DAN NEZAVISNOSTI

Numizmatički kompleti prigodnog zlatnog i srebrnog kovanog novca u HNB-u

Autor

ig/h

Hrvatska narodna banka (HNB) u petak je izdala numizmatičke komplete prigodnoga zlatnoga i srebrnoga kovanog novca nominalnih vrijednosti od 5, 2 i 1 kune te 50, 20, 10, 5, 2 i 1 lipe s motivima devet apoena tih kovanica i godinom kovanja "2021." u povodu Dana neovisnosti Republike Hrvatske, 25. lipnja 2021.

25.06.2021. u 15:59
Ispiši članak

Ti se numizmatički kompleti mogu kupiti od danas, a izradio ih je i prodaje ih Hrvatski novčarski zavod. 

"Ovo je prvi put da je Hrvatska narodna banka izdala numizmatički komplet prigodnoga zlatnoga i srebrnoga kovanog novca s motivima optjecajnoga kovanog novca kuna i lipa", ističu iz središnje banke na upit Hine.

Naime, HNB izdaje prigodni optjecajni i prigodni kovani novac te njihove numizmatičke komplete u povodu obilježavanja određenih obljetnica političkih, znanstvenih, kulturnih, sportskih i drugih događaja, odnosno baštine, povezanih s Republikom Hrvatskom i svijetom. Tako izdani prigodni kovani novac sadrži motive koji simboliziraju navedene događaje, napominju iz HNB-a.

Savjet HNB-a je početkom lipnja donio odluku o izdavanju numizmačikih kompleta prigodnog zlatnog i srebrnog kovanog novca u povodu Dana neovisnosti Republike Hrvatske. 

Numizmatički komplet prigodnoga zlatnoga i srebrnoga kovanog novca nominalnih vrijednosti od 5, 2 i 1 kune te 50, 20, 10, 5, 2 i 1 lipe s motivima devet apoena optjecajnoga kovanog novca Republike Hrvatske i godinom kovanja "2021." izdan je u povodu Dana neovisnosti Republike Hrvatske, 25. lipnja 2021., povijesnoga i političkog događaja važnog za Republiku Hrvatsku, ističu iz središnje banke

Autor idejnog i likovnog rješenja prigodnoga kovanog novca uloženog u numizmatičke komplete je akademski kipar Kuzma Kovačić.

Prigodni zlatni i srebrni kovani novac u numizmatičkim kompletima, prigodne ambalaže, izrađen je u specijalnoj tehnici kovanja kojom se postiže kakvoća visokoga kovničkog sjaja. 

Zlatni numizmatički komplet izdaje se u količini ne većoj od 30 komada, a srebrni numizmatički komplet u količini ne većoj od 300 komada.

Prodaju tih numizmatičkih kompleta obavljat će Hrvatski novčarski zavod, a očekuje se inicijalna prodajna cijena za zlatni numizmatički komplet od oko 80.000 kuna (bez PDV-a), a za srebrni od oko 4.000 kuna (bez PDV-a). Konačna prodajna cijena ovisit će o kretanju cijena zlata i srebra na otvorenom tržištu, napominju iz središnje banke u objavi na svojim internet stranicama.

Po podacima Hrvatskog novčarskog zavoda, ambalaža za zlatni komplet izvedena je kao "Hrvatska kocka", a izrađena je od hrasta i masline, dok je za srebrni komplet dizajnirana inačica "Hrvatski kvadar", koji je izrađen od hrasta. 

Inače, opis i informacije o danas izdanom numizmatičkom kompletu mogu se pronaći na internet stranicama HNB-a (https://www.hnb.hr/-/zlatni-i-srebrni-numizmaticki-kompleti-dan-neovisnosti-25-lipnja-2021), a tako su dostupne i informacije o izdanjima numizmatike i investicijskog zlata, koje je izdala središnja banka (https://www.hnb.hr/novac/numizmatika-i-investicijsko-zlato/prigodni-kovani-novac).

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.