KOMENTIRALA BEROŠA, MILANOVIĆA, TUŽBU HAZU-A

Obuljen Koržinek: Stvari oko Jasenovca nisu onakve kakve su prezentirane u javnosti

Autor

ig/h

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek ocijenila je u utorak netočnima medijske napise da se ministar zdravstva Vili Beroš sprema dati ostavku i ponovila da on ima podršku premijera Andreja Plenkovića. Izjavila je i u srijedu da sukob HAZU i Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti treba riješiti mimo sudova i medija te da neprihvatljivim smatra da HAZU, koji se u cijelosti financira javnim novcem, tuži nacionalni muzej, odnosno državu.

21.04.2021. u 10:32
Ispiši članak

"Ne razgovaramo o bilo kakvim rekonstrukcijama, svaki je ministar na svom mjestu dok ima podršku premijera, a u trenutku kad premijer ocijeni da bi netko drugi bolje radio taj posao onda se to dogodi", rekla je ministrica u emisiji Hrvatskoga radija "A sada Vlada".

"U ovom trenutku smo posvećeni rješavanju problema koji  su donijele ove dvije velike krize, pandemija i potresi, time se bavimo i to nam okupira vrijeme, ministru Berošu više nego drugim kolegama", istaknula je.

Sukcesivni dolazak u Jasenovac u skladu s epidemiološkim okvirom

Za ovogodišnju komemoraciju u Jasenovcu, koja zbog epidemioloških razloga neće biti u zajedničkoj koloni sjećanja, ministrica je rekla da stvari nisu onakve kakve su prezentirane u javnosti.

Objasnila je kako su prošle godine pozvali ograničeni broj sudionika, što im se činilo da nije dobro jer taj dan što više izaslanstava želi doći u Jasenovac te s još jednom podsjetiti žrtava i tog strašnog zločina koji se tamo dogodio.

Zato se odlučilo u skladu s epidemiološkim okvirom svim izaslanstvima omogućiti da sukcesivno dolaze u spomen područje, naglasila je Obuljen Koržinek.

Ocijenila je kako su sve drugo interpretacije koje ne pripadaju ni mjestu ni težini zločina.

"Treba s dostojanstvom zastati i prisjetiti se svih koji su stradali u Drugom svjetskom ratu, posebno onih koji su u takvim logorima stradali od strane fašističke, kod nas ustaške vlasti, kao i na poratnim stratištima, te ulagati što više u obrazovanje da mladi znaju što se dogodilo i onda će sigurno izgraditi adekvatan odnos prema tome", poručila je.

Premijer ne treba glumiti i inzistirati na nečemu što nije iskreno

Ministrica je istaknula kako se premijerova poruka da ne želi glumiti odnosi na neprimjerene izjave predsjednika Republike Zorana Milanovića.

"I ne treba glumiti i inzistirati na nečemu što nije iskreno, nego hinjeno i može biti shvaćeno kao potreba poticanja podjela. Mi smo od početka mandata opredijeljeni smirivati sve tenzije u društvu, političke ili ideološke, otvarati prostor komunikacije, saslušati svakoga i rješavati probleme, pogotovo u krizi u kojoj se danas nalazimo", rekla je.

"Poklonit ćemo se žrtvama dostojanstveno i poslati poruke koje treba poslati. Vjerujem da će sva izaslanstva biti fokusirana na žrtve, a ne na prepucavanje", naglasila je Obuljen Koržinek.

'Neprihvatljivo je da HAZU tuži nacionalni muzej'

"HAZU je pokrenula tužbu za jednu sliku, kada su ju dobili, krenuli su potraživati više od 1000 umjetnina i tražiti da se prizna vlasništvo na način da slike ostanu u fundusu muzeja. Istovremeno zgradu koja je kupljena za muzej i koja je samo za vrijeme komunizma od 1947. do 1974. bila u sastavu JAZU, a prije i kasnije bila je samostalna, a oni su tu zgradu uknjižili u skladu sa Zakonom o HAZU", rekla je Obuljen Koržinek u emisiji Hrvatskoga radija "A sada vlada".

Podsjetila da je još kao državna tajnica tražila mirno rješenje spora koji proizlazi iz neriješenih imovinsko-pravnih pitanja iz vremena komunizma.

Minsitrica smatra neprihvaljivim da HAZU "koja se financira javnim novcem u cijelosti i u čiju obnove zgrade ćemo sada uložiti stotine milijuna kuna tuži nacionalni muzej, dakle državu".

Ocijenila je da je njih naljutila njezina ponuda da se, u trenutku kada Ministarstvu tumače da imaju puno nekretnina oko kojih ne mogu brinuti i da su spremni neke prepustiti ili prodati, spor riješi tako da HAZU prepusti zgradu Modernoj galeriji i da neće potraživati umjetnine.

"Ono što čuva nacionalni muzej državna je imovina, ukoliko bi sud potvrdio da je vlasništvo HAZU to više nije državna imovina, to postaje privatno vlasništvo HAZU. Neke od slika su zaista došle u fundus Moderne galerije, voljom HAZU-a i JAZU-a, ali je velik broj slika kupovan javnim novcem", rekla je.

Smatra da situaciju treba riješiti mimo sudova i medija, ozbiljno, onako kako vrijednost te zbirke, fundusa i važnost institucija zaslužuje, a prijetnju podizanjem tužbi naziva neprihvatljivom.

"Opredijeljena sam da se nađe rješenje koje neće uključivati sudsku službu jer nema smisla da ustanova koja je u cijelosti financirana državnim proračunom koristi sredstva iz državnog proračuna da bi tužila drugu ustanovu koju plaća državni proračun. To nije opcija, rješenje se mora naći brzo je ta zgrada mora ići u obnovu i moramo imati ugovor kako ćemo dalje s njom gospodariti", ustvrdila je.

'Svima je u interesu boriti se protiv govora mržnje'

Za Zakon o elektroničkim medijima kaže da je išao u saborsku proceduru u prvom redu kako bi se uskladio s revidiranom direktivom, u dijelu uređivanja nelinearnih usluga, no da on donosi i niz unapređenja koja će olakšati rad medijima, omekšati obveze za koncesionare, a nametnuti neke obveze onima koji ih dosad nisu imali.

"Uz to, radimo kompletno novi koncept promatranja koncentracije koja je važna u smislu tržišnog natjecanja, a u medijma još više zbog zaštite pluralizma medija", rekla je, dodavši kako je bilo dosta rasprave oko interneta i komentara, a oko toga su došli do dobrog rješenja.

"Svima nam je u interesu boriti se protiv govora mržnje i neprimjerenog sadržaja, a istovremeno ne želimo ostaviti sumnju da bilo tko želi ograničavati bilo čiju slobodu", kazala je, objasnivši da oni zakonom mogu urediti obveze nakladnika, ali ne mogu utjecati na obveze vlasnika društvene mreže, gdje često dolazi do nerazumijevanja.

Ususret Noći knjige Obuljen je rekla kako istraživanja čak pokazuju mali rast u čitanju i kupnji knjiga, a i podaci iz knjižnica pokazuju da kontinuirano raste broj posudba i upisa u knjižnice.

"Oni koji čitaju zaista kontinuirano čitaju, a naš je fokus na onim građanima koji u jednom trenutku prestanu čitati, zato je važno da se u sustavu obrazovanja uz obvezne naslove za lektiru i kanon promiče užitak u čitanju. Postoje neki autori koji su mlađoj generaciji bliži, treba ići i prema takvoj literaturi da ih zainteresiramo za čitanje, a onda će oni tijekom života mijenjati interese i nastaviti čitati", zaključila je.

Ministrica je rekla kako su prošli tjedan završili s prikupljanjem podataka o cijepljenju prioritetnih skupina, među kojima su i novinari koji su, rekla je, zaista izloženi i puno ih se zarazilo jer se teško mogu držati svih epidemioloških mjera. Sada čekaju informacije od Zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva kako će se to cijepljenje organizirati.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.