suđenje udbi

Nobilo: Tomislav Mičić nije Perkovićevo zujalo, nije bio Udbaš

Autor

Direktno.hr

Odvjetnik Josipa Perkovića Anto Nobilo, koji je za ovu priliku priložio i punomoć Tomislava Mičića, poslao je u redakciju direktno.hr-a tekst pod naslovom "Zahtjev za objavu ispravka netočno objavljene informacije", koji je u svojoj biti reagiranje.
18.04.2015. u 10:22
Ispiši članak

Dana 16.3.2015 godine na portalu "Direktno hr" nakladnika Propulus d.o.o. objavljen je tekst pod naslovom" Perković i Nobilo financirali Pratesovu obranu preko Udbaša Zujala."

U navedenom tekstu se već u podnaslovu istaknutim slovima navodi da je Tomislav Mičić Udbaš, dok se u nastavku teksta spominje zanimljivost po kojoj bi Tomislav Mičić u jednom obavještajnom dopisu, a koji je potpisao Josip Manolić u to vrijeme ravnatelj UZUP-a bio označen kao "Perkovičevo zujalo" jer je prema Manolićevim zabilješkama igrao ulogu između Pratesova odvjetnika Anto Nobila u Zagrebu i Helmuta Rosenbrocka, odvjetnika Krunoslava Pratesa u Munchenu.

U navedenom tekstu navodi se objeda i neistina na račun Tomislava Mičića, koji prije svega nikada nije bio udbaš ili suradnik UDB-e.

Tomislav Mičić, upravo suprotno navodima, emigrirao je u Njemačku slomom "hrvatskog proljeća", kako bi izbjegao hapšenje zbog činjenice da je bio jedan od organizatora studentskih manifestacija i pobuna.
U Njemačkoj dobiva politički azil, a od 1975. godine suradnik je Brune Bušića te pokretač glasila političke emigracije. Godine 1990. vraća se u Republiku Hrvatsku te ulazi u HV gdje dobiva čin pukovnika, pet puta je odlikovan i umirovljen 2003. godine.

Također, vezano za drugu tvrdnju glede suđenja Krunoslava Pratesa u Njemačkoj u kojoj sa lakoćom neprovjerene informacije objavljujete navodno javno objavljeni podatak bez naznake odakle se podatak koristi ili prepisuje, kako to nalaže zakon i ujedno odsustvom logičnog matematičkog poimanja opisujete Tomislava Mičića kao osobu čije ime se nalazi na obavještajnom dopisu potpisanom od strane gosp. Josipa Manolića.

Uz dužno poštovanje autoru kao osobi koja se bavi istraživačkim novinarstvom skrećemo pažnju da je tijekom suđenja g. Krunoslavu Pratesu g. Josip Manolić odavno bio umirovljen pa stoga nije mogao na obavještajnom dopisu označiti Mičića kao "Perkovićevo zujalo" koje igra ulogu između Perkovičeva odvjetnika u Zagrebu i odvjetnika Pratesa u Njemačkoj.

Jednako tako u svojoj zloj namjeri i upornosti, zaboravljate istaknuti zanimljivost, a to je da pravila novinarskog istraživanja uključuju i pravilo da se ne prenosi i objavljuje ono što je notorno netočno, osobito kada o istoj informaciji koja je notorno netočna, postoji presuda Općinskog građanskog suda u Zagrebu kojom su izvori takve neistinite informacije već sankcionirani tj. sud im je naložio naknadu nematerijalne štete zbog objave neistinite informacije, upravo ove na koju se pozivate.

S obzirom na netočne navode koji su nanijeli nemjerljivu profesionalnu i osobnu štetu zahtijevamo objavu ispravka netočne informacije, stoji u pismu koje je uputio Anto Nobilo.

Nobilu sporni tekst: Perković i Nobilo financirali Pratesovu obranu preko Udbaša Zujala

Pred sudskim vijećem Visokog zemaljskog suda u Münchenu nastavljeno je suđenje Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću za pomaganje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, a po svjedočenju Pratesova odvjetnika, njegovu su obranu financirali Perković i Nobilo preko Udbaša Tomislava Mičića Zujala.

Potvrđeno da je Prates lagao pred sudom

Ročište je nastavljano svjedočenjem Helmuta Rosebrocka, frankfurtskog odvjetnika koji je, zajedno sa odvjetnikom Rainerom Sticklerom, zastupao Krunoslava Pratesa tijekom suđenja Pratesu za pomaganje u ubojstvu Đurekovića. Neposredni razlog za saslušanje odvjetnika Rosebrocka jest to što je Prates tijekom svojeg svjedočenja na suđenju Mustaču i Perkoviću, u studenom prošle godine, pokušao opovrći svoje izjave da je Josipu Perkoviću predao ključ garaže u kojoj je ubijen Stjepan Đurekoviću.

Prates je u svojem svjedočenju ustvrdio da je on tijekom suđenja kada mu je suđeno za pomaganje u ubojstvu Stjepana Đurekovića rekao svojem odvjetniku Rosebrocku da je izmislio cijelu priču s ključem kako bi njegova famozni "roman" bio uzbudljiviji, ali i da mu je njegov odvjetnik Rosebrock odgovorio da to više nema smisla spominjati pred sudom jer mu nitko neće vjerovati nakon što je prikrivenim istražiteljima i kasnije u istrazi već dao brojne izjave u kojima je priznao predaju ključa garaže Perkoviću.

Na samom početku svojeg današnjeg svjedočenja odvjetnik Rosebrock je izričito zanijekao da bi mu Prates bilo kada i na bilo koji način dao na znanje da je izmislio davanje ključa garaže Perkoviću čime se još jednom iskaz Krunoslava Pratesa dan u ovom postupku potvrdio kao lažan.

Kako bi se Pratesove tvrdnje provjerile, sud je naložio i pretragu odvjetničkih ureda Rosebrocka i Sticklera radi izuzimanja odvjetničkih spisa koji se odnose na Pratesa. Policija je napravila pretrage i tom prilikom izuzela odvjetničke spise koji se odnose na Pratesa. Pretraga odvjetničkih ureda se u praksi je vrlo rijetka te se, zbog zaštite povjerljivosti odnosa odvjetnik-klijent, određuje samo izuzetno.

Perković i Nobilo usmjeravali i financirali Pratesovu obranu preko Zujala

U nastavku svojeg gotovo dvosatnog svjedočenja, odvjetnik Rosebrock potvrdio je da je tijekom suđenja Pratesu bio u stalnom kontaktu s Josipom Perkovićem i Antom Nobilom s kojima je dogovarao postupke tijekom suđenja Pratesu.

Također, Rosebrock je detaljno opisao da ga je u vezu s Nobilom doveo Tomislav Mičić, umirovljeni pukovnik SIS-a kojeg se u medijima dovodi i u vezu s nekim ubojstvima hrvatskih emigranata u Njemačkoj.

Zanimljivo je kako je prema javno objavljenim podacima Tomislav Mičić u jednom obavještajnom dopisu koji je potpisao Josip Manolić, u to vrijeme ravnatelj UZUP-a, označen kao 'Perkovićevo zujalo', jer je prema Manolićevoj zabilješci igrao ulogu između Perkovićeva odvjetnika Ante Nobila u Zagrebu i Helmuta Rosenbrocka, odvjetnika Krunoslava Pratesa u Münchenu.

Na iznenađenje mnogih u sudnici, Rosebrock je izjavio i da su mu Perković i Nobilo, preko Tomislava Mičića, u više navrata isplatili ukupno 23 tisuće eura.

Rosebrock je pokušao ta plaćanja prikazati kao naknadu putnih troškova za putovanja u Zagreb na sastanke s Perkovićem i Nobilom. Ipak, Rosebrock nije ponudio uvjerljiv odgovor na postavljena mu pitanja o očiglednom nerazmjeru između isplaćenog iznosa i stvarnih troškova za ukupno tri putovanja u Zagreb.

Trodimenzionalna rekonstrukcija ubojstva

Suđenje je nastavljeno prikazivanjem filma s 3D rekonstrukcijom ubojstva SĐ koju je temeljem raspoloživih podataka, fotografija i tragova nađenih na mjestu zločina napravila bavarska policija. Cilj je rekonstrukcije dati sudu jasnu sliku ubojstva, sudionika u ubojstvu i, posebno, dinamike ubojstva. Ovo je zamjena za rekonstrukciju na mjestu zločina jer je mjesto zločina nakon više od 30 godina od ubojstva potpuno izmijenjeno. U nekadašnjoj garaži koja je Đurekoviću služila kao tiskara sada nalazi dio jednog odvjetničkog ureda, tako da uviđaj ne bi imao nikakvog smisla.

Temeljem prikazane 3D rekonstrukcije, ali i svih drugih forenzičkih dokaza izvedenih pred sudom u dosadašnjem tijeku suđenja, trebao je svjedočiti i dr. Oliver Petschel, docent na Bavarskom institutu za sudsku medicinu, sudsko-medicinski vještak te dati svoje konačno izvješće, ali je zbog bolesti vještak njegovo svjedočenje otkazano.

Zahtjev Srbiji za predaju dokumenata

Doznajemo i da je Visoki zemaljski sud u Münchenu uputio Republici Srbiji novi zahtjev za međunarodnu pravnu pomoć kojim se traži dostava dokumentacije, podataka i informacija prikupljenih od strane savezne Udbe bivše Jugoslavije, a koji mogu dati bitna saznanja o ubojstvu Stjepana Đurekovića i, posebno, o ulozi Perkovića i Mustača u tom ubojstvu.

Navedenu dokumentaciju savezne Udbe preuzela je Bezbednosno-informativna agencija Republike Srbije (BIA) nakon raspada bivše Jugoslavije.

Naime, na pisani zahtjev odvjetnika sutužiteljice za uvid i kopiranje te iste dokumentacije BIA je u lipnju prošle godine odgovorila da takva dokumentacija ne postoji jer da je „najveći deo arhivske građe bivšeg saveznog SUP uništen 1999. godine prilikom bombardovanja zgrade SUP u Ulici kneza Miloša u Beogradu, od strane Severnoatlantske alijanse". Dodatnim istraživanjima odvjetnici sutužiteljice uspjeli su pronaći pisani dokaz da je odgovor BIA-e neistinit jer postoji dokument iz 2007. godine koji potvrđuje postojanje tražene dokumentacije. Zbog toga su odvjetnici svojim ponovnim zahtjevom zatražili od BIA-e dodatnu provjeru prethodnih navoda, te uvid i kopiranje dokumentacije. U veljači ove godine BIA je i ponovljeni zahtjev odvjetnika odbila „jer da pozitivni pravni propisi u Republici Srbiji koji uređuju pristup podacima i dokumentima u posedu organa javne vlasti apsolutno isključuju takvu mogućnost".

Zbog izloženog, odvjetnici sutužiteljice obavijestili su o navedenom sudsko vijeće Visokog zemaljskog suda u Münchenu s prijedlogom da se Sud, putem međunarodne pravne pomoći zatraži navedenu dokumentaciju od Republike Srbije, a što je Sud prihvatio i uputio Srbiji zahtjev za dostavu dokumenata putem međunarodne pravne pomoći.

''Sudac Zorislav Kaleb osudio me je na temelju svjedočenja tog jedinog, jedinog – profesionalnog, lažnog svjedoka''

Saša Radović je za osnovu svjedočenja Tomislava Mičića u Hrvatskoj osuđen zbog prijetnji i ucjena generala Ivan Čermaka. Ključni je svjedok bio Tomislav Mičić.

„Mičić je uspostavio kontakt samnom i došao k meni u Premanturu s ponudom da povučem svoje tvrdnje o Čermakovom švercu nafte u SAO Krajinu. Rekao je da ga šalje Joža (Perković). Sudac Zorislav Kaleb osudio me je na temelju svjedočenja tog jedinog, jedinog – profesionalnog, lažnog svjedoka.

Radović tvrdi i da je Mičić bio profesionalac UDBA-e i lažno je svjedočio u Njemačkoj. Lažnim alibijem oslobodio je svoga kolegu Vinka Sindičića optuženog za ubojstvo Senića. U mnoštvu objavljenih tekstova o tome, Mičić se ne navodi kao ubojica, ali se znalo za njegove prijetnje i lažna svjedočenja.

„Tomislav Mičić tjeralicu u Njemačkoj zaradio je prijetnjama Petru Penavi, hrvatskom političkom emigrantu iz Stuttgarta i svjedoku u procesu protiv Krunoslava Pratesa, koji je kao UDBA-in agent osuđen na doživotni zatvor zbog umiješanosti u Đurekovićevo ubojstvo. Mičić je Penavi poručio da pazi što govori policiji i na sudu jer će ga ‘poist crne vrane’. Penava se trenutno nalazi pod zaštitom njemačke policije i sprema se za novo svjedočenje protiv Josipa Perkovića. I Penava je imao smrtnih prijetnji“, rekao je Radović prošle godine.

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.