VIDEOKONFERENCIJA MINISTARA EU-A

O MIGRACIJAMA Božinović za uspostavu prihvatnih centara na ulaznim točkama BiH

Autor

bkk

Potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovali su u ponedjeljak  na zajedničkoj neformalnoj videokonferenciji ministara vanjskih i unutarnjih poslova Europske unije na temu migracija, s naglaskom na vanjskim aspektima.

15.03.2021. u 18:09
Ispiši članak

Hrvatski ministri pozdravili su nastojanja da se novim Paktom o migracijama i azilu naglasak stavi na uvezivanje pitanja migracija s drugim politikama EU-a i instrumentima, izvijestili su iz MUP-a.

"Ključno je jačanje prilagođenih partnerstava s državama porijekla, tranzita i odredišta, kao i poticanje na njihov snažniji angažman u oslovljavanju izazova migracija. Za Republiku Hrvatsku je važno da se pažnja usredotoči na države europskog susjedstva, posebno Zapadnog Balkana, Bliskog istoka i Afrike, ali i na države poput Afganistana, Pakistana i Bangladeša", naglasio je ministar Grlić Radman. 

Za učinkovitiji pristup migracijama potrebno je koristiti sve raspoložive alate poput razvojne suradnje, Zajedničke sigurnosne i obrambene politike, vizne politike, trgovine, poljoprivrede, ulaganja, gospodarstva, energetike, klime i obrazovanja, rečeno je na konferenciji. Republika Hrvatska posebno pozdravlja učinkovitije korištenje vizne politike u cilju osiguranja povrataka i readmisije, stoji u MUP-ovom priopćenju.

Božinović je podržao jačanje suradnje s ključnim trećim državama, prije svega zemljama jugoistočne Europe, Bliskog istoka, sjeverne Afrike i središnje Azije iz kojih migranti gravitiraju prema Europskoj uniji. Pozdravio je prijedlog o jačanju policijske suradnje s ciljem učinkovitijeg suzbijanja krijumčarskih mreža i utvrđivanja identiteta migranata.

Podržao je i  bolju provedbu postupaka vraćanja migranata koji ne ostvaruju pravo na međunarodnu zaštitu, odnosno ulazak i boravak na području EU-a i Schengenskoga prostora, istaknuvši da bez toga neće biti moguća provedba graničnih procedura i sustavnije spriječavanje sekundarnih kretanja kao važnih odrednica održive europske politike migracija i azila.

Založio se za jačanje suradnje s trećim državama o zakonitim migracijama kao regularnog puta za mogućnost zapošljavanja te stjecanje dodatnih znanja i vještina koje će zakoniti migranti moći primijeniti u razvoju svojih matičnih zemalja jednom kad se u njih vrate.

Božinović posebno je naglasio kako je za Hrvatsku i dalje u primarnom fokusu suradnja sa zemljama jugoistočne Europe, posebno Bosnom i Hercegovinom.

"Ključno je naglasak staviti na jačanje graničnih, azilnih i prihvatnih kapaciteta svih zemalja jugoistočne Europe, a posebno Bosne i Hercegovine".

Založio se za uspostavu prihvatnih centara na ulaznim točkama u te zemlje, a posebno u Bosni i Hercegovini, umjesto u blizini vanjske granice EU-a te podržao što skorije zaključivanje i ratifikaciju statusnih sporazuma s Frontexom. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.