KAZNENO ZAKONODAVSTVO

Odvjetnik Miljević otkrio koliko je realno da Mamić odsluži kaznu u BiH

Autor

ig

Odvjetnik Veljko Miljević komentirao je zahtjev Zorana Mamića da kaznu odsluži u Bosni i Hercegovini, piše N1.

21.04.2021. u 10:02
Ispiši članak

Miljević kaže kako slučaj Zdravka i Zorana Mamića nisu prvi predmeti u kojima je traženo odsluženje kazne u BiH.

"Mi smo imali već jedan zaboravljeni predmet pred desetak godina, čuvenog kirurga Šimića u Rijeci. Prvostupanjski sud mu je dao jednu drastičnu kaznu od devet godina, Vrhovni sud je to smanjio na pet godina. Nakon toga je taj čovjek otišao u zemlju u koju se rodio, dakle BiH i tražio da kaznu izvršava tamo", rekao je Miljević.

Napomenuo je da je još tada rekao kako se takve situacije ne bi smjele događati.

"Trebalo bi uskladiti djelovanje državnog odvjetništva, suda i policije. Morali bi iskoordinirati svoju djelatnost. Postoji dužnost Državnog odvjetništva da u promijenjenim situacijama ukazuje što bi trebalo učiniti. U pravu je predsjednik Vlade kad kaže da je i u današnjem tekstu Zakona o kaznenom postupku bilo mogućnosti da se to spriječi. Određene mjere opreza koje se u pravilu donose u ranijim fazama postupka, ali imamo neke mjere opreza koje traju do izvršnosti presude", pojašnjava.

Reakcija Vrhovnog suda

Miljević je kazao kako je stav Županijskog suda prije izricanja prvostupanjske presude da nije bilo okolnosti po kojoj bi se izricao istražni zatvor pa ni zamjene istražnog zatvora odgovarajućom mjerom.

Vrhovni sud reagirao je u utorak na izjavu državnog tajnika Jure Martinovića, koji je rekao da je taj sud mogao izreći mjeru opreza Zoranu Mamiću.

"Prema članku 98. stavku 5. Zakona o kaznenom postupku mjere opreza nakon podizanja optužnice pa do pravomoćnosti odnosno izvršnosti presude određuje, produljuje i ukida prvostupanjski sud. Dakle, Vrhovni sud Republike Hrvatske 'teoretski i procesno pravno' ni u jednom predmetu u kojemu postupa kao drugostupanjski sud prilikom odlučivanja o žalbi na presudu prvostupanjskog suda nije mogao odrediti mjere opreza jer nije prvostupanjski sud. Takvo bi postupanje za svaki drugostupanjski sud u takvoj pravnoj situaciji bilo suprotno zakonu", priopćio je Vrhovni sud.

Miljević smatra kako je reakcija Vrhovnog suda nešto što se ne bi smjelo događati.

“Ja nisam nadarbitar iznad Ministarstva pravosuđa i Vrhovnog suda. Ja iznosim svoj osobni stav. Čim se ukaže na to da postoji potreba da Vrhovni sud demantira državnog tajnika, znači da jedna zakonska odredba nije jasna", rekao je Miljević.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.