NACRT PRIJEDLOGA

NOVI ZAKON O RADU Ograničava se sklapanje ugovora na određeno, skraćuje otkazni rok, uređuje rad na daljinu...

Autor

rk/h

Novi Zakon o radu, čiji je nacrt prijedloga jučer dostavljen socijalnim partnerima, sindikatima i poslodavcima, predviđa niz značajnih promjena na tržištu rada, a posebno su zanimljive odredbe o uvjetima rada na izdvojenom mjestu ili na daljinu, piše u utorak Jutarnji list.

19.10.2021. u 09:41
Ispiši članak

Rad na daljinu, koji se masovno koristi od početka pandemije, bio je i glavni razlog za donošenje novog zakona, navodi dnevnik.

Njime će se ograničiti i sklapanje ugovora na određeno te skratiti otkazni rok na sedam dana ukoliko radnik dobije otkaz zbog "skrivljenog ponašanja". Također, u slučaju izvanrednog otkaza kojeg daje poslodavac zbog teške povrede radnih obveza, uvodi se mogućnost privremenog udaljenja radnika s posla, ali uz priznavanje svih prava iz radnog odnosa.

Radni odnos, po prijedlogu novog zakona, o kojem će radna skupina raspravljati sljedeći tjedan, neće automatski prestajati s navršenih 65 godina i 15 godina staža, kao što je to sada, no ako radnik koji ima uvjete za starosnu mirovinu dobije otkaz, neće imati pravo na otpremninu.

Iz Hrvatske udruge poslodavaca nisu ništa komentirali oko nacrta prijedloga ZOR-a, a u sindikatima se čuje da su predviđena ograničenja zapošljavanja na određeno kozmetičke prirode te da su oni predlagali neke efikasnije mjere koje bi, smatraju, tu previše raširenu praksu efikasnije suzbile.

Kako kaže Sunčica Brnardić iz SSSH, nadaju se da će u pregovorima koji počinju idućeg tjedna, uspjeti revidirati te prijedloge, a ne sviđa im se niti skraćivanje otkaznog roka zbog "skrivljenog ponašanja".

Što se tiče rada na određeno, prema prijedlogu koji je pripremilo ministarstvo, radnik kod istog poslodavca, ali i svih s njim povezanih tvrtki, smio bi s ugovorom na određeno raditi najviše tri godine, a razdoblje između dva uzastopna ugovora koje se ne smatra prekidom produljit će se na tri mjeseca (sindikati su tražili šest).

Propisana je i obveza utvrđivanja objektivnog razloga za sklapanje prvog ugovora na određeno, što do sada nije bio slučaj, kaže Sunčica Brnardić, a Krešimir Sever iz NHS-a ističe kao dobro da se uvodi "osigurač" da se s istim radnikom ubuduće smije sklopiti najviše tri uzastopna ugovora o radu na određeno.

Među glavnim zakonskim novinama dnevnik navodi će poslodavac za rad od kuće trebati plaćati trošak režija, a roditelju djeteta do 8. godine rad od kuće moći će se odbiti samo u iznimnom slučaju. Također, zaposleniku se radni odnos neće prekidati automatski sa 65 godina života, a dostavljači i vozači preko platformi trebat će biti zaposleni i imati sva radnička prava, donosi Jutarnji list.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.