PRAVOMOĆNA PRESUDA

Novosti izgubile parnicu protiv supruge Siniše Kovačića, moraju joj platiti 20 tisuća kuna

Autor

mjš

Sutkinja Županijskog suda u Rijeci Svjetlana Pražić u sporu Andrijane Kovačić, supruge Siniše Kovačića, protiv Srpskog narodnog vijeća, izdavača tjednika Novosti i portala www.portalnovosti.com, objavila je u ponedjeljak pravomoćnu presudu kojom se nalaže SNV-u da Andrijani Kovačić isplati kaznu od 20 tisuća kuna sa zakonskim zateznim kamatama.

03.12.2018. u 15:36
Ispiši članak

Osim tog iznosa, SNV-u je pravomoćnom presudom koja je u posjedu redakcije Direktnog naloženo da Andrijani Kovačić nadoknadi troškove parničnog postupka u iznosu od 7.458,00 kuna sa zakonskim zateznim kamatama.

Presuda je uslijedila nakon prvostupanjskog postupka kojeg je Andrijana Kovačić pokrenula zbog teksta novinara Igora Lasića, objavljenog u Novostima, pod naslovom "Tako to čine štetočine" opremljenog fotografijom tužiteljice čime su, kako je pisalo u tužbenom zahtjevu "teško i trajno povrijeđeni njeno dostojanstvo, čast i ugled jer se u tim tekstovima, uz koje je objavljena njena fotografija, objavljene informacije s kojima tužiteljica nema nikakve veze niti se s njom mogu dovesti u vezu, a objavljene informacije sadrže vrijeđanje, klevetanje, sramoćenje i omalovažavanje a i sam naslov je negativnog konteksta".

Iako je Andrijana Kovačić od SNV-a tražila objavu isprike i uklanjanje predmetne fotografije s internetskog portala, SNV i Novosti to nisu učinili te je gospođa Kovačić podigla tužbu kojom je od tuženika potražvala naknadu neimenovinske štete u iznosu od 30 tisuća kuna. Novosti su tužbu pokušavale osporavati i u žalbenom postupku, smatrajući je neutemeljenom, a tužbu zastarjelom. Isticali su kako se radi o javnoj fotografiji snimljenoj na javnom mjestu i kako je tužiteljičin suprug Siniša Kovačić javna osoba te ako joj smeta objavljivanje fotografija njezinog supruga snimljenih na javnom mjestu - treba se suzdržati od pojavljivanja uz njega.

No Županijski sud u Rijeci utvrdio je kako tekst tjednika Novosti uz naslov "Tako to čine štetočine" predstavlja "informaciju koja je objektivno podobna da naruši čast i ugled tužiteljice, budući je riječ o informacijama, koje uz uvažavanje društvenog konteksta položaja osobe na koju se odražavaju, mogu izazvati prijekor, prijezir okoline, umanjiti ugled tužiteljice, moralno ju ocrniti u njenoj okolini, pa da takva objava predstavlja objektivno protupravnu štetnu radnju koja je u uzročnoj vezi sa štetom koju je tužiteljica pretrpjela".

Siniša Kovačić, bivši je v.d. glavnog ravnatelja HRT-a kojem su se do sada zbog neargumentiranih ili klevetničkih prozivki, a nakon sudskog postupka, morali ispričati kolumnisti Novog lista Sanja Modrić i Davor Mandić, članica Programskog vijeća HRT-a Neda Ritz, a dužan je to još učiniti i Vlaho Bogišić.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.