NAKON ODOBRENJA KONGRESA

OGLASIO SE MORH 'Hrvatsku jedino zanima da dobije odabrane avione i to po ponuđenoj cijeni'

Autor

mo

Američki Kongres odobrio je izraelsku prodaju zrakoplova F-16 Barak Hrvatskoj, čime je čitav postupak vraćen na razmatranje u State Department. 

27.12.2018. u 20:27
Ispiši članak

Članovi kongresnog Odbora za vanjsku politiku u zakonskom roku od 15 dana nisu iznijeli nikakve primjedbe na izraelsku prodaju borbenih zrakoplova Hrvatskoj, čime je Kongres formalno odobrio "predloženi transfer američkog oružja trećoj zemlji".

O informaciji se priopćenjem oglasio i MORH. "Odobrenje američkog Kongresa dio je standardne procedure kojom Država Izrael traži odobrenje prodaje opreme izvorno proizvedene u SAD-u. Hrvatska tu nije strana u postupku i SAD je dužan izvijestiti samo Državu Izrael koja je to odobrenje i tražila.

Taj postupak je u tijeku. Kada nas odabrani ponuditelj, odnosno Država Izrael izvijesti o odluci američke strane, mi ćemo o tome izvijestiti hrvatsku javnost. Hrvatsku jedino zanima da dobije one avione koji su odabrani prema konfiguraciji u odabranoj ponudi i to po ponuđenoj cijeni", stoji u priopćenju MORH-a.

Američki portal Axios je početkom prosinca objavio da SAD Izraelu blokira prodaju 12 zrakoplova F-16 Barak, starih tridesetak godina, koji su proizvedeni u SAD-u, no koje je Izrael nadogradio i koji bi Hrvatsku kroz deset godina stajali 2,9 milijardi kuna. SAD vojnu opremu koju proizvede prenosi partnerima putem sustava Inozemne prodaje oružja (FMS) u sklopu koje se kupac obvezuje da će tražiti pismeno odobrenje Washingtona prije promjene krajnje upotrebe, modificiranja ili daljnje prodaje, regulirane putem takozvanog sustava Transfera trećoj strani (TPT).

Podsjetimo, Izrael je stare američke zrakoplove nadogradio naprednim sustavima koje je Izrael proizveo kako bi privolio Hrvate na kupnju, navodi Channel 10. Dodaje da su Amerikanci optužili Izrael za nepošteno postupanje i zarađivanje preko američkih leđa i da prema Washingtonu Izrael ne može prodavati trećoj strani bez američkog odobrenja.

Najviši hrvatski dužnosnici više su puta naglasili da će inzistirati na tome da se poštuju svi uvjeti potpisanog sporazuma o nabavi F-16 s Izraelom, ili će se ponoviti natječaj za nabavu novog zrakoplova.

Američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst početkom prosinca je rekao da Izrael mora prihvatiti zadane tehničke uvjete kako bi američka strana pristala na prodaju 12 borbenih zrakoplova, rekavši da se tu radi o tome tko posjeduje pravo na tehnologiju i intelektualno vlasništvo.

"Izraelci moraju prihvatiti naše tehničke zahtjeve i kada se to učini možemo krenuti dalje i prodaja zrakoplova biti će odobrena", kazao je Kohorst. Prema njegovim riječima, SAD je Izraelu dvije godine ponavljao o kojim se tehničkim zahtjevima radi te da je pomalo iznenađen "da sada imamo ovaj zastoj".

Također, pojasnio je, pitanje je tko će platiti prenamjenu jer SAD i Locheed Martin moraju obaviti posao pošto su "oni ti koji posjeduju tehnologiju i intelektualno vlasništvo". Kohorst je rekao da je "uvjeren da je Izrael svoju ponudu dao u dobroj vjeri", te istaknuo da su Hrvatska, SAD i Izrael "veliki saveznici" i da bi trebali pronaći rješenje za ovaj problem.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.