HEP

Od donacija za razminiranje do poticanja izvrsnosti u obrazovanju

Autor

lb

Kad tvrtka ima tako velik utjecaj na društvo kao što ima Hrvatska elektroprivreda, i kad društvo na različite načine snažno utječe na poslovanje HEP-a, brojna su dodirna područja u kojima se mogu partnerski  provoditi projekti usmjereni na rast kvalitete života.

19.11.2019. u 16:07
Ispiši članak

Kao nacionalna kompanija,  Hrvatska elektroprivreda je od svog osnutka posebno usmjerena podržavanju hrvatske kulture, sporta i baštine, ali i na podizanje kvalitete života u zajednici.

Podrška zajednici u kojoj djeluje

Gotovo puno jedno desetljeće HEP kroz program Svjetlo na zajedničkom putu podupire djelovanje udruga, ustanova i organizacija civilnog društva, ukupno njih više od 2000. Samo ove godine omogućena su donacijska sredstva za realizaciju 178 projekata, od kojih je više od pola humanitarnog karaktera i namijenjenih mladima.

Kao najveći pojedinačni donator za humanitarno razminiranje u Hrvatskoj, HEP je od 1998. godine uložio i donirao više od 75 milijuna kuna u program razminiranja minski zagađenih površina iz Domovinskog rata.

Kao baštinik izuma, Nikole Tesle Hrvatska elektroprivreda snažno podupire promociju ostavštine našeg velikog znanstvenika, kako kroz multimedijalnu izložbu Nikola Tesla - Mind from the Future, tako i poticanjem izvrsnosti mladih u STEM području.

Već 25 godina HEP  dodjelom nagrade 'Imam žicu!', koju je do danas primilo 787 učenika, prepoznaje i nagrađuje najbolje osnovnoškolce i srednjoškolce na državnim natjecanjima u  matematici, fizici i elektrotehnici.

HEP je 2015. godine pokrenuo nacionalnu akciju 'Za naše male genijalce', kroz koju u šest ciklusa donacija do danas donirao ukupno 350 novih računala za 103 osnovne škole diljem Hrvatske. Kroz projekt ZelEn, HEP poboljšava energetsku učinkovitost i kvalitetu boravka djece u vrtićima i školama.

Također, na temelju potpisanih sporazuma HEP surađuje s više hrvatskih visokoobrazovnih institucija,  dok je u posljednjih desetak godina stipendirao više od stotinu redovnih studenata.

Promicanje hrvatske kulture i sporta

Također, HEP već dugi niz godina financijski pomaže Hrvatska narodna kazališta u Zagrebu, Osijeku, Splitu, Varaždinu i Rijeci te pruža potporu Dubrovačkim ljetnim igrama i Sinjskoj alci, stvarajući kroz slogan 'Ponosno svjetlo hrvatske kulture' sadržaje od iznimne kulturne vrijednosti.

Međutim, to je samo dio doprinosa zajednici, budući da je Hrvatska elektroprivreda već tradicionalni pokrovitelj hrvatskog sporta, prateći više nacionalnih sportskih saveza i reprezentacija, ali i podržavajući održavanje niza sportskih događanja u Hrvatskoj.

HEP posebnu pozornost pridaje sudjelovanju u humanitarnim projektima koji su usmjereni pomoći najpotrebitijima, kao i projektima koji su usmjereni povećanju kvalitete zdravstvene skrbi.

HEP je svoju ulogu filantropa koji daje poticaj jačanju vrijednosti općeg dobra postojano gradio. Zbog toga će zasigurno i u budućnosti biti jedan od predvodnika poslovanja koje je odgovorno prema zajednici u kojoj djeluje.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.