ČEKA SE ODGOVOR KRIZNOG STOŽERA

Obrtnici zatražili hitne upute o postupanju za vozače koji su u posljednjih 14 dana boravili na sjeveru Italije

Autor

av

Hrvatska obrtnička komora od Nacionalnog kriznog stožera zatražila hitnu uputu o postupanju za vozače koji su u posljednjih 14 dana boravili u pokrajinama sjeverne Italije.

27.02.2020. u 13:22
Ispiši članak

Hrvatska obrtnička komora zatražila je žurno tumačenje rješenja Državnog inspektorata koja se pojedinačno upućuju vozačima. Naime, vozačima zaposlenima kod obrtnika koji obavljaju cestovni prijevoz, a koji su posljednjih 14 dana boravili u sjevernim pokrajinama Italije dostavljeno je rješenje Državnog inspektorata kojim se izriče mjera zdravstvenog nadzora u trajanju od 14 dana. S obzirom da u samom sadržaju rješenja nije jasno navedeno u kojem obliku se zdravstveni nadzor provodi, postupanja su na terenu različita.

Pojedini vozači bili su upozoreni na obvezu svakodnevnog javljanja nadležnom epidemiologu pri čemu su mogli slobodno nastaviti svoj rad (odnosno obavljati prijevoz po RH i izvan njenih granica) dok je dijelu vozača izrečena obveza samoizolacije pri čemu se ne mogu slobodno kretati i izvršavati svoje radne obveze.

Hrvatska obrtnička komora traži objavu hitnog i nedvosmislenog tumačenja načina na koji trebaju postupati vozači kojima je dostavljeno rješenje Državnog inspektorata o stavljanju pod zdravstveni nadzor od 14 dana zbog sumnje na COVID19 virus.

Dobar dio prijevozničkih obrta i trgovačkih društava iz Republike Hrvatske isključivo prevoze teret prema Italiji (i iz Italije). U slučaju izricanja navedene mjere, u trajanju od 14 dana prema njihovim vozačima, značajan broj tih poslodavaca bit će suočen s financijskim gubitcima koje neće moći podnijeti, ali što je još važnije – gubitkom klijenata, odnosno tržišta. Prema informacijama s terena, talijanski, slovenski i prijevoznici s istoka Europe slobodno obavljaju ukrcaj i iskrcaj robe na području Republike Hrvatske, a prijevoz obavljaju upravo iz spornih pokrajina Italije. Dakle, strani vozači slobodni su u obavljanju posla i kretanju kroz Hrvatsku.

Provođenje mjera zabrane kretanja na 14 dana za vozače i njihove poslodavce nedvosmisleno znači zatvaranje gospodarskih subjekata, gubitak radnih mjesta za radnike, a posljedično i kolaps drugih industrija. Hrvatska obrtnička komora apelira da se hitno iznađe alternativno rješenje, odnosno model provođenja zdravstvenog nadzora koji će omogućiti slobodno kretanje vozača i funkcioniranje transportnog sektora.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.