PREMA PODACIMA DIP-A

Nova ljevica jedina parlamentarna stranka koja nije u roku dostavila izvještaj; evo kakvo je financijsko izvješće ostalih

Autor

bl/h

Nova ljevica jedina je parlamentarna stranka koja nije ispunila zakonsku obvezu i na vrijeme dostavila financijsko izvješće za prošlu godinu, što su morale napraviti sve aktivne političke stranke.

09.03.2021. u 07:14
Ispiši članak

Uvidom u informacijski sustav za nadzor financiranja Državnog izbornog povjerenstva (DIP), u koji stranke unose svoja godišnja izvješća, vidljivo je kako je Nova ljevica svoje unijela 5. ožujka, dakle premašila je propisani rok.

Naime, Godišnji financijski izvještaj za 2020. s propisanim prilozima, političke stranke, nezavisni zastupnici i nezavisni vijećnici dužni su bili dostaviti DIP-u i Državnom uredu za reviziju zaključno s 1. ožujka.

Čak 46 stranaka nije dostavilo financijski izvještaj

Od 168 aktivnih političkih stranaka svoju su obvezu ispunile njih 122, dakle čak 46 stranaka to nije učinilo, potvrdio je DIP.  

Obvezu dostave financijskog izvješća za 2020. ispunilo je svih šest nezavisnih saborskih zastupnika, ne i svi nezavisni lokalni vijećnici. Od njih 1178 to nisu učinila 143 vijećnika.

Za zaboravne postoje administrativne i prekršajne kazne, dakle može im se privremeno obustaviti isplata sredstava za redovan rad ili mogu dobiti prekršajne novčane kazne. Naime, političkoj stranci koja nije na vrijeme dostavila financijski izvještaj, konkretno Novoj ljevici, može se izreći kazna u iznosu od 10.000do 50.000 kuna, a vijećnicima od 2000 do 20.000 kuna.

Te kazne izriču prekršajni sudovi, dok odluku o privremenoj obustavi donosi DIP.

Za Novu ljevicu, prošla je godina bila uspješna, uspjela je izboriti mjesto u Hrvatskom saboru, a financijski ju je zaključila s viškom od 209.000 kuna. Tolika je, naime, razlika između njenih prihoda (410.000 kuna) i rashoda (201.000), a kao i druge stranke, glavninu prihoda ostvarila je na ime naknada za zastupnike i vijećnike u predstavničkim tijelima.

Prošla je godina bila financijski uspješna za glavninu stranaka koje su u ovoj ili u prošloj godini imale svoje zastupnike u Saboru, izuzetak su stranka nedavno preminulog zagrebačkog gradonačelnika te Glas Anke Mrak-Taritaš.

U 'minusu' Bandićeva stranka i Glas

Stranka Bandić Milan 365, koja od prošlogodišnjeg srpnja, kada su održani izbori, više nema zastupnika u Saboru, 2020. je zaključila s manjkom od 320.000 kuna, a Glas s manjkom od 56.000 kuna.

Zadovoljne s prošlom godinom mogu biti i nove parlamentarne stranke.

Fokus je godinu zaključio s viškom od 131.000 kuna, Centar (bivša stranka Pametno) koju predstavljaju Marijana Puljak i Dalija Orešković, s viškom od 107.000 kuna, a Stranka s imenom i prezimenom s čije je liste Orešković izabrana u Sabor s viškom od 88.000 kuna.

Od srpanjskih izbora u Saboru svoje zastupnike više nema Živi zid koji je prošlu godinu završio s viškom od 423.000 kuna, nekadašnji zastupnik te stranke Ivan Pernar koji je novu stranku nazvao svojim imenom, također više nije u Saboru, no stranka mu je poslovala pozitivno, s viškom od 12.400 kuna.

U plusu od 79.000 kuna je i Građanska stranka Željka Keruma, kandidata za splitskog gradonačelnika, ne i HSP Karla Starčevića, gradonačelnika Gospića, stranka je prošlu godinu zaključila s manjkom od oko 80.000 kuna.

Među strankama koje uopće nisu podnijele Godišnji financijski izvještaj su OraH i Hrvatska stranka branitelja i domoljuba.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.