OGLASILE SE I B.A.B.E

Obilježena 22. godišnjica ubojstva triju žena; Plenković podsjetio kako je počinitelj zločina dobio tada najvišu kaznu zatvora

Autor

bl

Na zagrebačkom Općinskom sudu čelnici Vlade i sudstva u srijedu su obilježili 22. godišnjicu ubojstva Gordane Oraškić, Hajre Prohić i sutkinje Ljiljane Hvalec, zbog čega je današnji dan proglašen Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama.

22.09.2021. u 15:31
Ispiši članak

Premijer Andrej Plenković podsjetio je kako je počinitelj zločina dobio tada najvišu kaznu zatvora u Hrvatskoj od 40 godina i poručio kako je nužno zajedničko, snažno i koordinirano djelovanje na suzbijanju nasilja nad ženama i u obitelji.

"U partnerstvu s udrugama civilnoga društva omogućili smo iskorake u boljoj suradnji svih sastavnica izvršne vlasti i svih točaka sustava, pooštravanju materijalnih odredbi kaznenoga zakona, poboljšavanju odredbi procesnoga zakona, do potvrđivanja međunarodnih ugovora kao što je Konvencija Vijeća Europe o zaštiti žena od nasilja i nasilja u obitelji, koja nam je omogućila da uskladimo naš pravni poredak i poboljšamo zakonske i procesne okvire za bavljenje s tim fenomenom", istaknuo je.

Pandemija Covida-19 također je utjecala na porast nasilja, no Plenković napominje da je broj prekršajnih prijava za nasilje manji, dok je kaznenih prijava više.

"Sankcije su sada znatno više i strože. To je poruka Vlade i cijeloga društva nasilnicima, prema nasilju koje je neprihvatljivo i prema žrtvama da u ovakvim okolnostima nisu i neće biti same. Ovakav događaj treba biti podsjetnik da ne šutimo o tom fenomenu, da na njega reagiramo i svim mogućim preventivnim mjerama spriječimo i odvratimo nasilnike od nasilja, a žrtve zaštitimo", poručio je.

Sessa: Sudstvo mora učiniti više u sprječavanju nasilja

Predsjednik Europske udruge sudaca Đuro Sessa rekao je kako je ova obljetnica za njega osobno vrlo emotivna jer je tada bio druga osoba koja je ušla u sudnicu nakon ubojstva.

"Dobro je da se upravo takav dan obilježava kao dan borbe protiv nasilja nad ženama, dobro je da se podsjećamo toga i da smo stalno svjesni problema, koji je sve veći. Suci i sudstvo u cjelini moraju učiniti više u sprječavanju te pošasti", kazao je Sessa.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica naglasio je da se čuvajući uspomenu na tri žrtve moramo snažnije založiti protiv svakog oblika nasilja.

"U borbi protiv nasilja kao država i društvo moramo biti odlučniji, u sankcioniranju stroži, a u prevenciji učinkovitiji", rekao je Malenica poručivši da će njegovo ministarstvo nastaviti graditi djelotvorniji sustav za zaštitu prava žrtava i borbu protiv svih oblika nasilja.

Zamjenik predsjednika Vrhovnog suda Marin Mrčela izjavio je kako je današnji dan podsjetnik na žrtve i poticaj za promišljanje o potrebi snažnije borbe protiv nasilja nad ženama i u društvu.

Svaki segment društva treba dati svoj obol, to nije jednostavan zadatak jer uključuje i promjenu svijesti, kaže Mrčela.

B.a.b.e.: Pritužbe zlostavljanih na rad institucija i zdravstvenih ustanova

Predstavnice udruge B.a.B.e. ustvrdile su u srijedu da se korisnice i korisnici u velikom broju pritužuju na rad institucija i zdravstvenih ustanova, među kojima su navele i Polikliniku za zaštitu djece i mladih grada Zagreba.

"Slijedom našeg dugogodišnjeg iskustva savjetovanja u pravnom i psihološkom savjetovalištu u slučajevima žena žrtava obiteljskog nasilja te spolne zlouporabe djece, možemo potvrditi da se korisnice i korisnici u velikom broju pritužuju na rad institucija i zdravstvenih ustanova, uključujući i Polikliniku za zaštitu djece i mladih grada Zagreba", stoji u priopćenju udruge B.a.B.e.

Budući da kao udruga, po prirodi stvari, nisu u mogućnosti ispitivati detalje pritužbi, korisnice i korisnike savjetuju da podnesu pritužbe relevantnim institucijama, kao što su Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata, Ministarstvo zdravstva i odgovarajuće komore.

No upozorile su, ne možemo reći da smo ikada dobile povratne informacije o eventualnom uspjehu upućenih pritužbi i predstavki. 

"Smatramo da je u interesu javnosti da se o eventualnim propustima u postupanju bilo koje ustanove, pa tako i Poliklinike govori javno jer i to je jedan od  način da građani kojima je Poliklinika u najtežim životnim trenucima često puta jedina opcija, mogu s povjerenjem tražiti pomoć od navedene zdravstvene ustanove", poručile su. 

Uoči početka konferencije "Integrirani pristup u borbi protiv nasilja nad ženama i u obitelji" predstavnica udruge Bojana Guberac je ispred hotela Westin pročitala anonimno pismo jedne od Laura (čiji podaci su nam poznati),  žene žrtve nasilja u obitelji, koja je od njih zatražila pomoć.

Predsjednica udruge B.a.B.e Petra Kontić, koja je sudjelovala na današnjoj konferenciji, uručila je pismo premijeru Plenkoviću, ističući važnost ispitivanja okolnosti tog slučaja.

Inicijativu podrške, osim udruge B.a.B.e. podržale su SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava te građanke grada Zagreba.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.