HVALE VRIJEDNO

Novo svjetsko priznanje za hrvatsku gastronomiju: Čak 11 restorana sada je na elitnom popisu

Autor

av/h

Prvi hrvatski restoran koji nosi dvije Michelinove zvjezdice je Restoran Agli Amici iz Rovinja, a uz njega 10 restorana nosi jednu Michelinovu zvjezdicu, izvijestila je u srijedu Hrvatska turistička zajednica (HTZ) u povodu nove Michelinove selekcije za Hrvatsku.

26.06.2024. u 14:42
Ispiši članak

Michelinove zvjezdice su prestižne, globalno najznačajnije i najprepoznatljivije gastronomske oznake. Michelin je u srijedu izvijestio o najnovijoj selekciji za Hrvatsku.

Tako se novim zvjezdicama mogu pohvaliti restorani Agli Agmici iz Rovinja, koji od danas nosi dvije zvjezdice te restoran Dubravkin put iz Zagreba koji je dobio jednu zvjezdicu, dok su restorani Pelegrini (Šibenik), 360º (Dubrovnik), Monte (Rovinj), Noel (Zagreb), Boškinac (Novalja), LD Restaurant (Korčula), Nebo (Rijeka), Alfred Keller (Mali Lošinj) te Korak (Jastrebarsko) uspješno zadržali svoje zvjezdice.

Na listu Bib Gourmand Michelin je dodatno uvrstio restoran Fakin iz Legrada pa se tako Hrvatska danas može pohvaliti s ukupno 11 restorana s tom Michelinovom oznakom koja se dodjeljuje restoranima koji nude kvalitetne menije po pristupačnim cijenama.

Foto: Pexels

Kreativnost i strast chefova

Oznaku Michelin Green Star uspješno su zadržali restorani Zinfandel’s (Zagreb), Konoba Mate (Korčula) i Korak (Jastrebarsko). Ta oznaka dodjeljuje se restoranima koji su posebno posvećeni gastronomiji koja se temelji na održivosti i ekološkoj prihvatljivosti. Nove oznake su rezultat tajnog obilaska hrvatskih restorana profesionalnih Michelinovih inspektora.

"Novi Michelinov vodič ponovna je potvrda izvrsnosti hrvatske gastronomije, koja je zahvaljujući kreativnosti i strasti hrvatskih chefova već priznata u svijetu što potvrđuje i najnovija odluka Svjetske turističke organizacije, koja je našeg chefa Rudija Štefana proglasila globalnim ambasadorom za gastronomski turizam. Raznolikost ponude, autohtoni sastojci te bogatstvo interpretacije hrvatskih jela, dodatan su motiv i dolaska mnogim turistima, a razvoj eno i gastro turizma prepoznat je i u našim strateškim dokumentima",  izjavio je ministar turizma i sporta Tonči Glavina.

Foto: HINA/ Mario Strmotić

Potvrda izvrsnosti hrvatske gastronomije

Čestitao je svima koji su ove godine uvršteni u Michelinov svjetski relevantan gastronomski vodič. Vjeruje kako će iz godine u godinu sve više naših restorana pronaći svoje mjesto u njemu.

"Hrvatska je danas vrlo dobro prepoznata kao kvalitetna i atraktivna destinacija, a Michelinove oznake predstavljaju potvrdu izvrsnosti hrvatske gastronomije i umijeća naših chefova koji svojim radom i trudom doprinose zadovoljstvu naših gostiju. Kao destinacija želimo pratiti trendove izvrsnosti, izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

Turizam uzima maha, Jadran na vrhu neslavne ljestvice: 'Moramo se time ozbiljno početi baviti'

Dodao je kako se Hrvatska ima čime pohvaliti. "To dokazuje i ova selekcija Michelina koji uvelike doprinosi promociji naše zemlje kao kvalitetne i prestižne gastronomske destinacije", rekao je. Kaže kako će HTZ znati iskoristiti činjenicu da Hrvatska ima 93 restorana nositelja neke od oznaka.

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.