PREGLED PO HRVATSKOJ

Novih šestoro oboljelih u Zadarskoj županiji, tri slučaja u Krapinsko-zagorskoj županiji

Autor

iz/h

Objavljujemo podatke županijskih stožera civilne zaštite. 

11.04.2020. u 10:14
Ispiši članak

17:36  Na zadarskom području u posljednja 24 sata registrirano je šest osoba pozitivnih na korona virus pa je sada ukupni broj oboljelih 72, izvijestio je u subotu županijski Stožera civilne zaštite.

Svi novooboljeli kontakti su sa Specijalnom bolnicom za ortopediju u Biogradu.

Na COVID odjelu zadarske Opće bolnice trenutno je šest pacijenata, a dvoje ih je na respiratoru. 

Stanje pacijenta koji je u srijedu pri padu s prvoga kata COVID odjela zadobio teške tjelesne ozljede je stabilno i premješten je iz jedinice intenzivnog liječenja na odjel.

U ovome trenutku u  samoizolaciji je 857 osoba, a nadzor izolacije završio je nad 1416 osoba, izvijestio je Stožer.

17:20  Na području Krapinsko-zagorske županije zabilježene su tri novooboljele osobe od COVID-19 i sada ih je ukupno 96, objavio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Od tri novozaražene osobe, jedna je iz Tuhlja, jedna iz Desinića, a jedna iz Lobora. Čekaju se nalazi za još 52 osobe, od kojih je 26 u samoizolaciji u svojim kućama. Ukupno je dosad testirano 590 osoba. 

Iz županijskog Stožera javljaju i kako je u posljednja 24 sata evidentirano 19 kršenja mjere Odluke o zabrani napuštanja prebivališta i stalnog boravka u Hrvatskoj.

13:15 Na području Šibensko-kninske županije u zadnja 24 sata registrirane su četiri osobe pozitivne na korona virus, tako da se broj oboljelih u toj županiji popeo na 64, izvijestili su u subotu iz Županijskog stožera Civilne zaštite.

Riječ je o dvije osobe koje su povezane s kninskom bolnicom, od kojih je jedna zdravstveni djelatnik kninske bolnice, a druga pacijentica s područja Grada Skradina.

Treća osoba oboljela od COVID-19 je bliski obiteljski kontakt sa zaraženom osobom s područja Općine Promina koja nema prebivalište u toj općini. Četvrta novooboljela osoba je zdravstveni djelatnik šibenske bolnice izložen zarazi zbog prirode posla koji obavlja.

U zdravstvenim ustanovama od korona virusa 10 oboljelih zdravstvenih djelatnika i devet pacijenata

Što se tiče oboljelih zdravstvenih radnika u zdravstvenim ustanovama na području Šibensko-kninske županije, na današnji dan imamo devet oboljelih u OVB "Hrvatski ponos" Knin i jednu osobu u Općoj bolnici Šibensko-kninske županije. Devet je pacijenata iz kninske bolnice oboljelo od korona virusa. 

Na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitalizirano je 11 osoba oboljelih od COVID-19, od kojih je jedna osoba na respiratoru i njihovo stanje je stabilno. Dva pacijenta su i dalje na respiratoru u KBC Split. 

Pod mjerama zdravstvenog nadzora je 440 osoba, od čega je 240 osoba kontakt s oboljelim od COVID-19. U samoizolaciji, odnosno kućnoj karanteni je 377 osoba.

U zadnja 24 sata u Policijskoj upravi šibensko-kninskoj zaprimljene su dvije dojave o kršenju mjera samoizolacije za koje je provjerom utvrđeno da je jedna osoba kršila navedenu mjeru.

12:36 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 15 je novozaraženih osoba, od kojih 12 u domu u Pločama, dva kontakta obitelji njegovateljice u tom domu, kao i jedan korisnik doma u Dubrovniku, te je sad ukupan broj pozitivnih 85, izvijestio je u subotu Županijski stožer Civilne zaštite.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Mato Lakić rekao je kako je u Domu u Pločama novozaraženo 11 korisnika i vlasnica, a čeka se još rezultat za jednog korisnika i četiri djelatnika. Svi su još noćas evakuirani u dubrovačku bolnicu i studentski dom.

"Nepokretni korisnik Doma u Dubrovniku je smješten u bolnici, a bio je u sobi s još jednom osobom, koja je dobrog općeg stanja. Još jedna korisnica imala je temperaturu i prevezena je u bolnicu. Svi koji su bili u kontaktu s dokazano pozitivnim testirani su i u samoizolaciji. Svi djelatnici doma nemaju simptoma, a 88 korisnika također zasad nemaju simptome", rekao je Lakić.

Dodao je kako u dubrovačkom Domu prijenosnik može biti djelatnik doma, liječnik ili netko treći iz hitnih službi.

"Testiramo danas sve u kontaktu s nepokretnim oboljelim. Osobu koja je s njim u sobi te 16 ili 17 djelatnika koji su s njim bili u kontaktu. Ako bude potrebe, testirat ćemo dalje. Ne možemo znati tko nosi ili ne nosi zaštitnu opremu", rekao je Lakić.

Načelnik Županijskog stožera Joško Cebalo rekao je kako je od početka testiranja na analizu poslano 702 uzorka, a čekaju se rezultati za njih 48. Potvrdio je da su korisnici noćas prevezeni u dubrovačku bolnicu i studentski dom. 

"Pred nama su teški dani", zaključio je Cebalo.

Ravnatelj dubrovačke bolnice dr. Marijo Bekić naveo je kako je hospitalizirano 31 pozitivnih. Šesnaest ih je na Odjelu za infektologiju, tri na odjelu za intenzivno liječenje i nisu intubirani, ali su na respiratoru i stabilnog su općeg stanja, a 12 u izdvojenom objektu dubrovačkog studentskog doma.

"Zasad je situacija pod nadzorom. Na ovo smo se spremali i očekivali", rekao je Bekić i dodao kako se krenulo u nabavu aparata za testiranje između ostalog i korona virusa s 500 testova, vrijednog oko 650 tisuća kuna bez PDV-a, a što će financirati Zaklada Blaga djela.

"Moći ćemo ga koristiti tek oko kraja svibnja", dodao je.

U samoizolaciji je pet bolničkih liječnika i deset medicinskih sestara, uz jednog nezdravstvenog djelatnika. Od ranije su pozitivni jedan liječnik i medicinska sestra. U karanteni u dubrovačkom studentskom domu su dvije osobe. U ovom trenutku 382 osobe su u samoizolaciji, a ostali smo na 18 kršenja.

Načelnik dubrovačko-neretvanske Policijske uprave Ivan Pavličević rekao je kako se tijekom vikenda pojačano kontroliraju i zaraženi i svi u samoizolaciji te dodao kako je zabilježen i prvi slučaj krivotvorenja starijeg izdanja propusnice.

12:21 Na području Splitsko-dalmatinske županije još je 17 osoba pozitivno na korona virus i to iz Solina 2, Muća 2, Sinja 3, Makarske 2 i Splita 8, izvijestio je tamošnji Stožer Civilne zaštite. Od ukupno 17 novooboljelih osoba sedam osoba je iz Doma za starije i nemoćne osobe Split, smještajne jedinice u Vukovarskoj ulici.

U KBC Split ukupno je zaprimljeno 54 korisnika doma za starije i nemoćne osobe. Jedna osoba je preminula, te se trenutno u KBC - u Split nalazi 53 korisnika doma za starije i nemoćne osobe. Nakon provedenog testiranja 51 korisnika doma na korona virus, utvrđeno je kako je još sedam korisnika doma koji se nalaze na bolničkom liječenju pozitivno na korona virus, te je ukupno 47 korisnika doma pozitivno na COVID 19. Testiranje kod još dvoje korisnika koji se nalaze na bolničkom liječenju je u tijeku.

Obavljeno je testiranje i četiri korisnika doma za starije i nemoćne osobe, a koji nisu pacijenti KBC Split, već se nalaze u domu i njihovi nalazi su negativni na korona virus. U odnosu na stanje u petak nema značajnijih promjena kod pacijenata pristiglih u KBC iz Doma za starije i nemoćne osobe Split, smještajne jedinice u Vukovarskoj ulici. Većina bolesnika imaju blaže i umjerene simptome, dok jedna osoba ima teže simptome bolesti. Riječ je o osobama starije životne dobi i s kroničnim bolestima te su kao takvi u ovoj situaciji osjetljiviji i ugroženiji na ovu akutnu infekciju i zbog toga se s njima postupa s osobitim oprezom u odnosu na osobe bez kroničnih bolesti.

Među novooboljelima dvije osobe su zdravstveni djelatnici Doma za starije osobe. 103 zdravstvena djelatnika nalaze se u samoizolaciji. 78 osoba je hospitalizirano. Devet osoba nalazi se na respiratoru i to šest iz Splitsko-dalmatinske županije, jedna iz Dubrovačko-neretvanske županije i dvoje iz Šibensko-kninske županije. Pacijent iz Zadarske županije koji je do sada bio na respiratoru, odvojen je s respiratora i vraćen u Zadar jer njegovo zdravstveno stanje više ne zahtijeva respiratorski tretman.

U karanteni hotela Zagreb trenutno su 22 osobe od čega sedam stranih državljana. Na dan 11. travnja, na području Splitsko-dalmatinske županije ukupno je 313 osoba zaraženo korona virusom.

12:10 U Zagrebu se broj osoba pozitivnih na koronavirus u protekla 24 sata povećao za 11, tako da je sada ukupno 393 oboljelih, a u Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež nema novih zaraženih - pozitivno je petero djelatnika, a niti jedno dijete, izvijestio je u subotu gradski Stožer civilne zaštite.

"Kroz trijažne ambulante domova zdravlja prošlo je 123 bolesnika, od čega je 31 upućen na testiranje", rekao je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč. 

U Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež i dalje imaju pet pozitivnih djelatnika, u toj bolnici je osmero djece i sva su dobro, a ukupno je testirano 60 osoba. 

Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Sandra Šikić rekla je da su jučer testirali 224 osobe, od čega je devet bilo pozitivno, što čini četiri posto. U Zavodu je dosad testirano 3036 uzoraka, što je gotovo 30 posto ukupno obavljenih testiranja u Hrvatskoj.

Tijekom jučerašnjeg dana 30 osoba stavljeno je u samoizolaciju, 14 osoba je u karanteni, a psihološka pomoć je pružena za 139 osoba. 

Načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić izvijestio je kako je samoizolaciju u zadnjih 24 sata prekršilo sedam osoba. Na području Zagreba i Zagrebačke županije je 5208 osoba kojima je određena mjera samoizolacije, pa im je poručio da budu strpljivi, odgovorni i ostanu u svojim domovima.

Građani budite disciplinirani da ne dođe do zatvaranja parkova

Zagrebačka policija je u protekla 24 sata evidentirala i 56 osoba koje nisu imale propisane propusnice za napuštanje mjesta prebivališta i stalnog boravka.

Gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je pozitivna trenda - prvi put je postotak pozitivnih na koronavirus u odnosu na broj testiranih pao na četiri posto, a također je smanjen broj zahtjeva za propusnice za napuštanje grada. 

Apelirao je na sugrađane da budu disciplinirani i ostanu u svojim domovima, a ako već moraju izaći van da maksimalno poštuju propise jer ako to ne budu činili morat će se zatvoriti parkove.    

Najavio je da na Uskrs neće biti sastanka Stožera, a na Uskrsni ponedjeljak će zagrebački Crveni križ predstaviti humanitarnu udrugu "Plavo srce", koju su osnovali s Bad Blue Boysima.

Građevinski inženjeri na osnovu prijava građana preliminarno pregledavaju objekte stradale u potresu i svaki objekt dobiva zelenu, žutu ili crvenu oznaku. Dosad je pregledano više od 9000 objekata.

Bandić je istaknuto kako se dnevno pokupi 160 tona otpada, a od 22. ožujka, dana kada je Zagreb pogodio potres, uklonjeno je 1500 tona glomaznog otpada i šute sa zagrebačkih ulica.

11:35 Stožer civilne zaštite Karlovačke županije izvijestio je kako u posljednja 24 sata nema novozaraženih korona virusom u toj županiji, no ističu isto tako da još nisu stigli rezultati svih naručenih testiranja od petka.

U Karlovačkoj županiji je trenutno 25 oboljelih od korona virusa. Prvooboljeli muškarac iz Ogulina je ozdravio, a ranije je preminuo jedan muškarac. Trenutno je u Općoj bolnici Karlovac hospitalizirano pet oboljelih, 16 ih je na kućnom liječenju i tri  su na liječenju u Zagrebu. Do sada je testirano 556 osoba. Tijekom dana bit će testirano još 26 osoba, a očekuje se i dio nalaza jučer poslanih na analizu. Manji dio koji je pristigao su negativni, a važno je napomenuti da su među njima i nalazi dvoje štićenika Doma za umirovljenike Doma Sv. Antun.

PU Karlovačka je u protekla 24 sata evidentirala jedno kršenje samoizolacije, do sada ukupno 69. U samoizolaciji se   trenutno nalazi 456 osoba. "Što se tiče slučaja sa 18 mjesečnim djetetom iz okolice Ogulina, Stožer CZ Karlovačke županije nije do danas primio službene informacije koje se razlikuju od dosadašnjih, te dok one ne pristignu, na snazi ostaju sve propisane mjere sukladno protokolu", izvijestio je Stožer.

11:31 U Istri u subotu nema novooboljelih od korona virusa - od ukupno ispitanih 46 uzoraka brisa svi su negativni, no jedna je osoba iz Istre, koja je u četvrtak doputovala iz Austrije, pozitivna na COVID-19, a njoj je bris uzet na graničnom prijelazu Bregana, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Istarske županije. 

"Kod osobe koja je u samoizolaciji, a došla je organizirano iz Austrije, odnosno iz Tirola, potvrđen je pozitivan nalaz na korona virus. Taj je uzorak uzet još u četvrtak navečer na graničnom prijelazu Bregana", rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović.

Dodao je kako su od petka tri pacijenta u pulskoj Općoj bolnici izliječena, što čini ukupno 22 izliječenih od korona virusa u Istri.

"U četvrtak je zabilježen dolazak građana iz Istre zrakoplovom iz Tunisa te autobusom iz Austrije. S područja Tunisa su zrakoplovom doputovale tri osobe koje su testirane prilikom dolaska i nalazi su im negativni te su oni u samoizolaciji, dok je iz Austrije stiglo deset osoba od kojih je jednoj osobi iz Rovinja potvrđen pozitivan nalaz na COVID-19", rekao je Stojanović u izjavi za Hinu.

Ta je osoba, dodao je, hospitalizirana u pulskoj bolnici. Time Istra od početka epidemije broji 82 zaražene osobe.

Tijekom petka uzeto je 52 novih uzoraka brisa zbog sumnje na korona virus koja su dostavljena u laboratorij u Zagreb.

Kozlevac: Pojačana kontrole policije i civilne zaštite u gradovima, ali i na plažama

Načelnik županijskog stožera civilne zaštite Dino Kozlevac  pozvao je građane da se tijekom ovog blagdanskog vikenda pridržavaju svih propisanih mjera kako bi se zadržao pozitivan trend.

"Moramo se čuvati jer epidemija se brzo okrene protiv ljudi. Povećan broj ljudi je vani, to je primjetno, jer ljudi idu u nabavku za blagdane. Ali, to ne znači da se sada smijemo kretati bez potrebe. 

Za vikend se nikako ne smije roštiljati, s jedne strane, zbog zaštite od požara, a s druge, da se izbjegnu okupljanja", poručio je Kozlevac najavivši pojačane kontrole, ophodnje policije, policije i pripadnika civilne zaštite koji će obilaziti centre gradova, ali i plaže.

11:24 O stanju zaraženih u Ličko-senjskoj županiji izvijestio je tamošnji stožer. "Vezano za novonastalu situaciju korona virusa, do danas je mjera samoizolacije izrečena za ukupno 626 osobe, pod aktivnim nadzorom je 130 osoba, testiranje na korona virus uzimanjem uzoraka provedeno nad 63 osoba od kojih je 40 negativno, četiri pozitivna te se čekaju rezultati za 19 uzetih uzorka. Klinička slika zaražene osobe s područja općine Udbina nije promijenjena, odnosno klinička slika je srednje teška te se pacijent nalazi u izolacijskoj jedinici Opće bolnice Gospić. Ostale zaražene osobe su dobrog općeg stanja.

U Udbini je od korona virusa oboljela jedna osoba, što je četvrta ukupno u Ličko-senjskoj županiji, a riječ je o muškarcu srednje dobi čija je klinička slika "srednje teška" i od petka je u izolacijskoj jedinici gospićke Opće bolnice, rekao je u subotu Hini načelnik Stožera te županije Vice Nekić. To je ujedno prva novim korona virusom zaražena osoba u Lici, jer je prethodno troje iz priobalja - Senja i Novalje.

U protekla 24 sata policijski službenici PU Ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera opreza samoizolacije COVID 19 nad 93 osobe na području Ličko-senjske županije kojom prilikom su utvrđena tri kršenja/nepoštivanja izrečenih mjera samoizolacije. 

Zaprimljeno je sedam dojava građana  o kršenju Odluke o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanju sportskih i kulturnih događanja i Odluka o mjeri strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima, utvrđeno je da nije dolazilo do kršenja mjera.

U protekla 24 sata utvrđeno je jedno kršenje Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj (osobe bez propusnice)", priopćili su iz Kriznog stožera Ličko-senjske županije.

11:22 Nova četiri slučaja zaraze korona virusom bilježi u subotu Zagrebačka županija u kojoj je dosad zaraza ukupno potvrđena kod 105 osoba od kojih je 14 izliječeno, a dvije su umrle.

 Iz županije navode kako su tri nova slučaja potvrđena na području Samobora, gdje je sada ukupno šestero zaraženih, te jedan u Zaprešiću s čijeg je područja sada 24 oboljelih. 

 Pozivaju građane u županiji da poštuju upute Nacionalnog stožera civilne zaštite, jer se jedino odgovornim ponašanjem može smanjiti širenje zaraze korona virusa.

 "Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana", poručuju u priopćenju.

11:00 Iz Osječko-baranjske županije u subotu su izrazili zadovoljstvo jer nakon dužeg vremena nemaju nijednog novog slučaja zaraze korona virusom što je, ističu, potvrda da se zadnjih dana bilježi osjetno smanjenje broja oboljelih.

Župan Ivan Anušić rekao je na konferenciji za novinare kako od jučer testiranih 109 uzoraka nije bilo pozitivnih nalaza na virus Covid-19, od kojega su u županiji dosad ukupno zaražene 103 osobe, a četiri su izliječene.

Hospitalizirano je 28 osoba među kojima 27 u osječkom KBC-u, a jedna u našičkoj Općoj bolnici.

Tri osobe su na respiratoru, odnosno jedna manje, a 218 ih je u samoizolaciji što je za deset manje nego jučer, napomenuo je Anušić.

Na virus su pozitivna četiri medicinska djelatnika (jedan liječnik i tri medicinske sestre), a 21 djelatnik je u samoizolaciji (jedan liječnik i 20 medicinskih sestara).

Anušić stoga opovrgava napise nekih medija da je postotak oboljelih liječnika i medicinskog osoblja u osječkom KBC-u znatno veći.

Policija je jučer u 63 kontrole tri osobe uhvatila u kršenju mjere samoizolacije, dvije u Osijeku i jednu u Belišću. Obavljene su 5973 kontrole propusnica, a pet osoba nije imalo valjane te dozvole za napuštanje mjesta prebivališta ili boravišta.

Župan je izrazio zadovoljstvo većom disciplinom ljudi i organizacijom prodaje na tržnicama u županiji, gdje je opskrba dobra.

"Čini mi se da smo dosegnuli razinu svijesti da se moramo ponašati odgovorno, a rezultat toga su današnji podatci. Ali, molim Vas da se ne opuštamo", poručio je građanima i čestitao im nadolazeći Uskrs sa željom da "iz ovih izazova izađemo snažniji".

10:55 U Koprivničko-križevačkoj županiji troje je novozaraženih korona virusom.

10:55 Stožer civilne zaštite Zadarske županije izvijestio je da je još jedan čovjek pozitivan na korona virus tako da je ukupan broj zaraženih na području Zadarske županije 67.

Novooboljeli se povezuje s Ortopedskom bolnicom Biograd na moru.

Na COVID odjelu Opće bolnice Zadar trenutačno je 6 pacijenata od kojih su 2 na respiratoru. Stanje pacijenta koji je pri padu zadobio teške tjelesne ozljede je stabilno i prebačen je na COVID odjel. U biogradskoj bolnici smješteno je 8 lakših pacijenata.

10:35 Bjelovarski stožer izvijestio je da nema novih slučajeva zaraze korona virusom u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Dosad je tamo pozitivno testiranih 10 ljudi.

10:21 Već deseti dan zaredom nema novih slučajeva zaraze korona virusom u Virovitičko-podravskoj županiji, u kojoj su i dalje zaražene dvije osobe koje su i dalje u kućnoj samoizolaciji.

Iz županijskog Stožera civilne zaštite u subotu navode kako se za uskrsne blagdane iz inozemstva u županiju vratilo 98 hrvatskih državljana i svi su u samoizolaciji.

Dosad je na virus testirano 110 osoba, a 108 nalaza se pokazalo negativnima.

U zadnja 24 sata policija je na dežurnim punktovima u kontroli prometa u 2.752 vozila ukupno zatekla 3.460 osoba, od kojih 15 nije imalo valjanu propusnicu za dopušteno napuštanje mjesta prebivališta ili boravišta.

Za svih 55 provjerenih osoba potvrđeno je da se drže mjere samoizolacije te se nalaze na kućnim adresama.

Inače, Virovitičko-podravska najdulje je od hrvatskih županija odolijevala pojavi korona virusa, pa je prvi slučaj zaraze potvrđen 31. ožujka kod žene osobi srednje životne dobi, a odmah idućeg dana zaraza je potvrđena i njezinom suprugu.

Oboje već danima nemaju simptome Covida-19 niti povišenu temperaturu, ne kašlju i normalno dišu pa se, kažu županijski epidemiolozi, može reći da su klinički ozdravili, ali ne i epidemiološki.

Stoga i dalje moraju biti u kućnoj izolaciji jer se smatra da najmanje četiri tjedna od pojave bolesti mogu izlučivati virus iz tijela.

10:10 Na području Vukovarsko-srijemske županije, u posljednja 24 sata, nema novozaraženih korona virusom te je ukupan broj zaraženih i dalje 32, izvijestio je u subotu Županijski stožer Civilne zaštite.

Tijekom posljednja 24 sata testirana je 51 osoba i s time ukupan broj testiranih iznosi 450.

U samoizolaciji je 510 osoba, a od četiri prijave na kršenje samoizolacije policija je utvrdila da su dvije bile opravdane. U karanteni je sedam osoba.

U vinkovačkoj Općoj županijskoj bolnici hospitalizirano je pet osoba, na COVID 19 pozitivno je troje liječnika, tri zdravstvena i jedan nezdravstveni djelatnik, a  u samoizolaciji je 18 liječnika, 36 medicinskih sestara i tri nezdravstvena djelatnika.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.