta, promatrač pri izlasku treba dezinficirati ruke/rukavice.

Izbore za Sabor u rujnu 2016. nadziralo je nešto više od 12 tisuća promatrača.

Glasova: 37754

Glasovanje je završeno

HDZ

32%

Restart koalicija

15%

Domovinski pokret

23%

Most

7%

Stranka s imenom i prezimenom, Pametno, Fokus

3%

Koalicija Dosta pljačke

1%

Koalicija Možemo

4%

Desna liga

1%

Željko Kerum - Hrvatska građanska stranka

4%

Milan Bandić 365 - Stranka rada i solidarnosti

1%

HNS

5%

Reformisti

0%

Ostali

2%

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.